• Головна
  • Моніторинг
  • Майже детективна історія: хто поцупив ікони з Києво-Печерської лаври – розслідування "5 каналу"...

Майже детективна історія: хто поцупив ікони з Києво-Печерської лаври – розслідування "5 каналу"

13.05.2020, 16:41
Майже детективна історія: хто поцупив ікони з Києво-Печерської лаври – розслідування "5 каналу" - фото 1
Мистецтвознавці кажуть, що кожна з викрадених ікон може коштувати від 10 до 50 тисяч доларів

Мистецтвознавці кажуть, що кожна з викрадених ікон може коштувати від 10 до 50 тисяч доларів

Цієї п'ятниці ми дізналися, що намісник Києво-Печерської лаври подав позов на "5 канал" через поширення нібито неправдивої інформації про його ж заклики вірянам приходити до храму під час пандемії. Але нагадаю, і ми про це розповідали вам у матеріалі про святкування Великодня в умовах карантину, як храми Московського патріархату, а серед них і Почаївська лавра, відкрили свої двері для парафіян, попри заборону.

Тож ми чекаємо суду і готові відстоювати там свою позицію. І сподіваємося, що судовий розгляд цієї справи буде швидшим, ніж тяганина в іншій справі, яка розслідується вже два роки – про зниклі цінності з Києво-Печерського заповідника. Служба безпеки України недорахувалася там принаймні десяти ікон. Були обшуки, були слідчі дії. Але за два роки ми так і не почули, де ж святині. Якось ця справа дивно затихла.

Ганна Рибалка намагалася зрозуміти, на якому етапі розслідування і куди могли подітися цінності.

Не святе діло. Хто поцупив ікони з Києво-Печерської лаври?

"Те, що збереглося в церкві, буде слугувати народу. І не тільки народу України", – заявив Павло (Лебідь), намісник Києво-Печерської лаври.

"Перевірка виявила, що не вистачає принаймні 10 ікон", – говорить речниця СБУ Олена Гітлянська.

"Відсутніми залишаються 10 предметів, місце перебування яких не встановлено", – каже речниця Міністерства культури (2016-2019) Юлія Даценко.

Зникли безвісти чи опинилися в чиїхось руках за кругленьку суму – "Підсумки тижня" з'ясували, яких саме раритетів бракує в Лаврі.

Києво-Печерська лавраКиєво-Печерська лавра  5 канал / Час. Підсумки тижня

Тетяна Попова, експертка ГО "Інформаційна безпека", заступниця міністра інформаційної політики (2015-2016), каже: "Ці мощі і артефакти – безцінні. Я знаю, що вони там продають їх за якихось 20-30 тисяч доларів".

А в.о. міністра культури України Світлана Фоменко питає: "А як ви перевірите мощі, яким тисячу років, що це саме ті мощі?"

Ця майже детективна історія зі зникненням релігійних святинь розпочалася восени 2018-го. Перша масштабна ревізія в Києво-Печерській лаврі за останні тридцять років. Міністерство культури та Служба безпеки не дорахувалися низки цінностей ХІХ століття.

При цьому митрополит Павло каже: "Ніхто не переписував уночі, ніхто нікого не штурмував і не турбував".

А речниця СБУ Олена Гітлянська каже: "Перевірка виявила, що бракує принаймні 10 ікон. Тому всі матеріали були передані національній поліції і було порушено кримінальне провадження за частиною 3, статті 191. Це "Привласнення і розтрата майна в особливо великих розмірах". Це санкція статті від трьох до восьми років".

Викрадені ікони

 

Ревізію провели не лише в монастирі, а й у помешканні самого намісника лаври.

Маєток Митрополита ПавлаМаєток Митрополита Павла  5 канал / Час. Підсумки тижня

СБУ тоді підозрювало митрополита в розпалюванні міжконфесійної ворожнечі. Куди ж поділися ікони, митрополит Павло тоді не коментував.

Принагідно згадав, що і його самого колись обікрали: "Винесено було 5 ікон. Забрали, вибачте, ящик горілки, яка там була".

Митрополит ПавлоМитрополит Павло5 канал / Час. Підсумки тижня

Як сталося, що печерські ікони зникли просто з-під носа і в монастиря, і в заповідника, що ділить із ченцями одну територію? Запитуємо в керівника пам'ятки.

Олександр Рудник, в.о. генерального директора національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, говорить: "Ми закриті повністю. Сюди запускають тільки окрему частину співробітників. – А хворі ченці де? – Вони внизу, закриті. В телефонному режимі спілкуємося, звичайно, так".

Слово "крадіжка" тут воліють не говорити вголос. І посилаються на версію керівництва лаври.

