Різдво 25 грудня чи 7 січня: чи реальні зміни і коли

10.12.2019, 09:30
Різдво 25 грудня чи 7 січня: чи реальні зміни і коли - фото 1
Наскільки реальне перенесення вже цьогоріч святкування Різдва на25 грудня та як це вплине на календар свят, журналістка “RIA плюс” в Тернополі обговорила із представниками різних конфесій.

Предстоятель Православної церкви України, митрополит Епіфаній заявив, що Різдво можна святкувати за григоріанським календарем 25 грудня.

Наскільки реальне перенесення вже цьогоріч святкування Різдва на25 грудня та як це вплине на календар свят, журналістка “RIA плюс”обговорила із представниками різних конфесій.

Різдво 25 грудня чи 7 січня: чи реальні зміни і коли

Ми дізнавались їхнє ставлення до можливості перенесення Різдва Христового. Зараз у соцмережах люди активно обговорюють цю тему, висловлюють свої думки, умовно поділившись на тих, хто не проти святкувати Різдво 25 грудня та тих, кому ближче 7 січня. Митрополит Епіфаній вважає, що зараз важко уявити, скільки часу знадобиться, щоб змінити святкування цього великого свята зі звичного нам 7 січня.

“У суспільстві може статися розкол”

Більшість Помісних Православних Церков святкують Різдво за новим, григоріанським календарем, про це сказав глава ПЦУ, як повідомляє Релігійно-інформаційна служба. Епіфаній наголосив, що "ми це можемо робити в майбутньому, якщо це буде сприймати український народ".

- Якщо християни в Україні почнуть святкувати Різдво 25 грудня, незабаром можна буде і говорити про зміни в Церкві. Якщо Церква побачить, що більшість православних християн в Україні готові сприйняти це, хочуть святкувати саме за новим стилем, тоді не виникне жодних проблем, – додав митрополит.

Зазначимо, минулого року митрополит Епіфаній озвучував таку ж позицію – лише за згоди українського народу. Водночас він додавав, що питання про перенесення Різдва з 7 січня на 25 грудня поки є не на часі. За його словами, це потрібно втілювати у життя поступово, інакше у суспільстві може статися розкол.

Додамо, Різдво Христове не поділяється на католицьке, православне і протестантське. Просто дата його святкування залежить від того, яким календарем користуються представники конкретної релігійної спільноти – юліанським чи григоріанським.

Думки священників щодо перенесення Різдва - розділились

От, наприклад, протодиякон Кафедрального собору Різдва Христового Тернопільської Єпархії Української Православної Церкви Петро Рубльовський вважає, що перенесення недоцільне. - З давніх-давен у нас було Різдво 7 січня і це є вже прийнято нашими предками, - розповідає отець Петро Рубльовський.

- Тим паче ми є православні і з точки православ’я ми йдемо за календарем старого стилю. І за цим календарем у нас Різдво саме 7 січня. Для чого змінювати те, що ми святкуємо кілька століть? Ми є українці із своїми звичаями, традиціями і давайте будемо їх дотримуватись. Бо якщо ми не будемо дотримуватись звичаїв, то нація вимре. На календар свят ця зміна не вплине, бо свята мають стале число. Але переносити, бо світ йде за новим стилем - це не правильно, бо ми йдемо за старим стилем. Якщо змінювати старий стиль, то давайте одразу і наші українські пісні відмінимо, колядки та щедрівки. А ще, варто пам’ятати, що є люди старожили, яким вже поза 80-ть років. І от як пояснити їм, що Різдво тепер не 7 січня, а 25 грудня. Зараз зовсім недоречно змінювати це, у нас є більш глобальніші проблеми, ніж перенесення Різдва.

Як пояснили журналістці священнослужителі, якщо Владика Епіфаній серйозно задумається над тим, щоб перенести святкування Різдва, то він це питання обов’язково винесе на Соборі. Бо церква у нас Соборноправна, тобто, такі глобальні питання вирішуються з всіма, включаючи священнослужителів, яких торкається це питання, та людей.

А отець Олексій Філюк, священик УПЦ КП із Лановецького району навпаки за те, щоб святкувати Різдво 25 грудня, бо каже, нам давно потрібно відзначати, як і більшості християн світу.

Зазначимо, 93% християн святкують Різдво 25 грудня та лише 7% – 7 січня.

