Як пастор допомагає українцям у Польщі пережити COVID-19

08.05.2020, 16:50
Як пастор допомагає українцям у Польщі пережити COVID-19 - фото 1
Андрій Хлопков – пастор протестантської церкви у Кракові. Після переїзду до Польщі він відкрив там свою будівельну компанію, а також почав займатися благодійністю.

Андрій Хлопков – пастор протестантської церкви у Кракові. Після переїзду до Польщі він відкрив там свою будівельну компанію, а також почав займатися благодійністю.

З поширення коронавірусу пастор почав підтримувати українців, які опинилися в скруті через епідемію. У своїй соціальній мережі він розмістив пост, в якому запропонував допомогу продуктами тим, хто втратив роботу, йдеться в Telegram-каналі “Вірусні історії”.

Але пізніше Андрій зрозумів, що не зможе самостійно допомогти всім, бо таких людей виявилося дуже багато. Тому пастор вирішив створити спільноту в Фейсбук – “Краків — місто добрих людей”.

Я вирішив закликати людей через інтернет допомагати тим, хто в скруті: грошима, часом, ресурсами – хто, чим може, – розповів Андрій Хлопков.

І люди відгукнулися на його запит. Одні почали приносити продукти, інші стали їх розвозити по адресах, а треті — шити маски.

Якось проїжджав повз гуртожиток Краківської академії Анджея Фрича-Моджевського і подумав: а як там наші студенти поживають? Підходжу до гуртожитку, питаю: “Хто тут є з України?”, а у відповідь багато голосів. Запитав студентів, чи є в них кошти на їжу, й отримав відповідь, що дівчата та хлопці перебиваються з хліба на воду, – зазначив пастор.

Дуже скоро студентам зібрали та привезли продуктів на 900 злотих. Окрім цього, Андрій Хлопков намагається допомагати українцям й з роботою. Наприклад, влаштовує їх на свою будівельну фірму. Про пастора, який допомагає людям, дізнався весь Краків, після цього до нього почали звертатися за допомогою й мешканці інших міст.

"Місто", 7 травня 2020