• Головна
  • Моніторинг
  • Протоієрей УПЦ Московського патріархату роками отримує зарплатню як працівник поліції Вінниччини...

Протоієрей УПЦ Московського патріархату роками отримує зарплатню як працівник поліції Вінниччини

06.12.2019, 13:22
Протоієрей УПЦ Московського патріархату роками отримує зарплатню як працівник поліції Вінниччини - фото 1
Керівник обласної поліції Юрій Педос не лише симпатизує УПЦ МП, а й усіляко протидіє юридичній реєстрації документів про зміну конфесійної приналежності низкою релігійних сільських громад області.

Протоієрей УПЦ Московського патріархату роками отримує зарплатню як працівник поліції Вінниччини

Фрагмент листа промосковського духівництва щодо будівництва храму на честь воїнів АТО.

Минулого тижня «УМ» повідомляла про приголомшливі факти лобіювання інтересів УПЦ Московського патріархату керівництвом обласного Главку поліції Вінниччини.

Тим більше що в цьому регіоні московським попам удалося фактично заблокувати бажання тисяч православних молитися у храмах помісної автокефальної ПЦУ.

І не дивно, адже керівник обласної поліції Юрій Педос не лише симпатизує УПЦ МП, а й усіляко протидіє юридичній реєстрації документів про зміну конфесійної приналежності низкою релігійних сільських громад області. 

Генерал на захисті єпархії 

Нагадаємо, що підлегла генерала Педоса — слідча Світлана Воронюк відкрила кримінальне провадження за самоуправство проти начальника управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації Ігоря Салецького через те, що за зверненням громад він першим в Україні оформив переходи храмів від УПЦ МП до Православної церкви України. 

Відтак посадовця ОДА уже кілька місяців тероризують допитами і навіть домоглися усунення його з посади на кілька місяців. І це, в першу чергу, на руку керівництву Вінницької єпархії Московського патріархату, яка буквально «закидала» пана Салецького судовими позовами.

Ще в середині жовтня посадовець Салецький оприлюднив своє відкрите звернення до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з проханням «надати відповідне доручення компетентним підрозділам МВС дати об’єктивну оцінку ситуації, яка склалася на Вінниччині між суб’єктом владних повноважень та Головним управлінням Нацполіції України у Вінницькій області».

За словами Салецького, поліція Вінниччини підтримує РПЦ в Україні (УПЦ МП) та «втручається у роботу держорганів». Зокрема, 10 жовтня Вінницький міський суд відсторонив начальника управління у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації Ігоря Салецького від посади на два місяці — до 8 грудня. Таке рішення суд ухвалив із подачі ГУ Нацполіції та прокуратури Вінниччини, куди звернулися керівник Вінницької єпархії РПЦ в Україні Варсонофій та окремі сільські настоятелі.

Зауважимо, що відсторонення Салецького на догоду МП фактично призупинило процес розгляду справ у 35 судах, де за його участі релігійні громади вирішують спори про зміну конфесійної підлеглості. Водночас 32 суди різних інстанцій уже визнали правомірними дії управління під час реєстрації громад ПЦУ, які змінили конфесійну приналежність iз РПЦ на ПЦУ.

«Насторожує той факт, що розгляд поліцією Вінниччини заяв iз боку представників ПЦУ щодо провокативних дій священників i вірян УПЦ (в єдності з Московським патріархатом), фактів побиття ними та недопуску в храми членів релігійних громад ПЦУ списуються до справи. Такі дії мають ознаки системності та упередженості й можуть кваліфікуватися як пряма та опосередкована підтримка конкретної релігійної організації УПЦ (в єдності з Московським патріархатом), — наголосив пан Салецький. — Це створило прецедент, коли Головне управління Нацполіції України у Вінницькій області фактично втрутилося у роботу державного органу та процес зміни релігійними громадами своєї підлеглості. Такі дії поліції мають негативний резонанс, створюють суспільну напругу та поглиблюють міжконфесійне протистояння».

Це звернення до керівника МВС не залишилося без відповіді: керівництво Нацполіції за дорученням міністерства призначило службове розслідування викладених фактів, тоді ж, у жовтні, начальник обласної поліції Юрій Педос терміново пішов у відпустку. 

Як піп-інструктор хатинку збудував 

Ще минулого місяця генерал Педос завершив свій відпочинок і продовжує керувати Главком обласної поліції. Тоді як, за даними «УМ» iз неофіційних джерел у Нацполіції, службове розслідування ще не завершено. Після того, як сплив місячний термін розслідування, керівництво НПУ подовжило його ще на місяць — до 20 грудня 2019 року.

Тобто перевіряючі зібрали ще недостатньо доказів прихильності пана Педоса до московських попів й упередженості до ПЦУ. Втім, як стало відомо «УМ», службове розслідування НПУ вже підтвердило факт, який раніше оприлюднила адвокат Сніжана Чубенко, котра захищає інтереси громад, що вирішили перейти до ПЦУ: настоятель храму УПЦ МП, який розташований на території Главку поліції (!), протоієрей Сергій Гудзенко дійсно роками отримував зарплатню по лінії Нацполіції як працівник правоохоронних органів! 

«Хатинка» батюшки Сергія Гудзенка у Вінниці.

За даними «УМ», московський піп був оформлений до двох підрозділів Главку поліції Вінниччини: на півставки як фахівець з логістики і ще на півставки як інструктор (!) тренінгового центру поліції! Після того, як перевіряючі з Києва виявили ці факти фінансування протоієрея Гудзенка з держбюджету, генерал Педос уже на початку листопада призначив попа... простим техпрацівником Главку.

Що змінилося для настоятеля храму УПЦ МП, який розташований на режимній території ГУ Нацполіції у Вінницькій області? Він уже не логіст та не інструктор поліції, а нібито прибиральник, якому продовжують нараховувати зарплатню з бюджету поліції. 

Утім настоятель Гудзенко не почувається обділеним, бо живе явно не на зарплату, яку йому нараховували у поліції. Журналісти «УМ» побачили «хатинку» попа в одному з приватних секторів Вінниці й переконалися, що збудувати такий будиночок можна лише на дуже щедрі пожертви пастви або й заможних благодійників. 

Зокрема, як стало відомо «УМ» iз неофіційних джерел, керівникам територіальних підрозділів поліції керівництво обласної поліції Вінниччини регулярно розсилає листи зі вказаними банківськими реквізитами. У листах йдеться про те, що керівники підрозділів мають «переконувати» місцевих підприємців і фермерів жертвувати кошти на ті чи інші проєкти Вінницької єпархії УПЦ МП. Наприклад, на будівництво нових храмів. 

Один iз таких храмів розпочали будувати у 2016 році у Вінниці в районі Академічний. Вражає, що храм будували нібито на честь воїнів АТО! І це при тому, що саме священники Московського патріархату відзначилися тим, що часто відмовлялися відспівувати загиблих на Донбасі захисників України. Але ж для отримання пожертв легенда чудова, хіба не так? 

Такі листи, як правило, підкріплені й відповідними листами від московських попів. Копію одного з таких листів промосковського духівництва має у своєму розпорядженні «УМ». І не варто дивуватися, що потім як храми, так і хатинки попів та навіть генерала поліції зведені з одних і тих самих будматеріалів. 

«Україна молода» продовжує стежити за вражаючим взаємовигідним «схрещенням» керівництва поліції Вінниччини і промосковського духівництва. 

Богдан ПЕРЕЯСЛАВЕЦЬ

"Україна молода", 6 грудня 2019