• Головна
  • Моніторинг
  • Новий рубіж абсурду. Як і чому в окупованому Криму затримували архієпископа Климента...

Новий рубіж абсурду. Як і чому в окупованому Криму затримували архієпископа Климента

04.03.2019, 21:02
Новий рубіж абсурду. Як і чому в окупованому Криму затримували архієпископа Климента - фото 1
У неділю, 3 березня, в Сімферополі під сфальсифікованим приводом був затриманий архієпископ Климент

Архієпископ Климент довгі роки залишається опорою проукраїнських сил в Криму / Фото:RFE / RL

У неділю, 3 березня, в Сімферополі під сфальсифікованим приводом був затриманий архієпископ Климент - архієрей Православної церкви України, архієпископ Сімферопольський і Кримський.

Відомий своєю проукраїнською позицією та підтримкою політв'язнів, Климент планував виїхати до російського Ростова-на-Дону до українського в'язня Павла Гриба. Однак замість цього провів день у декількох відділеннях поліції окупованого Сімферополя. Звільнити священика допомогли координовані дії групи впливових адвокатів, українського омбудсмена та реакція громадськості.

НВ розповідає про всі подробиці інциденту та нагадує, що могло стати причиною таких дій щодо відомого церковного діяча.

Що сталося

3 березня, після недільного богослужіння в Сімферополі, архієпископ Климент вирушив на автовокзал, звідки планував виїхати до російського Ростова-на-Дону. Там він повинен був взяти участь в судовому засіданні у справі українського політв'язня Павла Гриба (воно заплановане на 4 березня), а у вівторок, 5 березня, планував сповідати та причастити українця.

Нагадаємо, 20-річний Гриб через важке вроджене захворювання потребує термінової операції та специфічного лікування, якого не отримує в російському СІЗО. Наприкінці січня 2019 року український омбудсмен Людмила Денисова повідомила, що українець перебуває на межі життя і смерті.

"Був дозвіл суду на моє відвідування його в СІЗО", - нагадав архієпископ Климент 3 березня в коментарі Еспресо TV .

Однак за 15 хвилин до відправлення в Ростов співробітники поліції вивели архієрея ПЦУ з автобуса і провели огляд його речей. Як розповів згодом адвокат Микола Полозов, Климент віз із собою все необхідне для здійснення релігійних обрядів (підрясник, єпитрахиль тощо.).

За версією поліції, вкрав зі своєї церкви релігійні речі та потім матюкався на ринку центрального вокзалу Сімферополя. Новий рубіж абсурду пройдено

"Співробітники поліції запитали Климента, як називається кожен з цих релігійних предметів. Об 11:50 [за п'ять хвилин після огляду - прим. ред.] якимось невідомим "парафіянином" було написано заяву, де були перераховані всі ці предмети. Також в заяві було зазначено, що архієпископ їх викрав", - пише Полозов.

Як зазначає адвокат, співробітників поліції "не збентежило те, що ці речі належать Клименту та він їх взяв зі своєї церкви".

49-річного архієпископа Климента затримали без складання протоколу і відвезли у відділення поліції Центрального району Сімферополя, де незаконно утримували близько п'яти годин (замість максимально дозволених в такому випадку трьох).

Архієпископ Климент у відділенні поліції Сімферополя
Архієпископ Климент у відділенні поліції Сімферополя / Фото: Еміль Курбедінов via Facebook

До цього моменту новина про затримання відомого священика облетіла українські ЗМІ, а до його захисту підключилася група найкращих юристів - зокрема, у поліцейський відділок приїхали Полозов та захисник кримських політв'язнів Еміль Курбедінов. Крім того, підтримку групі в телефонному режимі надавали російські адвокати Ольга та Дмитро Дінзе, які ведуть справи багатьох українських політв'язнів у РФ.

Юристи наполягли на тому, щоб архієпископу Клименту дозволили піти з відділення, адже жодних звинувачень йому так і не висунули, а протоколу не склали. Однак проти священика одразу ж спробували сфабрикувати другу справу.

