• Головна
  • Моніторинг
  • Резолюція щодо незаконно утримуваних громадян України на території Російської Федерації, окупованих Криму та Донбасу...

Резолюція щодо незаконно утримуваних громадян України на території Російської Федерації, окупованих Криму та Донбасу

15.08.2019, 12:03
Резолюція щодо незаконно утримуваних громадян України на території Російської Федерації, окупованих Криму та Донбасу - фото 1
Окупація Криму та початок війни на Донбасі Російською Федерацією призвела до того, що кілька сотень людей опинилися за гратами, переважно через свою публічну ненасильницьку діяльність.

Окупація Криму та початок війни на Донбасі Російською Федерацією призвела до того, що кілька сотень людей опинилися за гратами, переважно через свою публічну ненасильницьку діяльність. Серед них режисер Олег Сенцов, студент Павло Гриб, правозахисник Емір-Усеїн Куку, донецький журналіст Станіслав Асєєв, координатор “Кримської солідарності” Сервер Мустафаєв, фермер Володимир Балух, викладач Олег Галазюк та інші.

Усі вони були незаконно позбавлені волі за сфабрикованими звинуваченнями в Російській Федерації та окупованому Криму, або викрадені та запроторені у підвали на окупованому Донбасі. Їхнє життя та здоров’я знаходиться під серйозною загрозою з огляду застосування до значної частини з них катування та жорстокого поводження, відмов у допуску незалежних адвокатів, відсутності ефективної медичної допомоги, відсутності душпастирської опіки тощо.

Російська Федерація показово не виконує вимоги міжнародних організацій щодо звільнення політичних в’язнів. Більше того, їхня кількість постійно зростає, а переслідування правозахисників, журналістів і громадських активістів в Криму стало системним явищем. Лише за два дні у березні цього року було безпідставно заарештовано та перевезено у Російську Федерацію з Криму 24 громадських активістів.

Так само Російська Федерація ігнорує положення Мінських домовленостей, відповідно до яких військовополонені та цивільні заручники на Донбасі мали бути невідкладно звільнені. Натомість деякі з них чекають на звільнення в повній ізоляції вже більше 4-х років. До більшості з них не має доступу навіть Міжнародний Комітет Червоного Хреста.

З огляду на вищевикладене, учасники Круглого столу з релігійної свободи в Україні констатують необхідність повної деокупації українських територій Криму та Донбасу як запоруки припинення грубих порушень прав людини, а також звертаються до влади України та країн-учасниць ООН, Європейського Союзу та міжнародних організацій, Всесвітньої Ради Церков та інших міжрелігійних інституцій із наступним закликом:

1. Вимагати від Російської Федерації припинити політичні переслідування та негайно звільнити усіх громадян України, ув’язнених за політичними мотивами в Росії та окупованому Криму, військовополонених та цивільних заручників на окупованому Донбасі, а також 24 українських військовополонених моряків, а до цього часу вимагати дотримання їх прав та свобод, зокрема, свободи від катування, право на ефективний засіб правового захисту, право на справедливий суд, свободи релігії й вільного допуску духовенства та інших прав людини. Аналогічні вимоги висуваємо щодо захисту прав людей, ув’язнених за рішеннями судів до окупації та які досі залишаються на окупованих територіях, та вимагаємо негайно передати їх Україні.

2. Призначити спеціального представника Європейського Союзу з питань окупованих українських територій Криму та Донбасу. Коло повноважень і обов'язків представника має включати здійснення постійного контролю за ситуацією з порушенням прав людини на окупованих українських територіях Криму та Донбасу, та періодичне публічне звітування Раді Європейського Союзу та Європарламенту про стан справ.

3. Вимагати від Російської Федерації безперешкодного доступу до окупованих українських територій Криму та Донбасу та утримуваних людей для міжнародних міжурядових організацій, зокрема, моніторингової місії ООН з прав людини, місії ОБСЄ щодо оцінювання ситуації з дотриманням прав людини у Криму, Комісара Ради Європи з прав людини, інших конвенційних та інституційних механізмів Ради Європи тощо, а також для міжнародних гуманітарних організацій, зокрема, Міжнародного комітету Червоного хреста.

