• Головна
  • Моніторинг
  • "У цей Песах не тільки єврейський народ, а й більшість людей світу перебуває на карантині" – головний рабин України...

"У цей Песах не тільки єврейський народ, а й більшість людей світу перебуває на карантині" – головний рабин України

08.04.2020, 14:39
"У цей Песах не тільки єврейський народ, а й більшість людей світу перебуває на карантині" – головний рабин України - фото 1
Моше Реувен Азман, головний рабин України та Києва, роздумує в колонці на Радіо Свобода про песах в період пандемії

Рубрика "Точка зору"

Сьогодні увечері євреї по всьому світі збираються навколо пасхальних столів. Але цього року, на відміну від інших років, пасхальний вечір буде особливий – він буде більш схожий на той, який був понад три з половиною тисячі років тому в Єгипті, коли Всевишній розкрився народові Ізраїлю і сказав євреям зайти в свої будинки і не виходити з них, поки на це не буде окремого наказу. Але потім звільнення з єгипетського рабства було настільки стрімким, що тісто не встигло закваситися, тому їли мацу. Саме тому протягом всього пасхального тижня ми їмо мацу, а не хамец (квасне).

У духовному сенсі маца (тісто, що не піднялося) символізує скромність, а хамец (квасне) – гординю і зарозумілість. У свято Песах ми повинні відмовитися від своєї гордині, зробити самоаналіз, зрозуміти своє істинне місце в цьому світі, що має привести людину до скромності і смиренності. Також під час Песаху ми їмо марор (гіркі трави) в пам’ять про гірке і тяжке життя в єгипетському рабстві. Існує також обов’язок випити за пасхальним столом чотири келихи вина в пам’ять про чотири вирази, якими Тора описує звільнення з єгипетського рабства.

Іще особливість свята Песах цього року в тому, що через епідемію з’явилося багато людей, які потребують допомоги. Тому нам довелося створити екстрений штаб негайної допомоги: наші волонтери щодня готують, доставляють до домівок і роздають допомогу сотням людей похилого віку, які перебувають у зоні ризику. Також ми намагаємося допомогти лікарням та медикам із захисними костюмами, масками, шоломами, рукавичками, засобами дезінфекції й так далі. До нас надходить велика кількість прохань як від організацій, так і від приватних осіб, і ми намагаємося допомогти максимально, хоча можливості у нас, на жаль, наразі обмежені, але з осторонь ми стояти не можемо в такий непростий час, адже, «той, хто врятував навіть одну людину, ніби врятував весь світ!»

У цей Песах не тільки єврейський народ, а й більшість людей світу перебуває на карантині вдома. Тому, мені здається, час Машіаха (Месії) не за горами. Із приходом Машіаха у світі настануть гармонія і справедливість, припиняться війни і буде матеріальний і духовний достаток.

 

 

 

Моше Реувен Азман

"Радіо Свобода", 08 квітня 2020