Фейк: Українці лідирують серед антисемітів у Європі

26.11.2019, 16:47
Фейк: Українці лідирують серед антисемітів у Європі - фото 1

ЗМІ назвали Україну одним із лідерів за рівнем антисемітизму в Європі. Джерелом для цього «рейтингу» нібито послужило дослідження Антидифамаційної ліги. У ньому дійсно зазначається зростання антиєврейських настроїв в Україні. Але рейтингу як такого в цьому дослідженні немає

ЗМІ назвали Україну одним із лідерів за рівнем антисемітизму в Європі. Джерелом для цього «рейтингу» нібито послужило дослідження Антидифамаційної ліги. У ньому дійсно зазначається зростання антиєврейських настроїв в Україні. Але рейтингу як такого в цьому дослідженні немає, опитування проводилося у 14 європейських країнах і показує картину лише в кожній із них окремо. Тим більше, що інші дослідження подають зовсім інакші дані. Так, згідно з дослідженням Pew Research Center, в Україні – один з найнижчих рівнів антисемітизму в Європі. 

Скріншот life.pravda.com.ua

«Українці опинилися на другому місці у рейтингу антисемітських настроїв в Європі. Це показало дослідження, яке провела Антидефамаційна ліга, повідомляє Associated Press», – пише «Українська правда»

У такому ж ключі новину підхопила й низка російських ЗМІ, таких як Lenta.ru , Ukraina.ruІА  «Rex»Взгляд та інші.   


Скріншот adl.org

Скріншот apnews.com

Організація «Антидефамаційна ліга» (ADL) вивчає ставлення до євреїв, підтримку стереотипів, які запускали ще нацисти, в різних країнах світу. Організація також визначає Індекс антисемітизму, який за допомогою різних питань показує ситуацію з рівнем антисемітизму в тій чи іншій країні. Серед питань, які вони ставлять для отримання цього індексу, є наприклад, такі: чи згодні ви з твердженням, що «євреї мають занадто багато влади на міжнародних фінансових ринках», або що «у євреїв занадто багато контролю над урядом США», і т. ін. 

Найбільше дослідження було проведено в 2014 році, коли опитування охопило більшість країн світу, включаючи 34 європейські країни. У 2015 році таке ж дослідження було проведено в 13 країнах, і останнє в 2019 році пройшло в 14 країнах Європи.

Важливо відзначити, що рейтингу як такого в дослідженні ADL немає (як немає його і в новині AP, на яку посилаються вищезазначені ЗМІ), оскільки опитування проводиться в різні роки, в різних країнах, тому аналізувати погіршення або поліпшення ситуації можливо лише в кожній окремій країні. Так, один з ключових висновків ADL – «антисемітські настрої залишаються поширеними в Європі. Приблизно кожен четвертий мешканець  14 європейських країн, опитаних ADL, потрапляє до антисемітської категорії, підтримуючи більшість антисемітських стереотипів, протестованих в індексі». Відзначається, що в Україні кількість жителів, які підтримують такі стереотипи, збільшилася з 2015 року – з 32% до 46%. 

Скріншот pewresearch.org

Скріншот radiosvoboda.org

Скріншот kantorcenter.tau.ac.il

Якби ситуація в Україні з рівнем антисемітизму була такою катастрофічною, як про це заявили в ЗМІ, це б підтверджували дослідження інших організацій. Але там ми бачимо зовсім іншу картину. Pew Research Center, наприклад, аналізував сприйняття євреїв в якості своїх сусідів і співгромадян. В Україні рівень несприйняття, згідно з опитуванням, найнижчий серед країн, які брали участь в дослідженні – 5% в 2018 році. Цей же показник у Вірменії складає 32%, в Литві – 23%, а в Румунії – 22%. 

Дослідження за 2018 рік центру Kantor при Тель-Авівському університеті зазначає, що «Країни із найбільшою кількістю випадків насильства – США (понад 100 випадків), Великобританія (68), Франція і Німеччина (по 35), Канада (20), Бельгія (19 ), Нідерланди (15) та Аргентина (11)». Також у дослідженні пишуть: «Слід зазначити, що число випадків у Східній Європі було набагато нижчим за останні роки, в порівнянні із Західною Європою, починаючи з 12 випадків в Україні і менше в інших країнах». 

Головний рабин України Моше Реувен Асман в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив, що в Україні антисемітизм знаходиться на низькому рівні, нижчому, ніж у Західній Європі. Також він зазначив в квітні 2019 року, що в першому турі виборів президента України найбільшу кількість голосів набрав Володимир Зеленський, який має єврейське коріння. Крім того, євреєм був і попередній прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. 

Свою думку стосовно опублікованої в українських ЗМІ новини висловив і Голова Асоціації єврейських організацій і громад України Йосип Зісельс. У коментарі виданню «Букви» він зазначив: «Ми багато років проводимо незалежний моніторинг. І бачимо, що найбільші прояви антисемітизму в Україні були в 2006-2008 роках. З тих пір ми спостерігаємо увесь цей час зниження цього явища. За останні чотири роки в Україні не зафіксовано жодного прояву насильства на ґрунті антисемітизму». 
Також за словами Зісельса, міжнародна практика, яка фіксує антисемітські інциденти, включає в себе два аспекти – насильство на ґрунті ненависті та антисемітський вандалізм. Якщо випадків насильства не було зафіксовано взагалі, то випадків вандалізму – у 2017 році – 24, в 2018 – 12. 

Варто відзначити, що StopFake неодноразово спростовував фейки про нібито зростання рівня антисемітизму в Україні – наприклад, ми спростовували інформацію про те, що «уряд Німеччини спростив прийом українських євреїв через збільшення проявів антисемітизму в Україні», і що «Брюссель замовчує проблему неонацизму і антисемітизму в Україні», і також що «Україна стала лідером з антисемітизму». Такі твердження – один із популярних наративів російської пропаганди щодо України.

StopFake, 25 листопада 2019