• Головна
  • Моніторинг
  • Провідні церкви України: страх перед коронавірусом не має подолати людяність...

Провідні церкви України: страх перед коронавірусом не має подолати людяність

21.02.2020, 12:43
Провідні церкви України: страх перед коронавірусом не має подолати людяність - фото 1
Провідні християнські церкви України виступили з заявами у зв’язку з поверненням додому громадян України, евакуйованих із ураженого коронавірусом Китаю, яких на місцях намагаються не впустити на медичне спостереження.

Нові Санжари, 20 лютого 2020 року

Нові Санжари, 20 лютого 2020 року

Провідні християнські церкви України виступили з заявами у зв’язку з поверненням додому громадян України, евакуйованих із ураженого коронавірусом Китаю, яких на місцях намагаються не впустити на медичне спостереження.

«Страх і відчуження підштовхують людей до несприйняття, – мовиться, зокрема, в заяві єдиної канонічної помісної Православної церкви України. – …Але ми зобов’язані вказати на моральну сторону виклику, з яким зіткнулося наше суспільство».

«Кожен з нас може і має зрозуміти, як нам ставитися до тих, кого евакуюють з Китаю – так само, як би ми хотіли, щоби поставилися до нас, якщо би ми опинилися на їхньому місці! …Отже, нехай страх перед хворобою не затуманює наші розум і совість, нашу людяність! …Нехай Господь дасть усім нам, як суспільству, мудрість та витримку, збереже від пошесті згубної хвороби та від згубної ненависті й відчуження!» – заявили в канонічній ПЦУ.

Зі схожими словами звернувся і глава Української греко-католицької церкви (УГКЦ), що є частиною світової Католицької церкви, верховний архієпископ Києво-Галицький, митрополит Київський Святослав. «Мені дуже боляче чути про спротив громадян України щодо повернення наших співвітчизників, які опинилися в зоні небезпеки сучасного коронавірусу в Китаї. Така реакція людей є зовсім не християнською», – наголосив він.

«Для того, щоб перебороти страх, бракує відчуття людяності й чесноти християнської любові до ближнього. Не таким небезпечним є коронавірус, як вірус ненависті й зневаги до людини. Якщо коронавірус можна побороти різними медичними засобами, то від вірусу ненависті нас може захистити лише сила любові», – сказав предстоятель УГКЦ і закликав: «Прошу всіх людей, які називають себе християнами, утриматися від усякого виміру ненависті та не чинити перешкод для повернення до своїх домівок синів і дочок України».

І в Українській православній церкві, яка є частиною Російської православної церкви (Московського патріархату) і канонічний статус якої в Україні сумнівний, виступили зі схожою заявою. Як сказав керуючий справами УПЦ (МП), її митрополит у Борисполі і Броварах Антоній, «будь-який вірус можна вилікувати – у стократ складніше вилікувати розділення, що запанувало в людських серцях».

Говорячи про українців, евакуйованих із Китаю, він наголосив: «Хіба це не наші брати та сестри? Хіба вони не потребують нашої підтримки і розуміння? Хіба не кожен із нас міг опинитись на їхньому місці? І хіба правильно використовувати їхні складні обставини для зведення політичних рахунків?»

Останніми днями в очікуванні на повернення з Китаю евакуйованих українців і групи іноземних громадян, яких мали помістити на двотижневий карантин-спостереження (обсервацію), в кількох місцях України, куди, за чутками, могли привезти евакуйованих, були влаштовані акції протесту з метою не допустити цих людей під приводом побоювань, що це може призвести до потрапляння в Україну нового коронавірусу. Нині такий протест триває в Нових Санжарах на Полтавщині, куди врешті доставили цих людей.

"Радіо Свобода", 20 лютого 2020