• Головна
  • Моніторинг
  • Показовий православний терор. РПЦ переслідує чиновника, який перереєстровує парафії в ПЦУ...

Показовий православний терор. РПЦ переслідує чиновника, який перереєстровує парафії в ПЦУ

04.11.2019, 11:06

УПЦ (МП) влаштувала справжнє переслідування проти Ігоря Салецького, який є головним у Вінницькій області у справах релігії. Після отримання Томосу сотні громад сказали "ні" Російській православній церкві і перейшли до Православної церкв України. Реєстрація - остання юридична процедура переходу громади, яку має зафіксувати саме державний реєстратор, ідеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Московські священники не соромляться застосовувати силу і правоохоронців у своїх цілях.

Українська православна церква Московського патріархату влаштувала справжнє переслідування проти Ігоря Салецького, який є головним у Вінницькій області у справах релігії. Після отримання Томосу сотні громад сказали "ні" Російській православній церкві і перейшли до Православної церкв України. Реєстрація - остання юридична процедура переходу громади, яку має зафіксувати саме державний реєстратор, ідеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Саме на Вінниччині За 9 місяців до ПЦУ приєднались 7 тисяч парафій – Епіфаній За 9 місяців до ПЦУ приєднались 7 тисяч парафій – Епіфаній перехід громад з Московського патріархату до автокефальної Православної Церкви України чиновник уперше в нашій державі оформив документально. Наразі він за свою роботу розплачується, тому що УПЦ МП затягала його по судам, а з недавніх пір підключилася і поліція, порушивши проти нього справи з вимогою звільнення з посади. Так, із суду у Хмільнику чоловік поспішає на чергове засідання до Вінниці в Адмінсуді. Кожне пересування він має погоджувати з поліцією. "Я відчуваю на собі той тиск, безпідставні звинувачення, щоб показово показати для всіх державних службовців, що може бути у випадку, якщо ви будете ухвалювати таке рішення", - зазначив Скалецький.

Православні тітушки

Село Лука-Мелешківська розташована у десяти хвилинах їзди від обласного центру. Тут проживає близько 1000 людей. Раніше усі ходили до старовинного дерев’яного храму - пам’ятки місцевого значення. За словами місцевої мешканки Оксани Боженко, у день, коли громада голосувала за перехід до ПЦУ, ніколи так до церкви не приходили. Тоді 20 людей висловились проти. Вона розповідає, що кожен вірянин приходив з паспортом, кожному вручали бюлетень. Кожен голосував: залишитися у Російській церкві в Україні чи перейти до ПЦУ.

Жінка стверджує, що російські священики завжди возять із собою тітушок. Десанти спортсменів організовує Вінницька єпархія Московського патріархату на кожну службу. Здається, її керівник владика Варсанофій навіть не приховує цього. Називає він це "молодіжними гуртками". "Завжди так було, що при церкві є недільна школа, є молодіжні різні гуртки, є братства… Виконували вони історичну місіонерську місію. Допомога в охороні храму", - стверджує Варсанофій. Справа у тому, що 90% селян Луки-Мелешківської захотіли Московський патріархат намагається відсудити у ПЦУ храм на Вінниччині Московський патріархат намагається відсудити у ПЦУ храм на Вінниччині вивести свій храм із Російської церкви. Вони отримали усі необхідні документи. "Приблизно це людей 400 висловилися за перехід і десь 15 вирішили залишитися у церкві Московського патріархату", - зазначила місцева мешканка Марія Березюк.

Утім, потрапити до храми люди не можуть через тітушок. "Кожної служби приїжджають. Крім наших лучанських людей приїжджають різні люди. Серед них спортсмени, є боксери. Це Московський патріархат", - додала жінка.

При цьому тітушки не стримуються у висловлюваннях і козиряють своїми проросійськими поглядами. Якось керівника Московського патріархату на Вінниччині місцеві ЗМІ запитали, чи вважає він Росію країну-агресором. "Певно, що є конфлікт. Як агресор сьогодні я б не сказав", - вважає церковник.

Ці тітушки з’являлися і в інших селах, де майже уся громада проголосувала за вихід з російської церкви. Зокрема, у селі Пеньківка, де більше 500 людей поставили підпис за перехід. 24 особи виступили проти. Зараз замість молитися в храмі більшість судиться за власні права, бо десяток прихожан Московської патріархії мають підтримку міцних кулаків.

