Смачного і корисного посту: рецепти на піст від їмості Ірини

05.03.2020, 10:57
Смачного і корисного посту: рецепти на піст від їмості Ірини - фото 1
Щоб не "постити, як лицеміри", піст має приносити радість. Якщо людина готує пісні страви в злості чи наріканні, вони не стануть джерелом радості для себе чи ближніх. Рецепти пісних страв є досить прості, але точно можуть дарувати радість вашим домашнім.

Добродійка Ірина Кобель і одна з її книжокКоли пересічну людину запитати про те, з чим в неї асоціюється піст, перша асоціація, яка виникає, це обмеженням в їжі. Це стосується воцерковлених людей і не дуже. Звісно, що таке розуміння посту є дуже спрощеним. Проте, намагатися постити і легковажно ставитися до того, що ми вживаємо в їжу, — це обманювати самого себе. Біблійне розуміння посту включає в себе серед всього іншого і обмеження в їжі. Зрештою, сам Христос, коли згадується, як Він постив в пустелі 40 днів і ночей, також або не їв зовсім, або їв дуже мало. Закликав Він до посту і своїх апостолів, коли їм бракувало духовної сили.

Сьогодні без всяких зусиль можна знайти в інтернеті чіткі правила посту, але і ці правила чітко розмежовують піст від дієти. Піст передує чотирьом великим святам церковного року: Пасха, Різдво, Успення Пресвятої Богородиці і свято верховних апостолів Петра і Павла. Щоб особливим чином переживати радість свята, людина до нього завжди готується. Аспект приготування включає в себе і їжу. Свято відрізняється від буденних днів не лише тим, що ми не працюємо, носимо святковий одяг, урочисто його переживаємо в храмі та з іншими, але і тим, що ми їмо. Святкові страви, як і одяг, вносять розрізнення між тим, що є святом, а що є лише приготуванням до свята.

Чимало людей слабо розрізняють дієту від посту. Дієта слугує нашому тілу, а піст охоплює та змінює цілу людину — її тіло, дух і душу. Тому, піст, на відміну від дієти, обов'язково має включати в себе не лише пісні страви, або відмову від страв, але й молитву, добрі вчинки, читання духовної літератури тощо. Окрім цього, сенс посту є і в тому, що виручені кошти з того, що ми вживаємо простішу їжу і робимо це рідше, ми можемо зробити пожертвою для потребуючих. Коли ми бачимо в храмі скриньку з написом на кшталт "Великопосна милостиня", то можемо бути певні, що ті, хто зумів зекономити на коштах і склав туди свою пожертву, допоміг не одній людині.

Багато людей полюбляють впадати в крайнощі: або не постять взагалі, або дотримуються навіть строгішого посту, як в монастирях. Навіть в монастирі чернець повинен попросити благословення для дотримання строгого посту. Натомість, переважна більшість людей має сім'ї та родини. Так і в нашій, священничій родині є дні, коли ми постимо строгіше, утримуємося від м'яса, молочних страв. Це перший день Великого посту, середа та п'ятниця, а також Страсний тиждень. В інші дні ми з дітьми вживаємо молочні страви, яйця, рибу. А в суботу та неділю можна вживати і страви з м'яса. Тому в деяких рецептах, які тут запропоновані, є страви, які включають різні інгредієнти, наприклад, молочні продукти, які не порушують правил посту. Головне правило, як кажуть отці, — не їсти один одного.

Щоб не "постити, як лицеміри", піст має приносити радість. Якщо людина готує пісні страви в злості чи наріканні, вони не стануть джерелом радості для себе чи ближніх. Рецепти пісних страв, які подані в двох моїх книгах, є досить прості, але точно можуть дарувати радість вашим домашнім. Тут є і перші страви, і другі, і десерти. Хто хоче мати більше рецептів або виникнуть запитання, запрошую до своєї групи у Фейсбуці "Кухня їмости Ірини".

Оселедець маринований томатом

3-4 морожених оселедці
3-4 цибулини
80 г олії
80 г оцту
100 г томатної пасти
1 ст. л. солі
1 ст. л. цукру

Приготування:

З оселедця знімаємо шкіру та вибираємо кісти, нарізаємо широкими смужками. Додаємо порізану півкільцями цибулю та решту складників, вимішуємо. Ставимо в холодильник на добу, щоб замаринувався.

Оселедець маринований томатом

Оселедець з лимоном

2 морожених оселедця
2 цибулини
1 морква
1 лимон
2 ч. л. солі
4 ч. л. цукру
4 ст. л. олії
Лавровий листок, перець горошком

Приготування:

З оселедця знімаємо шкіру та вибираємо кістки, нарізаємо широкими смужками. Цибулю та лимон нарізаємо тоненькими кільцями, моркву натерти на грубій терці. Додаємо решту складників, я ще скроплюю лимонним соком, все вимішуємо, складаємо у посудину, накриваємо кришкою. Ставимо в холодильник на добу, щоб замаринувався.

Голубці з тертої картоплі під грибною підливою

1 головка капусти
10 картоплин
4 ложки манної крупи
2 ложки муки
1 цибуля
Сіль і чорний мелений перець

Приготування:

Картоплю почистити і потерти, додати манку, муку, притушену на олії цибулю, сіль і перець, подрібнений часник. Все вимішати. Перед тим капусту пропарити (можна поставити головку капусти в морозильну камеру, тому що коли вона замерзне, має ті ж самі властивості, що і пропарена). Зробити голубці, посолити, додати 0,5 пачки маргарину поверх голубців і залити окропом. Варимо до готовності. Подавати з грибною підливою. Але є один секрет. Оскільки сушені білі гриби є дуже дорогими, їх спокійно можна замінити сушеними печерицями. Купляємо печериці, нарізаємо тонкими скибочками і викладаєте в сушарку або так, як ви це звикли робити. Головне, щоб вони були висушені. Далі готуємо класичну грибну підливу, тільки готуємо її набагато менше часу, до години.