"Можливо, утилізовані. Можливо, вони були комусь передані. В якийсь із монастирів. Можливо, утилізовані. Це вже підписував намісник Павло. Знаєте, дуже багато чого пишуть у ЗМІ. І викрадати такі ікони й продавати їх – вони не варті того, щоб їх продавати", – говорить Олександр Рудник.

Не лише ікони, а й хрест та потир – чаша для богослужіння – зникли. Це частина речей, які ще 2013-го передав національний заповідник із музейних державних фондів у користування монастирю. Головна зберігачка заповідника каже: святині належали не до основного фонду, а до допоміжного. А це означає, що їхня цінність на папері не закріплена.

ПотирПотир5 канал / Час. Підсумки тижня

Ірина Мартинюк, головний зберігач фондів Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, говорить: "Зараз важко сказати, яку вони становили на той час або на сьогодні культурну цінність. Неможливо".

Такої самої думки і виконувачка обов'язків міністра культури Світлана Фоменко, яка на час ревізії в лаврі теж працювала в міністерстві: "Ці всі речі не занесені до державної частини музейного фонду. Вони належать до науково-допоміжної частини. Експерти-мистецтвознавці ще не прийняли рішення, що це культурні цінності, які дуже цінні для держави".

Із власних джерел "Підсумкам тижня" вдалося отримати точний перелік украдених раритетів із лаври. У ньому – дев'ять ікон кінця ХІХ століття з печерськими святими, "Богоматір Іверська", "Богоматір Сухо-Калігорська".

Перелік вкрадених з Києво-Печерської лаври іконПерелік вкрадених з Києво-Печерської лаври ікон5 канал / Час. Підсумки тижня

Показуємо цей перелік знавцю святинь Київської Русі, мистецтвознавцю, професору Київської православної богословської академії Дмитру Степовику. Він вражений.

"Вони дуже цінні, я думаю, що від 10 до 50 тисяч доларів чи євро кожна з цих ікон могла би коштувати. Всі ікони лаврської київської тематики дуже популярні в світі. Це набиває ціну. Ікони виконані чудесною школою, очолюваною Рокачевським. Це друге набиває ціну. Третє – ікони походять із самого монастиря", – пояснює мистецтвознавець.

Мистецтвознавець Дмитро СтеповикМистецтвознавець Дмитро Степовик5 канал / Час. Підсумки тижня

Мистецтвознавець вважає, що найцінніша в цьому переліку – високоякісна копія Вишгородської ікони Богоматері ХІІ століття. В Росії вона відома як "Володимирська". Вивезення її оригіналу до Москви багато століть тому мистецтвознавці називають крадіжкою тисячоліття. Таких випадків, коли святині Київської Русі нахабно цупили і перевозили до Білокам'яної, історія знає безліч.

Мистецтвознавець Дмитро СтеповикМистецтвознавець Дмитро Степовик5 канал / Час. Підсумки тижня

Про можливе вивезення до Росії не лише частини печерських ікон, а й мощів святих, раніше заявляло й попереднє керівництво заповідника, й народні депутати. Нарікали: держава втратила контроль над своїми ж святинями. Ще 2013-го уряд Азарова віддав лаврі більшість споруд на території Києво-Печерського заповідника. Нині на сайті президента з'явилася петиція про розірвання договору про оренду. Звернення до гаранта підписали 27 тисяч людей.

Тетяна Попова, ексзаступник міністра інформполітики, каже: "Мінкульт має право на перевірки. А СБУ має право на заведення кримінальних справ, якщо щось відсутнє. І якщо це постійно відбувається, відповідно, щонайменше, печери, можна було б вивести з-під їх підпорядкування".

Світлана Фоменкко, в.о. міністра культури України, каже: "А як ви перевірите мощі, яким тисячу років, що це самі ті мощі? Мощі є цінними з точки зору релігійних обрядів, з точки зору релігійних практик. Із точки зору законодавства щодо охорони культурної спадщини і культурних цінностей мощі не є цим артефактом і об'єктом".

В УПЦ Московського патріархату замість реакції на гучне розслідування дістаємо погрози.

Климент, керівник інформаційно-просвітницького центру УПЦ МП, каже: "5 каналу" інформаційно-просвітницький відділ не дає ніяких коментарів. "5 канал" – це організація, яка постійно використовує інформацію для розпалювання міжрелігійної ворожнечі. А це 161 стаття КК України. Бачте, в нас законодавство не до кінця ще відрегульовано, тому не всі покарані".

Климент

Хто став володарем печерських ікон, нині з'ясовують слідчі. Відколи прогримів скандал, жодних публічних заяв від правоохоронців не чути. Але "Підсумки тижня" довідалися: розслідування вже доповнили новими фактами розкрадання майна.

Ганна Рибалка, Юрій Усік, Олексій Сопільняк

"5 канал", 12 травня 2020