• Головна
  • Моніторинг
  • «Це початок репресій». Затримання архієпископа Климента ‒ сигнал із Москви?...

«Це початок репресій». Затримання архієпископа Климента ‒ сигнал із Москви?

06.03.2019, 17:46
«Це початок репресій». Затримання архієпископа Климента ‒ сигнал із Москви? - фото 1
У Криму 3 березня російські силовики затримали архієпископа Кримської єпархії Православної церкви України Климента на автовокзалі в Сімферополі.

У Криму 3 березня російські силовики затримали архієпископа Кримської єпархії Православної церкви України Климента на автовокзалі в Сімферополі. Священик планував відвідати судовий розгляд у справі заарештованого в Росії громадянина України Павла Гриба в Ростові-на-Дону.

Увечері архієпископа Климента відпустили без складання протоколу й висування звинувачень. Він повідомив Крим.Реалії, що його звинуватили в тому, що він, перебуваючи на сімферопольському ринку, нібито «лаявся нецензурною лайкою». Російські силовики також підозрювали Климента в крадіжці речей із власної церкви. Архієпископ Климент підкреслив, що справа проти нього сфабрикована.

Архієпископ Кримської єпархії ПЦУ Климент вважає, що дії російських силовиків у Криму координували з сусідньої Росії.«Дії, які вчинила сімферопольська поліція, узгоджені з Москвою. І те, що мене відпустили без складання протоколу, теж вирішувалося в Москві ‒ це підтвердила Тетяна Москалькова (російський омбудсмен ‒ ред.), коли повідомила Людмилі Денісовій (український омбудсмен ‒ ред.) про те, що порушення з мого боку не було, і жодних протоколів не складатимуть. Але питання залишається відкритим: є заява про те, що я вчинив адміністративне правопорушення, є моє пояснення, яке я дав слідчому. Справа не закрита, мені ніхто офіційно не висунув звинувачення, але й мені не підтвердили, що надалі цю справу не розглядатимуть. Які ще вони придумають фокуси, щоб заарештувати мене, затримати, почати кампанію, щоб зганьбити моє ім’я, я не знаю», – каже Климент.

Архієпископ Климент вказує на суперечливість і сумбурність звинувачень, які висували проти нього російські силовики.

«Усе починалося з того, що спочатку я нібито вкрав у себе церковні речі, які були при мені… Потім, коли з’ясували, що це абсурд, вирішили знайти бездомного, який написав заяву про те, що він чув, як я лаявся у торгових рядах ринку на автовокзалі. Нехай би вони написали, що я лаявся з представниками поліції, але тут важко доводити. Дивишся на цей абсурд, у якому перебуваєш, ‒ це страшно. Нібито мій парафіянин зателефонував і сказав, що я у своєї ж церкви вкрав церковні речі. Адвокати сказали мені, що одного з так званих «українських диверсантів» теж брали за адміністративне правопорушення, нібито він десь висловлювався нецензурною лайкою», – каже він.

Архієпископ Климент підкреслив, що його запланована поїздка до ув’язненого в Росії Павла Гриба була узгоджена з українським Міністерством закордонних справ України і українським консулом.

Російський адвокат Микола Полозов розповів в ефірі Крим.Реалії подробиці затримання архієпископа Климента.

«Спочатку його зняли з автобуса й сказали, що надійшов сигнал про те, нібито він викрав своє власне вбрання зі свого храму. Коли я приїхав до відділу поліції, вже закінчився максимальний тригодинний термін його затримання там. Я зафіксував цей факт, зокрема, заявою до кримської прокуратури. Ну, а далі пішло по второваному. Після того, як ми з Емілем Курбедіновим і з архієпископом Климентом вийшли, заступник начальника поліції Сімферополя Нікітін наздогнав нас і сказав, що надійшов іще один сигнал: нібито Климент нецензурно висловлювався, і треба їхати в інший відділок, де має вирішитися питання про складання адміністративного протоколу. Це дрібне хуліганство передбачає покарання до 15 діб арешту, і якби події розвивалися негативно, сьогодні міг би відбутися суд, архієпископа б заарештували, і тим часом могли б вчинити дії для захоплення його церкви», – каже адвокат.Російський адвокат Микола Полозов

Російський адвокат Микола Полозов

Микола Полозов вважає, що такого сценарію вдалося уникнути, бо затримання російськими силовиками в Криму архієпископа Климента викликало широкий громадський резонанс.

У той же час адвокат не виключає можливих наслідків.«Питання не закрите. Те, що вони не склали протокол учора (3 березня – ред.), не означає, що вони не зроблять цього сьогодні, завтра або через кілька днів. Є досить великий термін, щоб усе переграти. Нам не показали жодного документа, і ми писатимемо заяви, щоб нам продемонстрували й ту заяву, на підставі якої відбулося перше затримання. Я думаю, що це тільки початок, що принципове рішення, найімовірніше, вже ухвалене. Це початок репресій щодо архієпископа Климента. Позиція російської влади в Криму полягає в тому, що жодних представників Православної церкви України на півострові бути не має і жодної діяльності для захисту українських політв’язнів проводити він не може», – каже про Климента Полозов.

Російський правозахисник Сергій Шаров-Делоне не виключає, що в інциденті з архієпископом Климентом важливий церковний аспект.​

«Звісно, для російської влади це питання принципове, вони намагатимуться робити все, щоб Православної церкви України, її парафій і настоятелів у Криму не було. Наша влада дуже криво й косо дивиться на будь-яку церкву, окрім Московського патріархату. Я думаю, що у випадку з Православною церквою України всіляко зволікатимуть із реєстрацією, потім відкликатимуть її під різними приводами. Це буде боротьба проти її існування, навіть якщо б архієпископ Климент не став виявляти таку громадянську активність. Я не зовсім згодний із Миколою Полозовим: я вважаю, що в цьому випадку все обійдеться без протоколу і звинувачень. Але це не означає, що на цьому все закінчиться.

Довідка: російські силовики затримали архієпископа Кримської єпархії ПЦУ Климента 3 березня на автовокзалі в Сімферополі, коли він планував відвідати судовий розгляд у справі заарештованого в Росії громадянина України Павла Гриба.

Після затримання архієпископ Климент повідомив Крим.Реалії, що його звинуватили в тому, що він, перебуваючи на сімферопольському ринку, «лаявся нецензурною лайкою». Російські силовики також стверджували, що архієпископа Климента затримали нібито за підозрою в наявності в його сумках речей, «вкрадених із церкви».

Архієпископ Климент наголосив, що справа проти нього сфабрикована. Увечері 3 березня архієпископа Климента відпустили без складання протоколу і висування звинувачень.

Російські силовики офіційно не коментували інформацію про затримання архієпископа Климента.

Катерина Некреча

"Радіо Свобода" (програма "Крим. Реалії")