"Коли ми вийшли на вулицю, нас наздогнав [заступник начальника поліції окупованого Сімферополя Сергій] Нікітін і повідомив, що є заява, що нібито архієпископ при проведенні огляду вранці [на автовокзалі] нецензурно висловлювався і нам всім необхідно перейти до відділу поліції [району] Київський для складання протоколу", - розповів Полозов.

Привели людину, яка зовнішнім виглядом нагадувала алкоголіка та безхатченка в одній особі. Саме він чув, як архієпископ нібито нецензурно висловлювався

В іншому відділенні поліції Климент та його адвокати провели ще близько трьох годин. "За півгодини до закінчення терміну [утримання, дозволеного законом] до відділу привели людину, яка зовнішнім виглядом нагадувала алкоголіка і безхатченка в одній особі. Саме він чув, як архієпископ нібито нецензурно висловлювався", - повідомив Полозов.

Як зазначив інший адвокат священика Еміль Курбедінов, "новий рубіж абсурду пройдено". "Архієпископ Сімферопольський і Криму Климент, за версією поліції, вкрав зі своєї церкви релігійні речі та потім матюкався на ринку центрального вокзалу Сімферополя!" - написав він у своєму Facebook.

До того моменту український омбудсмен Людмила Денисова спробувала домогтися реакції на те, що відбувається в Сімферополі, від своєї російської колеги Тетяни Москалькової.

У результаті лише близько дев'ятої вечора 3 березня архієпископ Климент разом з адвокатами зміг піти з відділення поліції - щодо нього так і не було складено жодних протоколів, хоча ризик арешту священика, на думку Полозова, був "дуже високим".

"Цього разу архієпископа Климента вдалося відбити. Але, боюся, цей раз, на жаль, не останній", - резюмував історію дня адвокат.

У свою чергу, архієпископ подякував українській громадськості за підтримку та закликав російського омбудсмена Тетяну Москалькову забезпечити йому доступ до українських політв'язнів "без таких пригод, як мені влаштували сьогодні в Сімферополі".

Навіщо затримували архієпископа Климента

Сам архієрей ПЦУ в коментарі Еспресо TV озвучив дві найбільш вірогідні причини свого затримання так званою владою анексованого Криму.

Важаю, що це навмисно було зроблено, щоб зірвати поїздку в Ростов на суд до Павла Гриба

"Вважаю, що це навмисно було зроблено, щоб зірвати поїздку в Ростов на суд до Павла Гриба. Значить щось, напевне, там відбувється таке, що бажано не озвучувати. Я ж як священник міг причастити його, сповідати і поспілкуватися віч-на-віч", - розповів архієпископ Климент.

Крім того, він назвав спробу свого затримання "запланованою акцією знищення української церкви в Криму і витіснення мене з півострова". У зв'язку з цим архієпископ Сімферопольський і Кримський нагадав нещодавні події в лютому 2019 року, коли окупаційна влада Криму направила йому припис про "звільнення приміщень" кафедрального собору святих рівноапостольних Володимира і Ольги в Сімферополі.

"Єдиному українському православному храму в цьому місті загрожує знищення. Очевидно, що це помста Москви, в тому числі за правозахисну діяльність владики [Климента]", - написав тоді про тривожний інцидент архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря).

У політичному підґрунті нинішнього затримання Климента в Сімферополі не сумніваються і правозахисники.

"Климент, як представник української церкви в Криму, веде активну правозахисну діяльність та відвідує українських політв'язнів, підтримує їх, проводить релігійні таїнства. Все це викликає "печію" у російської влади, тим більше, в окупованому Криму. Тому шанси, що його могли заарештувати, були дуже високі , - заявив в коментарі Крим.Реалії адвокат Микола Полозов.

У своєму Facebook він також висловив упевненість, що "замовлення на архієпископа було оформлено з Москви", що локальним завданням силовиків було бажання не допустити зустрічі Климента з Павлом Грибом, а глобальним - "перешкодити його діяльності, залякати".

