Українська церква: Філарет, Епіфаній, «рука Кремля» та ризик розколу

15.05.2019, 09:42
Українська церква: Філарет, Епіфаній, «рука Кремля» та ризик розколу - фото 1
Експерти ж попереджають про ризик розколу та про наростання в Українській церкві суперечностей, яким підігрує Кремль.

Глава Православної церкви України (ПЦУ) митрополит Епіфаній під час відвідин катера «Лубни». Маріуполь, 14 травня 2019 року

Глава Православної церкви України (ПЦУ) митрополит Епіфаній під час відвідин катера «Лубни». Маріуполь, 14 травня 2019 року

Розколу в Православній церкві України немає, попри певні розбіжності між ієрархами: такі заяви зробили 14 травня у коментарях Радіо Свобода як предстоятель ПЦУ Епіфаній, так і почесний патріарх ПЦУ Філарет. Напередодні Філарет заявляв про те, що Київський патріархат не ліквідовано й він діятиме надалі, хоча ще перед утворенням ПЦУ Київський патріархат оголосив про саморозпуск. Така позиція церковного діяча вже викликала протести активістів під його резиденцією. Експерти ж попереджають про ризик розколу та про наростання в Українській церкві суперечностей, яким підігрує Кремль. Патріарх Філарет дав ексклюзивне інтерв’ю Радіо Свобода, у якому висловився про сучасне та майбутнє української церкви, про томос та про розбіжності з Епіфанієм.

Заяви почесного патріарха ПЦУ Філарета в інтерв’ю ТСН (9 травня), зокрема і про те, що очолювана ним раніше Українська православна церква Київського патріархату досі існує – сколихнули український інформаційний простір. У ці ж дні низка українських церковних ієрархів отримала запрошення на богослужіння до дня пам’яті священномученика Макарія: вони були написані на бланках ліквідованого торік Київського патріархату. Від цього моменту на ТСН та згодом і в інших медіа з’являються коментарі почесного патріарха Філарета про збереження Київського патріархату та про можливість зміни статуту ПЦУ, а ще – сюжети й тексти про імовірність церковного розколу в Україні.

Почесний патріарх ПЦУ Філарет

Джерела Радіо Свобода в ПЦУ наголошують: розбіжності між патріархом Філаретом та предстоятелем Православної церкви України Епіфанієм були з січня, коли той отримав з рук Вселенського патріарха Варфоломія томос про автокефалію ПЦУ. Однак духовенство не афішувало цих суперечностей, ба більше: ці непорозуміння не заважали все новим і новим православним громадам переходити з церкви Московського патріархату до ПЦУ – доки про них не заговорили вголос.

Предстоятель ПЦУ Епіфаній. Маріуполь, 14 травня 2019 року

Предстоятель ПЦУ Епіфаній. Маріуполь, 14 травня 2019 року

Ще одна деталь: виявляється, офіційний сайт Київського патріархату навіть після входження УПЦ КП до складу ПЦУ працював та наповнювався новинами. Однак якщо до 8 травня найчастіше в них згадували предстоятеля ПЦУ митрополита Київського Епіфанія, то потім ситуація різко змінилася: Епіфаній зник, останні новини найчастіше – про Філарета, причому в його старому духовному званні: «Патріарх Київський і всієї Руси-України».

14 травня патріарх Філарет публікує розлоге звернення до вірян.

Основні його тези:

Київський патріархат не просто відновлюють: він був, є і буде. Його державна реєстрація також не скасована.

Відмова від нього у 2018 році (за підписом тодішнього патріарха УПЦ КП Філарета – ред.) була необхідною формальністю для отримання томосу про автокефалію.

Президент Петро Порошенко дуже багато зробив для отримання томосу. Але нині він, так само як і митрополит Епіфаній, порушили домовленості. Зокрема, про те, що предстоятель ПЦУ Епіфаній представляє церкву у світі, а внутрішніми справами церкви опікується патріарх Філарет (за участі Епіфанія).

Ідеться не про прагнення влади, а про наполегливість у служінні Богу і церкві: «Це бачать не тільки церковні діячі, а й світські, такі як новообраний президент В.О. Зеленський, бізнесмен І.В. Коломойський та інші».

Нібито в ПЦУ є наміри відправити Філарета на спокій – рішенням найближчого Синоду.

Москва не змогла зашкодити автокефалії української церкви, але зараз вона досягає своїх цілей «діями предстоятеля ПЦУ».

Українську церкву досі не визнає ніхто у світовому православ’ї, окрім Вселенського патріархату.

У ПЦУ триває розділення, яке може мати печальні наслідки. І цим задоволений Кремль.

Така позиція почесного патріарха Філарета вже викликала спростування з боку Міністерства культури, осуд громадських активістів та навіть протести під його резиденцією та під Володимирським кафедральним собором у Києві, куди Філарет скликав на молебень 14 травня представників духовенства ПЦУ – запрошеннями на бланках Київського патріархату.

На сайті Київського патріархату мовиться, що туди, на службу у пам’ять мученика Макарія прибули, зокрема, архієпископ Кримський і Сімферопольський Климент, а також єпископи ПЦУ, які опікуються українськими вірянами у прикордонних районах Росії. Про інших відомих церковних діячів не йдеться.

