• Головна
  • Моніторинг
  • С. Августина: “Найважливіше для черниці – бути людиною у повній мірі і мати хоробрість йти за Христом”...

С. Августина: “Найважливіше для черниці – бути людиною у повній мірі і мати хоробрість йти за Христом”

17.02.2020, 19:03
С. Августина: “Найважливіше для черниці – бути людиною у повній мірі і мати хоробрість йти за Христом” - фото 1

Чому сучасна молодь готова проміняти університетські стіни на келію, примарне світло ґаджета на горіння віри, а модний барвистий одяг на скромне чернече вбрання? Розмова на ці теми - із сестрою Августиною, Згромадження Сестер Місіонерок Найсвятішого Ізбавителя (редемптористки)

Ще кілька років тому Христина Зембіцька, а тепер сестра Августина, була звичайною студенткою УКУ. Радо «бігала» на пари, студіювала богослов’я, із друзями захоплювалася красою львівської архітектури і атмосферою міста. Чому сучасна молодь готова проміняти університетські стіни на келію, примарне світло ґаджета на горіння віри, а модний барвистий одяг на скромне чернече вбрання? Про це ми і поспілкувалися у із сестрою Августиною – монахинею Згромадження Сестер Місіонерок Найсвятішого Ізбавителя (редемптористки).

–  Сестро Августино, розкажіть, будь ласка, про свій шлях до чернецтва.

– Пригадую, у дитинстві батьки, рідні і друзі часто казали мені: «не філософствуй!». Я любила ставити багато запитань і мені було цікаво знаходити на них відповіді. Часто роздумувала про Церкву, Бога та загалом релігію. І це завжди був пошук. Напевно, бажання знаходити відповіді, перебувати у постійному пошуку і спонукали мене ходити до церкви, цікавитися чернечим життям і згодом стати черницею.

 – Чому обрали Редемптористок? І як познайомилися із сестрами?

–  Під час навчання в Українському Католицькому Університеті я жила у Колегіумі. Цікаво, що ми були першим курсом, який туди заселили. Сестри також мешкають у Колегіумі, разом зі студентами моляться, виконують адміністративні обов’язки. Так вийшов спільний початок: мене як студентки, а сестер як тих, хто провадив нас. І це був досить-таки тісний зв’язок. Коли ти живеш на другому поверсі, а на першому живуть сестри, то постійно бачишся з ними, спілкуєшся, краще їх пізнаєш. Навіть у побуті.  І мені дуже сподобалася їхня харизма. Коли я думала про монаше життя для мене важливою була духовність, якою живуть сестри і те, чим вони  займаються.

Харизмою сестер-редемтористок є нести Добру Новину про Відкуплення для найбільш вбогих і знедолених. Сестри часто їздять на місії, активно опікуються молоддю, зокрема співпрацюють із отцями-редемптористами, трудяться на їхніх парафіях, проводять катехизацію. Також дають реколекції,  допомагають у лікарнях, викладають студентам. І це з одного боку широка харизма, але на кожному етапі сестри несуть Слово Боже у всі сфери суспільного життя. Монастир редемптористок має 3 осередки у Львові, одну оселю у Чернігові, і одну –  у Кам янці-Подільському.

–  А як батьки поставилися до Вашого рішення піти у монастир?

–   Не були дуже проти, бо я час від часу говорила про бажання стати черницею і нагадувала про це. Але вони думали, що я жартую. Коли рішення підійшло дуже близько – тобто, піти у монастир «на днях», то прийняли мій вибір. Вони у цьому мене не розуміли, але підтримали.

– Ви не боялися змінити звичний ритм життя?

–  Для мене особисто це не було складно.  Насправді, у нашому монастирі немає надто повільного ритму життя. У часі новіціату все, було, звісно, спокійніше. Це був процес формації. Та загалом наше повсякдення дуже активне. Тому іноді я думаю, що до монастиря моє життя було спокійнішим. Просто тут на все є час: на молитву, на спілкування, на місійну працю та, звісно ж, на навчання. І все це гармонійно поєднано.

Мені здається, для черниці найважливіше у повній мірі бути людиною, а ще потрібна хоробрість. Відвага іти за Христом

– Які риси найбільш важливі для черниці, на Вашу думку?

–   Мені здається, монахині необхідно бути у повній мірі людиною. Коли ми шукаємо, що це означає взагалі «бути людиною?», то усі проблеми якось відходять на інший план. Потрібно також мати справді ревність у пошуках Бога, у бажанні бути з Ним. І також смирення. Іноді варто відставити своє «Я» кудись вбік. Також дуже потрібна хоробрість: відвага йти за Христом, перебувати у спільноті, бо це також буває непросто.

У монастирі ми спільнота, одна сімя, а це щось більше за дружбу – наголошує сестра Августина

– А де знайти сили постійно жити у закритих стінах монастиря?

– Стіни монастиря не такі вже й закриті, як усі думають. Але коли мова йде про виклики, які зустрічаємо тут, то тільки Христос є основним джерелом цієї сили. А сили потрібні, щоб бути з Богом, молитися. Не завжди хочеться їхати на місії, працювати, виникають різні ситуації. Але мені здається, що ціллю життя кожного християнина є Господь. І якщо ми шукаємо Його волі, що Він думає про це, тоді все правильно. У монастирі ми спільнота, одна сім’я, а це щось більше за дружбу. Я вже жила у двох наших будинках, тобто з різними спільнотами. І скрізь підтримую добрі стосунки зі всіма, звичайно, що іноді виникають якісь конфлікти, але таке буває у кожній родині.

 Що найголовніше у місійних поїдках?

– Коли ти бачиш, що люди потребують та шукають Бога, і ти можеш разом з ними Його шукати, то справді бачиш сенс у покликанні.

Розмовляла Оксана Бабенко

Світлини надані співрозмовницею

Розмовляла Оксана Бабенко

"Духовна велич Львова", 15 лютого 2020

Світлини надані с. Августиною