• Головна
  • Моніторинг
  • Релігійний огляд: Доповнений диптих Вселенського патріархату та молитва в два кліки...

Релігійний огляд: Доповнений диптих Вселенського патріархату та молитва в два кліки

30.01.2019, 17:46
Найважливіші події релігійного життя України і світу за тиждень

Список змінено

23 січня на офіційному сайті Вселенського патріархату оновлено диптих помісних православних церков. До переліку нових патріархатів-афтокефальних церков додано Православну церкву України (ПЦУ). Вона займає 15 місце після Православної церкви Чехії та Словаччини.

Нагадаймо, що диптих – це список православних автокефальних та автономних церков, де вони стоять по честі, за порядком їхнього згадування під час літургії. Це поняття позбавлене догматичного значення, а обумовлено історично. На формування сучасного диптиха вплинули різні чинники: давнина Церков, хронологічна послідовність проголошення автокефалій, політичне значення міст з кафедрами перших єпископів. У відповідність з диптихом розподіляються місця при співслужінні предстоятелів церков, на Соборах і всеправославних форумах. Диптих також є основою міжцерковного етикету. Оскільки нині серед Помісних Церков немає єдності в питанні про порядок започаткування нових автокефальних і автономних Церков, то диптихи, прийняті в різних православних церквах відрізняються один від одного. Попри розбіжності перше місце в такому списку посідає Святійший Архієпископ Константинополя – Нового Риму і Вселенський Патріарх.

Молитва та цифрові технології

21 січня , як повідомляє «Католицький оглядач», Папа Римський Франциск  презентував останню з розроблених Ватиканом цифрових платформ під назвою організації «Всесвітня мережа молитви разом із Папою». Місія цієї організації якої полягає в тому, щоб молитися за вирішення викликів, які стоять перед людством та місією Церкви. Заснована 1844 року як «Апостольсьтво молитви», сьогодні ця мережа присутня майже в 100 країнах світу, об’єднуює понад 35 мільйонів католиків. Папа Франциск 2018 року надав мережі статус Папської організації та затвердив нові статути.«Click To Pray» – це офіційний додаток Всесвітньої мережі молитви разом із Папою, доступний для завантаження на пристрої з Android та iOS. Платформа також присутня у соціальних мережах.

«Інтернет і social media – це ресурс нашого часу, можливість перебувати в контакті з іншими, щоб ділитися цінностями та проектами, щоб висловити бажання творити спільноту. Мережа може також допомогти нам молитися в спільноті, молитися разом», – сказав Папа Франциск, представивши присутнім отця Фредеріка Форноса, міжнародного керівника «Апостольства молитви», разом з яким презентував прочанам нові цифрові продукти Ватикану. Нагадаймо, що Римський понтифік визнав Інтернет Божим даром, а поряд з тим – великою відповідальністю, а також закликав вірян і клір користуватися нагодою для солідарності та зустрічі, яку дають соцмережі.

Протестанти проти Трампа

Протестанстька спільнота США поділилася у своїх симпатіях щодо політичної агенти президента Дональда Трампа, повідомляє найбільша некомерційна мережа радіостанцій США NPR. Активнішого голосу набуває християнська лівиця та прогресивісти, що відстоюють ідеї соціальної справедливості, рівності усіх перед законом незалежно від расової належності, прав іммігрантів та доступності системи охорони здоров’я для всіх. Ці рухи логічно продовжують виступи американської спільноти, що у ХІХ столітті боролася за скасування рабства у Сполучених Штатах, а у ХХ – ха рівні права усіх громадян незалежно від їхнього кольору шкіри. Так панамериканська міжцерковна організація «Віра у громадському житті», заснована 2005 року пресвітеріанською служителькою Дженіфер Батлер мобілізувала близько 50 тисяч священнослужителів та пасторів на місцях у штатах Флорида, Джорджія, Нова Кароліна та Огайо, що нині консолідовано виступають проти будівництва стіни між США та Мексикою, на якому нині наполягає президент Трамп, провівши і запланувавши серію протестів проти такої політики як на вулицях різних американських міст, так і у соціальних медіа. На їхню думку, дії чинного американського президента у площині проблеми міграції суперечать низці біблійних положень.

 Китай скорочує рівень релігійної свободи

23 січня у Європейському парламенті в Брюсселі відбулася конференція на тему «Релігійна свобода в Китаї», на якій прозвучали свідчення про посилення тиску і репресій, які китайський уряд чинить проти протестантів, католиків, мусульман (хуейців та уйгурів), даосів, тибетських буддистів та різних мінори тарних релігійних груп, на які китайською владою почеплено ярлик «шкідливої секти». Як зазначили доповідачі, чинна влада Китаю ділить усі наявні релігійні групи на «легальні» та «нелегальні» за принципом підконтрольності собі. Боб Фу, президент China Aid, зазначив, що за приблизними підрахунками близько 3 мільйонів представників різних релігійних течій нині кинуто у так звані «перевиховні цетри», що являють собою аналоги тюремних таборів, у яких проходять індоктринацію програмами Китайської комуністичної партії. Жорсткі заходи проти різних релігійних груп , як зазначають учасники вищезгаданої конференції у Брюсселі, відбуваються під приводом посилення національного патріотизму (сінізації) та посилення безпеки в країні. Нагадаймо, що останніми роками в Китаї посилився владний контроль за НГО, соціальними мережами , бізнесом та медіа.


Ганна Трегуб

"Український тиждень", 28 січня 2019