Папа: Я просив Господа, аби Він зупинив епідемію Своєю рукою

19.03.2020, 10:51
Папа: Я просив Господа, аби Він зупинив епідемію Своєю рукою - фото 1
В інтерв’ю для італійської газети «Repubblica» Папа Франциск закликав усіх підтримувати тих, які втратили своїх рідних

В інтерв’ю для італійської газети «Repubblica» Папа Франциск закликав усіх підтримувати тих, які втратили своїх рідних.

«Я просив Господа зупинити епідемію: “Господи зупини її Своєю рукою”, – за це я молився», – зазначив Святіший Отець, відповідаючи на запитання журналіста газети «Repubblica» про намірення його молитви в неділю пополудні, 15 березня 2020 р., під час відвідин базиліки SantaMaria Maggiore та храму святого Марцела в Римі. 

Важливість маленьких проявів уваги

Даючи пораду про те, як поводитися в цій ситуації, що склалася внаслідок поширення коронавірусу, Наступник святого Петра зазначив, що потрібно надавати значення маленьким конкретним вчинкам, маленьким проявам уваги до тих, що є поруч з нами, до родичів і друзів.

“Потрібно усвідомити, – додав він, – що в маленьких вчинках – наш скарб. Такі незначні жести часто залишаються непомітними в анонімній буденності, жести ніжності, любові, співчуття, які, однак, є вирішальними, важливими. Наприклад, приготувати теплу страву, приголубити, обійняти, зателефонувати… Це все є родинними проявами уважності до щоденних деталей, які сприяють тому, аби життя мало сенс і щоб між нами було єднання й спілкування.”

Від віртуального до конкретного 

Святіший Отець зазначив, що в сучасному суспільстві спілкування часто має тільки віртуальний вимір, але потрібно віднайти здатність близького спілкування, тобто, будувати стосунки, що ґрунтуються на конкретних проявах уваги й терпеливості. «Часто в сім’ях, – додав Папа, – за столом панує глибока тиша, але це не означає, що вони слухають одні одних, а те, що батьки під час їжі дивляться телевізор, а діти сидять за мобільними телефонами. Вони виглядають, ніби монахи, ізольовані одні від одних. Там немає спілкування. Однак, важливо слухати одні одних, бо таким чином ми усвідомлюємо потреби інших, їхні труднощі й бажання. Існує мова конкретних вчинків, яку потрібно плекати. Я вважаю, що біль цих днів повинен відкрити на цю конкретність».

Наші вчинки впливають на життя інших 

Вселенський Архиєрей висловив вдячність медичним працівникам і волонтерам, згадуючи також родичів тих людей, що померли внаслідок зараження коронавірусом.

“Прошу всіх перебувати поруч з тими, хто втратив своїх рідних, та старатись підтримати їх, як тільки можуть.” – закликав він.

Папа поділився з журналістом, що його вразила нещодавно опублікована стаття відомого італійського телеведучого Фабіо Фаціо, який писав, що «наші вчинки завжди впливають на життя інших», зазначаючи, зокрема, що ті, які ухиляються від сплати податків, спричиняються до того, що потім не вистачає грошей на охорону здоров’я. 

Віднайти надію 

На завершення Папа Франциск закликав усіх, також і невіруючих, до надії: «Всі є Божими дітьми, і Він споглядає на всіх, – наголосив він. – Навіть і ті, що ще не зустріли Бога, що не мають дару віри, можуть знайти шлях надії в маленьких речах, у які вірять: можуть знайти силу любові до своїх дітей, до сім’ї, до ближніх. Дехто може сказати: “Я не можу молитися, бо не вірю”. Але, одночасно, вони можуть вірити в любов людей, які їх оточують, і там віднайти надію». 

 

 

 

Підготувала Світлана Духович

Радіо Ватикан (українська редакція), 18 березня 2020