4. Започаткувати постійний моніторинг судових процесів над жертвами політичних переслідувань у Російській Федерації та окупованому Криму, а також продовжувати практику участі дипломатів держав-членів Європейського Союзу в судових засіданнях, що відбуватимуться на території Російської Федерації. Організувати місії з залученням незалежних медиків до громадян України, які утримуються за політичними мотивами в Російській Федерації та окупованому Криму для контролю за умовами тримання та станом здоров’я.

5. Призначити Уповноваженого Президента України з гуманітарних питань для роботи над процесом звільнення громадян України, незаконно позбавлених волі на території Російської Федерації, окупованих українських територіях Криму та Донбасу, та створити Координаційну Раду при Президентові України з питань захисту та звільнення заручників.

Резолюція прийнята 25 липня 2019 року в Києві учасниками Круглого столу з релігійної свободи в Україні, які зазначені нижче:

І. Церкви і релігійні організації

1. Православна Церква України

2. Українська Греко-Католицька Церква

3. Римсько-Католицька Церква в Україні

4. Всеукраїнський Союз Церков євангельських християн-баптистів

5. Українська Церква християн віри євангельської

6. Церква адвентистів сьомого дня

7. Українська Християнська Євангельська Церква

8. Українська Вільна Церква

9. Об’єднання іудейських релігійних організацій України

10. Духовне управління мусульман України

11. Українська єпархія Вірменської Апостольської Церкви

12. Українська Лютеранська Церква

13. Українське Біблійне товариство

14. Німецька євангелічно-лютеранська церква України

15. Всеукраїнський конгрес іудейських релігійних громад

16. Центр незалежних харизматичних християнських церков України (Повного Євангелія)

17. Духовне управління мусульман АР Крим

18. Духовне управління мусульман «Умма»

19. Місійний союз євангелічних громад України

20. Братство (об'єднання) незалежних церков та місій євангельських християн-баптистів України

21. Центр християнських євангельських церков України «Перемога»

22. Місія Євразія

23. Асоціація місіонерських Церков євангельських християн України

24. Церква Божа «Добра звістка» м. Слов'янськ

ІІ. Правозахисні та громадські організації 

1. Інститут релігійної свободи

2. Центр громадянських свобод

3. Інститут геополітичного виміру

4. Харківська правозахисна група

5. Асоціація єврейських організацій та общин України (Ваад)

6. Конгрес національних громад України

7. Громадська організація «Елеос-Україна»

8. Міжнародний благодійний фонд «Карітас України»

9. Проект «Діалог у Дії»

10. Асоціація християн-юристів України

11. Громадська організація «Християнська Служба Порятунку»

12. Кримська правозахисна група

13. Правозахисний центр «Зміна»

14. Українська Гельсінська спілка з прав людини

15. Український інститут з прав людини

16. Східноукраїнський центр громадських ініціатив

17. Асоціація християн юристів «Хушай»

18. Громадська організація «Рада мирних ініціатив»

19. ГО «Євромайдан преса» (Euromaidan Press)

20. Об'єднання родичів політв'язнів Кремля

21. Всеукраїнська асоціація полонених

22. Організація родин заручників ОРДЛО «Звільнення з полону»

23. Всеукраїнська спілка матерів і родичів учасників АТО «Берегиня»

24. Інститут Держави і Церкви

25. Всеукраїнське об’єднання рідних зниклих безвісти і загиблих «Надія»

26. ГО «Повернення додому»

27. ГО «Блакитний птах»

Резолюція відкрита до підписання іншими релігійними та громадськими організаціями. Про ваше бажання приєднатися до списку підписантів ви можете заявити письмово за допомогою е-листа на адресу: [email protected]

Сайт Круглого столу із релігійної свободи в Україні, 25 липня 2019