• Головна
  • Моніторинг
  • Туалет у каплиці з розписами Розена: як радянська влада ставилася до релігії та мистецтва...

Туалет у каплиці з розписами Розена: як радянська влада ставилася до релігії та мистецтва

11.08.2019, 20:42
Туалет у каплиці з розписами Розена: як радянська влада ставилася до релігії та мистецтва - фото 1
У Львівському органному залі реставрують настінні розписи польського художника ХХ століття Яна Генрика Розена, який розмалював Вірменський собор у Львові. Органний зал розташовується у костелі святої Марії Магдалини, початку ХVІІ століття.

У Львівському органному залі реставрують настінні розписи польського художника ХХ століття Яна Генрика Розена, який розмалював Вірменський собор у Львові. Органний зал розташовується у костелі святої Марії Магдалини, початку ХVІІ століття. Те, що саме Розен у костелі розмалював стіни було відомо, але саме місце виявили при ретельному дослідженні, коли розпочали у 2018 році ремонт приміщення. Невдовзі розписи відкриють для огляду.

Більшу частину стін у баптистерії (окрема будівля для здійснення обряду хрещення) реставратори вже відкрили. На одній чітко читається ім’я автора – Розен. На стінах зроблені написи латинською мовою.

Оскільки каплицю планували використовувати для хрещення дітей, тому і сюжет розписів відповідний: Богоявлення під час хрещення Ісуса Христа в ріці Йордан.

Настінні розписи Розена

Настінні розписи Розена

Модернового митця Яна Генрика Розена запросили розписати стіни костелу Святої Марії Магдалини у 1931 році. Він і намалював сюжет хрещення Ісуса у водах Йордану.

Власне у той час Ян Генрик Розен вже завершив чотирирічну роботу у Вірменському соборі у Львові, який донині зачаровує розписами митця.

За інформацією мистецтвознавців, Розен також спроектував вітраж в одній із віконних ніш баптистерії, який виготовила варшавська фірма. Цей вітраж зберігся.

У радянський час сакральна споруда була зачинена. Спершу у ній зробили клуб, а у 60-х роках у будівлі розташували органний концертний зал і радянська влада облаштувала туалети... у каплиці з малюнками Розена…

Розписи замалювали і обклали плиткою. Вочевидь, коли про це дізнався тодішній директор картинної галереї Борис Возницький, йому вдалося домовитися, щоб зняти вітраж і забрати його для експозиції у галерею. Це і врятувало мистецький витвір.

«Немає точних свідчень, що завдяки Борису Возницькому врятували вітраж, але схиляємось до цієї думки, бо це кажуть. Вітраж був на експозиції у галереї і ми зараз займаємось юридичним питанням, щоб сюди повернути вітраж», – каже директор Львівського органного залу Іван Остапович.

Реставраційні роботи тривають

Реставраційні роботи тривають

Реставрують розписи Розена польські і українські фахівці, які працювали над відновленням фресок у Вірменському соборі. Це спільний проект обох держав, як і фінансування. Розписи повністю відкриють до жовтня цього року.

«Коли я прийшов працювати в органний зал у 2017 році, то знав, як і інші, про фрески Розена. Ми замовили експертів для зондування по всьому фойє будівлі, були здогадки, що у туалеті можуть бути. Там знайшли шматок ангела і звірили зі старою фотографією. Ще коли вся стіна відкриється, можна повністю прочитати послання Папи Сікста ІV», – розповів Іван Остапович.

Послання Папи вдасться прочитати Послання Папи вдасться прочитати

Яна Генрика Розена вважають художником-модерністом, дуже цікавим і талановитим живописцем, який народився у 1891 році у Варшаві. свій життєвий шлях він завершив 1982 року у США, куди переїхав перед початком Другої світової війни. У Львів митець приїхав на запрошення вірменського архиєпископа Юзефа Теодоровича у 1925 році.

Розен заробляв викладанням у Львівській політехніці, розписував Вірменський собор, інші сакральні споруди – каплиці у костелі Стрітення і Марії Магдалини.

На стіні прочитується ім'я Розена

На стіні прочитується ім'я Розена

Відновлені розписи Розена у Львівському органному залі не єдина окраса костелу. Тут зберігається один із найбільших органів в Україні, який було встановлено у 1936 році, а виготовлено австрійсько-чеською фірмою «Rieger». Орган складається з 4,5 тисяч труб і досі тішить своїм звучанням.

Галина Терещук

"Радіо Свобода", 9 Серпень 2019