"Засипана капуста" (пісний варіант)

1 літр квашеної капусти
0,5 літри пшона
1,5 літри молока
0,5 літри сметани
200 грамів вершкового масла
1 яйце
1 цибулина

Приготування:

Капусту промити та відварити. Якщо капуста дуже кисла, відцідити і ще раз залити водою, проварити і зверху легенько, не помішуючи, всипати промите пшоно. Варити на слабкому вогні, поступово доливаючи молоко. Пшоно має бути весь час в рідині. Цибулю притушуємо з вершковим маслом і додаємо до капусти з пшоном. Тоді додаємо сметану, сіль, чорний перець і сире яйце (яйце можна і не давати). Аж тоді все разом вимішуємо і варимо ще 10 хвилин, помішуючи щоб уникнути пригорання.

Щоб було смачніше, все можна помістити в духовку і там готувати. Моя бабуся готувала цю страву в печі. Смак, скажу вам, незабутній.

"Ламанці"

0,5 л квасного молока або кефіру
2 склянки борошна
цукор 2 ст. л.
сіль 0,5 чайної ложки до смаку
2 чайні ложки погашеної оцтом соди
1 склянка маку (можна 0,5 л)

Приготування:

Розкачати тісто з борошна та квасного молока, додавши сіль, цукор та погашену соду під розмір змащеної олією тортівниці або бритванки. Розкачане тісто повинне бути товщиною не більше, ніж 1 см. Порізати паляницю зверху квадратиками. Пекти 10 хв до готовності на середньому вогні (150 градусів). Витягнувши, накрити рушником.

Мак запарити, розтерти з цукром. Паляниці поламати кубиками, перемішати з тертим маком і все залити горнятком запареного чаю з цукром або медом, перемішати. Можна додати родзинки чи горіхи, що кому до вподоби. Шматочки ламанців повинні вийти м'якими та в міру вогкими.

Запечені макарони з грибами

0,5 кг макаронів
50 г сушених грибів
1 головка часнику
олія
1 цибуля
сіль, чорний перець мелений

Приготування:

Макарони зварити до напівготовності. Гриби зварити до готовності (їх промиваємо, відварюємо, проціджуємо, потім в чистій підсоленій воді варимо 1 годину), цибулю протушкувати на олії, вимішати з дрібно порізаними грибами, додати вичавлений часник, все разом вимішати. У сковорідці розкласти таким чином: шар макаронів – шар грибів, тоді залити бульйоном, в якому варилися гриби. Запікати в духовці приблизно 1 годину

Пиріг з броколі

Тісто: 200 г борошна, 1 пачка порошку для печива, 60 г олії, 100 г кефіру. Замісити тісто, на 30 хв поставити в холодильник.

Начинка: 200 г цибулі (дрібно посікти,посмажити до золотистого кольору, додати 1/3 ч. л. цукру).

Сметанкова заливка: 100 г сметани, 1 яйце, італійські трави 1ч ложка, 1/2 ч. л. солі, перець мелений, все перемішати.

300г порізаних свіжих помідорів, 300 г суцвіття броколі (попередньо відвареної 4-5 хвилин у підсоленій воді)

Приготування:

У форму(20/20), застелену пергаментом викладаємо тісто, зверху цибулю, броколі, помідори, заливаємо сметанковою заливкою і тремо сир. Випікаємо при температурі 190 градусів 35 хвилин.

Заквашений борщ

Підготовка буряка. Буряк чистимо, розрізаємо навпіл. Накладаємо у трилітрову банку, але не дуже тісно, бо буряки набрякають під час квашення. Заливаємо літньою водою, ставимо у тепле місце на 10-12 днів.

Для самого борщу потрібно:

2 л води
4–5 квашених буряків
50 г сушених грибів
60 г пшона
2 цибулини і 1 морква
3 ст. л олії

Приготування:

Гриби намочити на ніч, воду зцідити, поставити варити їх разом з 1 цілою цибулею на 1 годину. Потім додати пшоно і варити ще 20 хвилин. Цибулю порізати кубиками, моркву потерти і разом притушити на олії. Буряк порізати соломкою, разом із цибулею з морквою додати до бульйону, посолити і поперчити. Разом варити ще 10 хвилин.

Чорба

500 г червоної квасолі
50 мл олії
1 цибулина
2 ст. л. борошна
1 ст. л. солодкої паприки
1 ст. л. оцту
3-4 зубчики часнику
1 болгарський перець (у зимовий час можна використовувати заморожений перець)
Зелень петрушки та кропу

Приготування:

У 3 літрах підсоленої води варимо квасолю, попередньо замочивши її на 30 хвилин у воді (я використовую дрібну червону квасолю, яка не потребує довгого вимочування і дуже швидко вариться), доки вона не стане м’якою. Подрібнену цибулю пасеруємо на олії. Додаємо ложку борошна і паприку, порізаний на кубики болгарський перець й обсмажуємо. Цю засмажку кидаємо у суп, додаємо подрібнений часник, зелень і оцет.

Примітка: Цю страву можна подавати як пісну, або додавати дрібно порізане м’ясо. Це вже буде м’ясна перша страва на гостину.

Ірина Кобель