Провчити реєстратора

Право більшості зайти в храм і служити в ньому гарантує 8 стаття Закону України про свободу совісті та релігійні організації. Саме ним керувався чиновник Ігор Салецький, коли після зборів села, голосування, отримав пакет документів із проханням значної більшості змінити їхню конфесійну приналежність та перереєструвати громади з УПЦ МП в ПЦУ. Саме це чиновник і зробив. Проте місцева поліція порушила проти Салецького справу за самоуправство і через суд змістила з посади. "Я пережив багато судів. На жаль, слідча головного управління вінницької поліції під час допиту ще в якості свідка мене, а не підозрюваного, намагалася мені постійно подати таким чином, що члени релігійної громади, які ухвалили рішення щодо зміни підлеглості – це насправді не члени релігійної громади. Це члени територіальної громади. А священик подав заяву, де зазначив 15 осіб - це члени релігійної громади", - розповів Ігор Скалецький, начальник управління у справах національностей та релігій Вінницької ОДА.

Вінницька поліція чомусь взяла на себе повноваження по своєму трактувати норми закону. У відповідному законі України чітко вказано, що рішення про зміну підпорядкування ухвалюється не парафіяльною радою, як цього хоче поліція, а на загальних зборах членів релігійної громади, тобто, усіма людьми, які ходять до церкви того чи іншого населеного пункту: "Рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюється загальними зборами релігійної громади. Такі загальні збори релігійної громади можуть скликатися її членами".

Вінницька  слідча по суті  вважає, що лише священик та десять наближених до нього членів парафіяльної ради мають визначати кому підпорядковуватися, а не ті  жителі села, які будували церкву, збирали гроші на ремонти, ходили на служби і є законною релігійною громадою. "У мене була розмова із керівником головного управління національної поліції у Вінницькій області, де він висловлював свою точку зору і говорив: у вас там священик знає, хто є членом релігійної громади. А ті люди, які збираються, то члени територіальної громади. Вони не мають ніякого відношення до релігійної громади", - пригадує Скалецький. Адвокат, яка захищає громади ПЦУ каже, що майже усі справи про побиття членів Православної церкви закриваються, натомість усі заяви членів Московського патріархату розслідуються. Вірян ПЦУ постійно викликають на допити. "У мене не викликає сумніву те, що поліція лобіює інтереси на території Вінницької області інтереси Московського патріархату. Будучи юристами, будучи людьми, які мислять стратегічно, Московський патріархат зрозумів, що їм треба вибити з колії і поставити на коліна державний орган в особі Салецького як начальника управління", - переконана Сніжана Чубенко, адвокат релігійних громад ПЦУ у Вінницькій області.

Насправді справа проти Салецького фактично оголила те, про що раніше тільки говорили - задум Московського патріархату показово покарати навіть держслубовця, якщо той наважиться реєструвати громади нової Української церкви.

Поліція з українським народом?

Голова Вінницької поліції Юрій Педос раптово пішов у відпустку і не телефонні дзвінки журналістів не відповідає. Поговорити зі слідчою Світланою Воронюк теж не вийшло. Розказати, чому вона по-своєму трактує закон України - вона відмовилася. "Я не уповноважена давати будь-які коментарі з приводу цього. Я не зобов’язана нікому нічого пояснювати", - вважає слідча.

Прес-служба сказала, що окрім начальника, який у відпустці, це ніхто коментувати не буде. У записі Юрій Педос загальними фразами описав, що були звернення громад Московської церкви, що вилилось у справу проти Салецького. "Якщо пан Салецький порушив закон, він відповідатиме за законами України, за заявами громадян України", - сказав обласний поліцейський.

Насправді його прихильність до РПЦ в Україні - це лише припущення, яке базується на фактах. Один з них – храм, який знаходиться на території обласної вінницької поліції. Храм належить Московському Патріархату і служить в ньому священик цієї церкви. Сюди навіть приїздив митрополит Варсанофій. "Із неофіційних джерел я отримала інформацію, яка сьогодні перевіряється, начебто священик Московського патріархату отримує офіційну зарплату з головного управління національної поліції. Тобто, ще й фінансування священика", - розповіла адвокатка Чубенко.

Вона також поінформувала, що головний поліцейський Вінницької області бере участь у фінансуванні храму УПЦ МП на околиці обласного центру. Нещодавно апеляційний суд поновив Салецького на посаді. Та днями слідча Воронюк знов прийшла з обшуком в його кабінет для вилучення документів.

Своєю чергою, заступник міністра Антон Геращенко повідомив, що триває перевірка дій керівництва вінницької поліції і він поки утримається від коментарів. Ця незрозуміла зацікавленість вінницьких правоохоронців мати такий особливий погляд на закон вже тягне і на увагу ДБР, адже нині за  справою Салецького уважно слідкують реєстратори усієї країни. Вони бачать лише один сигнал від держави - бережіться.

Детальніше дивіться цю тему у відеосюжеті "ТСН. Тиждень".

Сергій Гальченко

"ТСН. Тиждень", 04 листопада 2019