BBC стверджує, що це було спробою Філарета зробити огляд прихильників, щоб оцінити, чи варто підіймати питання про зміну статуту української церкви та про відновлення УПЦ КП.

Митрополит Епіфаній: розбіжності є, розколу немає і не буде

Предстоятель ПЦУ, митрополит Епіфаній на це богослужіння не прибув. Як він пояснив, вирушає у давно заплановану поїздку на Донбас.

Радіо Свобода зустріло митрополита Епіфанія в Маріуполі та розпитало його про останні заяви та про звинувачення з боку патріарха Філарета.

«Розколу в Українській православній церкві немає і не буде. Кожен ієрарх має певні думки, але ми маємо спільно будувати майбутнє в єдиній помісній Українській православній церкві», – відповів очільник ПЦУ.

Він додав, що в церкві високо шанують почесного патріарха Православної церкви України Філарета.

«Ми шануємо святійшого патріарха Філарета, але не підтримуємо думок, які він висловив останніми днями», – зазначив предстоятель ПЦУ.

«Я думаю, що існування Київського патріархату всередині України не порушує томос. Тому що представник Константинопольського патріархату Еммануїл сказав, що «Ви зараз – частина Константинопольського патріархату, а коли ви отримаєте томос про автокефалію… Церква автокефальна – незалежна, і тому можете робити все, що ви хочете». Чого ми хочемо? Ми хочемо об’єднати українське православ’я в одну церкву», – наголосив Філарет.

Він пояснив, що, на його думку, в Україні православна церква має існувати як Київський патріархат, а у міжнародному житті – як Київська митрополія (ПЦУ), та що він не бачить в цьому суперечностей, швидше – позитив.

«Для того, щоб нам об’єднатися, нам треба зберігати українську церкву як патріархат, але тільки в межах України. Ми за межами України не претендуємо на визнання нас як патріархату. І тому підстав для відібрання томосу нема. Бо ми визнаємо себе назовні як київська митрополія», – зазначив Філарет в інтерв’ю Радіо Свобода.

Він запевнив, що українські церковні діячі зберігають єдність, незважаючи на те, що мають різні думки.

Експерти: церковна суперечка в Україні – в інтересах Кремля

Чим загрожує нинішня «війна поколінь» в керівництві Української церкви? Віце-ректор Українського католицького університету Мирослав Маринович попереджає, що вона може дійсно призвести до розколу та інших подій, невигідних Україні, але бажаних для Кремля.

Мирослав Маринович

Мирослав Маринович

«Те, що відбувається, викликає в мене величезну тривогу. Звертаюся до всіх православних: не допустіть розколу. Не допустіть погіршення того, що було досягнуто, що з такою радістю сприйняли в усій Україні, – говорить Маринович. – Звертаюся до обох сторін, до православних єпископів. Я усвідомлюю, що є ціла низка аргументів як в однієї, так і в іншої сторони. Але якщо в результаті цих аргументів буде погіршення шансів Православної церкви України, то в підсумку програє Україна, а цього не можна допустити».

Мирослав Маринович упевнений, що російська сторона наразі непомітно підігрує цій суперечці.

«Я дуже чітко розумію, що емоціям владик, зокрема емоціям патріарха Філарета, непомітно підігрують з боку Москви. Дуже важливо зараз, причому не тільки для патріарха Філарета, не впадати у цей шал емоцій та амбіцій», – підсумовує Маринович.

Віктор Єленський

Зі свого боку, заступник голови парламентського комітету з питань культури і духовності Віктор Єленський у розмові з Радіо Свобода звертає увагу на кілька тез, які, на його думку, допомагають зрозуміти ситуацію.

Патріарх Філарет головував на засіданні Собору, який розпустив Київський патріархат, і там стоїть його підпис.

Він написав Вселенському патріарху Варфоломію, що не претендуватиме на церковні посади.

Томос, який отримала ПЦУ, схожий на ті, які отримали Сербська, Румунська, Болгарська Польська, Елладська та інші церкви.  Але ПЦУ отримала його попри колосальний спротив Росії. Були спроби російських спецслужб зірвати подію, зокрема через злам електронних скриньок Константинополя, підкуп місцевих церков тощо. І ці спроби не припиняться.

Переважна більшість українських архієреїв не підтримує ідей розколу.

«Якщо один з архієреїв створить якусь свою церкву, то з канонічної точки зору це буде «нікчемна» затія, але з юридичної – українське законодавство дозволяє реєструвати релігійні організації. Якщо хтось не здав документи (на релігійну організацію – ред.), які зобов’язався здати – що ж, вони продовжують діяти. Але ця ситуація надасть ПЦУ імпульс, церква продемонструє свою зрілість. І це, я впевнений, її не зламає. Хоча є спроби використати цю ситуацію в політичних цілях», – визнає Віктор Єленський.

Народний депутат припускає: у разі церковного розколу в Україні контроль над фінансовими надходженнями і потоками збереже ПЦУ, оскільки традиційні донори Української церкви схиляються саме до її підтримки. Однак Росія або її агенти впливу знайдуть можливість фінансувати ці спроби розколу, підсумовує Віктор Єленський.

Євген Солонина

"Радіо Свобода", 15 травня 2019