- Я за те, щоб Різдво святкували 25 грудня, як і у більшості православних церков світу. Це, звичайно, руйнується весь цикл Богослужінь і свят у році, - каже отець Олексій Філюк. - Переваг у тому, щоб перенести Різдво є кілька. Але от, найпростіша, але вагома причина - святкування Нового року. Український народ, як усім відомо, полюбляє гучно відзначати цей день. Але ж припадає Новий рік на час посту, коли нам, як християнам потрібно молитись й поститись. А народ: танцює, співає, випиває. Тобто, відзначення Різдва 7 січня порушує перебіг свят і створює своєрідний дисонанс у релігійному житті. Звісно, не усі святкують Новий рік, але все ж.

“Доведеться повністю змінити календар”

Старший священник кафедрального собору свв.Костянтина та Єлени Євген Заплетнюк православної церкви України каже, що потрібно якомога швидше переходити до святкування Різдва Христового із усім цивілізованим світом.

- Для того, щоб перенести святкування із одного дня на інший, то потрібно змінити повністю календар, - каже отець Євген Заплетнюк. - Але одна справи видати директиву, а інша переконати людей. Наша православна церква має своє церквою-матір’ю Константинопольську православну церкву і хотілось б разом із ними святкувати. І наша православна церква, ймовірно, й готова до змін. Не існує жодних канонічних підстав боятись зміни дати Різдва. Оскільки лише дата святкування Великодня - канонічна, згідно постанови першого Вселенського Собору.

Що кажуть представники греко-католиків

Отець Андрій Янішевський Архікатедрального собору Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці, представник греко-католицької конфесії, вважає, що перенесення Різдва на 7 січня - доцільне.

- Питання повинне бути обговорена із усіма конфесіями, які є на території України, - каже отець Андрій Янішевський. - Римо-католики це питання вже вирішили п’ять століть тому, сподіваюсь, і ми його вирішимо. Українська молодь більше підготовлена до таких змін, а старші люди, на жаль, будуть дивитись, що там робиться у Москві або ж кажуть: “А так моя бабця святкувала”. І тут мають священники доносити до людей, чому потрібно чи не потрібно переносити Різдво. Питання лише: коли буде офіційно висловлено, що Різдво святкуємо 25 грудня?. Чекаємо. Але зазначу, греко-католицька церква точно не буде противитись цьому, але це не може бути стихійно і різко.

“Цей перехід - це момент єдності”

Голова Галицької єпархії Української Лютеранської Церкви Тарас Коковський вже святкує Різдво 25 грудня. Бо на новоюліанський календар Українська Лютеранська Церква перейшла з 2018 церковного року. Це перший такий випадок в Україні.

- Ми прийняли і підтримали рішення Верховної Ради щодо офіційного святкування в Україні Різдва Господа Ісуса Христа 25 грудня. Бо ми прагнемо святкувати Різдво разом з цілим світом і, зрештою, логічно, гарно й побожно, коли спершу святкується Різдво, а вже тоді - Новий Рік, - розповідає очільник Галицької єпархії УЛЦ пастор Тарас Коковський.- Благовіщення 2018-го відзначали 25 березня, відповідно до дати Різдва 25 грудня, а інші свята - за новоюліанським календарем. Цей перехід - це момент єдності, а Господь завжди поблагословить те, що йде на добро церкві. І цей крок є саме таким.

Яка позиція тернополян

Журналісти “RIA плюс” також провели опитування на сайті “20 хвилин”. У результаті із 473 опитаних - 59% за те, що святкувати Різдво 25 грудня, 32% за те, що 7 січня і 8% - байдуже. До слова, одна із політичних партій у місті провела всеукраїнське опитування за результати якого все-таки показують, що люди готові до змін.

- 93% християн святкують Різдво 25 грудня та лише 7% – 7 січня. 25 грудня святкують Різдво західні країни, а 7 січня – пострадянські. Результати онлайн-опитувань щодо дати святкування Різдва показують, що 72% галичан хочуть святкувати Різдво зі світом 25 грудня, тоді як 28% – 7 січня, - кажуть представники партії.

Отож, варто зазначити, що це не була офіційна заява Епіфанія, а просто вислів Митрополита. Питання наскільки реальне впровадження змін вже цьогоріч залишається відкритим. Більшість священнослужителів Тернопільщини із різних конфесій підтримують перехід на григоріанський календар. Проте всі вони зазначають, що український народ не зможе одразу сприйняти такі різкі зміни. Та не існує жодних канонічних підстав боятись зміни дати Різдва.

Наталія Корпан

"20 хвилин" (Тернопіль), 30 листопада 2019