"Вони не очікували, що реакція української та світової громадськості буде настільки гострою"

Крім того, Полозов переконаний, що лише різка і швидка реакція громадськості на затримання архієпископа допомогла уникнути його арешту.

"Розрахунок був майже вірний: неділя, всі відпочивають, ніякої активності бути не повинно. Але прорахувалися. Вони не очікували, що Еміль Курбедінов і я опинимося поруч, вони не очікували, що реакція української та світової громадськості буде настільки гострою", - підкреслив адвокат .

Це не перші прояви політичного тиску з боку окупаційної влади на адресу священослужителів різних церковних конфесій, які не підпорядковані Кремлю, розповіла в коментарі Радіо НВ координатор громадської ініціативи КримSOS Таміла Ташева. Російська православна церква - єдина на півострові, яка отримала більшість преференцій, додала Ташева. За її словами, всі ці факти документуються і передаються до правозахисних організацій. 

"Переслідування архієпископа Климента - воно не перше, до нього постійно звертаються співробітники ФСБ, викликають на різні допити, його періодично зупиняють прикордонні відділення ФСБ. Тобто тиск на нього особисто і на церкву не вперше. Ми думаємо, що цей тиск буде продовжуватися", - зазначила Ташева.

Реакція МЗС та ПЦУ

Відзначимо, у день затримання Климента офіційний представник МЗС України Катерина Зеленко звинуватила окупаційну владу Криму в "планомірному наступі на українське православ'я" і утисках релігійних свобод. Вона також заявила, що українська сторона приверне увагу ООН, ОБСЄ і Ради Європи до інциденту.

У свою чергу, митрополит Київський і всієї України Єпіфаній назвав незаконне затримання архієпископа "знущанням над здоровим глуздом".

Митрополит Єпіфаній назвав затримання архієпископа "знущанням над здоровим глуздом"

"Йому висувають абсурдні звинувачення - нібито від вкрав у власному храмі церковні речі, а потім нецензурно лаявся в громадському місці. Привід для затримання явно надуманий. Закликаю російську поліцію негайно звільнити нашого архієрея, архієпископа Климента, припинити знущання над ним і над здоровим глуздом!" - підкреслив Єпіфаній у своїй заяві, поширеній увечері в неділю, 3 березня.

Чим відомий Климент

Протягом останніх десятиліть архієпископ Климент (у миру - Павло Кущ) залишався помітним і впливовим представником Української православної церкви Київського патріархату в Криму.

Уродженець Сімферополя, він був висвячений на священика в 1997 році, тоді ж Патріарх Філарет призначив його секретарем Кримської єпархії УПЦ КП.

Неодноразово виступав на підтримку українських політв'язнів - домагався зустрічі з Олегом Сенцовим і полоненими українськими моряками

У 2000 році закінчив Київську духовну академію і прийняв церковне ім'я Климент. У тому ж році став єпископом Сімферопольським і Кримським - хіротонія відбулася у Володимирському кафедральному соборі в Києві. Сан архієпископа отримав в 2012 році.

Довгий час Климент залишається опорою проукраїнських сил у Криму. У 2004 році він очолював відділ духовно-патріотичного виховання українських ВМС.

Під час анексії Криму намагався перешкоджати блокаді українських військових частин російськими військовими, а після окупації півострова продовжив вести богослужіння в парафіях УПЦ КП в Криму.

Неодноразово виступав на підтримку українських політв'язнів - зокрема, домагався зустрічі із незаконно засудженим в РФ українським режисером Олегом Сенцовим і полоненими українськими моряками.

У лютому 2019 року синод новоствореної Православної церкви України доручив Клименту очолити православну місію для допомоги жертвам порушення прав людини і особам, незаконно позбавленим волі на окупованих територіях України і в РФ.

Інна Семенова

"Новое время", 04 березня 2019