Як львів’яни відвідують храми у час карантину

23.03.2020, 11:12
Як львів’яни відвідують храми у час карантину - фото 1
У Львові більшість вірян дослухались до порад державної влади, рекомендацій лікарів і не прийшли у храм на недільне богослужіння. Також до своїх вірних звернулись і глави церков, митрополити, єпископи та священники.

У Львові більшість вірян дослухались до порад державної влади, рекомендацій лікарів і не прийшли у храм на недільне богослужіння. Також до своїх вірних звернулись і глави церков, митрополити, єпископи та священники. Львів – одне з міст у світі, де найбільше церков. На сьогодні їх є 116. Двері у храми були відчинені протягом дня. Як відбулись недільні літургії у Львові, де зазвичай церкви у вихідний переповнені?

У переважній більшості львівських храмів відбулось одне ранкове богослужіння у Хрестопоклонну неділю. Священники організували допуск вірних у церкви по-різному. Десь було 10 осіб всередині і значно більше людей стояли на вулиці, дотримуючись дистанції. В інший храм пропускали за принципом – одна людина вийшла, а інша зайшла, тобто, щоб кожен міг побути під час служби всередині. Однак зазвичай найбільше вірян у Львові приходять на богослужіння на 11-ту годину.

«Я прийшла на 11-ту годину із сином на службу. Не дізналась раніше, що була на 8-му годину. Сьогодні великий день – Хрестопоклонна неділя, треба поклонитися, віддати честь Хресту. Тому я прийшла з сином. Знаю про коронавірус, але вірю в силу молитви», – каже Леся Чень, вірянка Православної церкви України.

ПЦУ у неділю вирішила провести одне богослужіння і дотримується всіх карантинних вимог, розповів Радіо Свобода митрополит Львівський і Сокальський Димитрій (Рудюк), який зустрічав своїх вірних біля храму, спілкувався і пояснював розпорядження синоду єпископів і державної влади. Протягом дня храми ПЦУ були відчинені, щоб люди могли зайти і помолитись, сповідатись і прийняти причастя.

«У церкві чекає священник, який уділяє тайни сповіді, причастя, інші. Також до людини може прийти священник додому. Але чітко дотримуємось рекомендацій лікарів, карантинного режиму – чистота, уникнення цілування рук, ікон. О 8-й годині на божественній літургій було всередині храму 10 осіб, стояли люди на вулиці. Ми не можемо людей прогнати. У людей – сильна віра. І я просив на службі, щоб люди не випробовували себе і Бога. У храмі є дезінфектори. Перед причастям дезінфікували руки, і ми подавали їм у руки. Рекомендовано дітям і старшим людям не приходити у храм, а молитись вдома. Хресні ходи, поклоніння святині, несення чудотворних ікон і мощей по парафіях скасовані. Це виклик для нас всіх у цей час», – зауважив митрополит Львівський і Сокальський ПЦУ Димитрій.

Митрополит ПЦУ Димитрій (Рудюк)

Митрополит ПЦУ Димитрій (Рудюк)

У більшості греко-католицьких храмах, яких у Львові найбільше, також був обмежений доступ на богослужіння. Монахи-студити провели богослужіння зранку за зачиненими дверима, вели онлайн-трансляцію, а опісля відчинили двері храму – і вірні могли прийти і запричаститися, порозмовляти з отцями.

«Немала кількість людей перебуває у великому страху і незнанні. А це старші люди і молодь, які живуть самотньо. Коли людина надто багато часу проводить на самоті, то має думки, самонавіювання, тому корисно прийти і поговорити зі священником. Ми розмовляємо і сповідаємо, кажемо, щоб люди не чулися самотніми. Сьогодні переживаємо різні відчуття. Бо ми звикли молитися у храмі, який наповнений людьми, але слід усім дотримуватись карантинного режиму, і ми про це кажемо вірним», – говорить священник УГКЦ Юстин Бойко.

До обіду у храм Святого Архистратига Михаїла УГКЦ постійно заходили люди, але у церкві було напівпорожньо.

Вірні заходили у храм помолитись і запалити свічку

Вірні заходили у храм помолитись і запалити свічку

«Ми не зловживаємо, не виходимо на вулицю, більше залишаємося вдома. Ми працюємо вдома. У храм прийшли помолитися, поспівчувати тим, хто хворий і втратив рідних. Молитва допомагає триматись. Добре, що двері церкви відчинені», – говорить подружжя Оксана і Юрій Дмитраші.

Під час карантину звільнені від обов’язку брати участь у недільній святій месі і вірні Римо-католицької церкви. Десятки людей стояли біля храму Української православної церкви (Московського патріархату). Хтось дотримувався дистанції, а хтось не боявся стояти поруч. У церкву пропускали по одному, коли хтось виходив.

Біля храму УПЦ (МП) у Львові, 22 березня 2020 року

Біля храму УПЦ (МП) у Львові, 22 березня 2020 року

Багато церков проводили онлайн-трансляцію літургій для парафіян. 14 храмів об’єднались на одній онлайн-платформі, де можна буде дивитись прямі трансляції богослужінь.

«Наша мета – залучити парафіян до храму, розширити межі церкви і зробити храм, доступний для людей, які в нього не мають можливості прийти. Оскільки є поширення коронавірусу, то тема актуальна. Хочемо об’єднати всі храми. Встановлюємо безкоштовно камери та інформаційні таблички, які дозволяють людям дізнаватись про життя церкви, події, заходи, брати участь в онлайн-молитві», – розповів один із ініціаторів проєкту Олег Філь.

Хоча більшість парафій таки старались дотриматись обмежувальних заходів, пов’язаних із карантином і небезпекою поширення коронавірусу, але в невеликих містечках і селах в окремих храмах було людно. Для багатьох людей неприйнятним є не піти у церкву в неділю чи бачити зачинені двері їхнього храму. Адже люди ще пам'ятають, як у 1946 році примусово радянська влада зачинила тисячі храмів в Україні. Однак настоятелі церков намагаються донести до людей інформацію про небезпеку поширення коронавірусу.

Вселенський патріарх Варфоломій зобов’язав духовних осіб припинити проведення богослужінь і обрядів до кінця березня, щоб не допустити поширення коронавірусу. З відповідними звернення до вірних звернулись і глави українських церков.

Галина Терещук

"Радіо Свобода", 22 березня 2020