• Головна
  • Моніторинг
  • «Розслаблятися не варто: московська церква Україну так легко не відпустить»...

«Розслаблятися не варто: московська церква Україну так легко не відпустить»

26.12.2018, 15:56
«Розслаблятися не варто: московська церква Україну так легко не відпустить» - фото 1
У Московському патріархаті до президентських і парламентських виборів намагатимуться вчиняти провокації, адже їм потрібно «зберегти обличчя».

У Московському патріархаті до президентських і парламентських виборів намагатимуться вчиняти провокації, адже їм потрібно «зберегти обличчя».

Попри погрози Путіна та заяви патріарха РПЦ Кірілла про те, що «Україна наближається до загибелі», всього лише за тиждень у нашій країні створили незалежну Православну церкву України та перейменували Московський патріархат (до того їхня юридична назва була УПЦ) на Російську православну церкву в Україні. Крім того, менше, ніж за тиждень до ПЦУ приєдналися дві парафії МП. Усі ці події спровокували небачену ейфорію серед українців та віру в те, що Російська церква уже здалася.

Та чи все так просто? Про це ІА «Вголос» питав у релігієзнавця Дмитра Горєвого, заступника директора Агенції моделювання ситуацій Олексія Голобуцького та директора «Українських студій стратегічних досліджень» Юрія Сиротюка.

Чи будуть провокації з боку Російської православної церкви в Україні?

 

Юрій Сиротюк

Російська православна церква так просто не відпустить Україну й нам не варто розслаблятися. Справа у тому, що церковний імперіалізм та використання московської церкви як структури, що працює на Росію та веде активну інформаційну антиукраїнську кампанію, є дуже вигідним російським спецслужбам для створення в Україні різноманітних провокацій. Може навіть дійти до того, що так, як спершу Путін захищав усіх російськомовних, так тепер він захищатиме ще і усіх «православних». Також можливі різноманітні інформаційні вкиди з метою дискредитації України.

Олексій Голобуцький:

У Московському патріархаті до президентських і парламентських виборів намагатимуться вчиняти провокації, адже їм потрібно «зберегти обличчя».

Тут усе залежить від самих людей на місцях: де вони захочуть перейти до нової Православної церкви України, там МП буде дуже складно вчиняти провокативні дії і вони практично нічого не зможуть зробити.

Якщо ж громади будуть роз’єднаними, цим скористаються у РПЦ: вони підбурюватимуть людей до протистояння, а потім це використовуватимуть для «картинки».

На мій погляд, допити високопоставлених священників із МП — це профілактика, щоб передбачити провокації на території України. Помітно, що над цим українські спецслужби таки працюють.

«РПЦ начхати на Україну: вони хочуть знищити нас як державу»

Дмитро Горєвой:

Усе не буде так просто. Адже у Московському патріархаті навіть після створення Православної церкви України наполягають на своїй «канонічності», вони вважають, що всі інші православні церкви не мають права на діяльність в Україні. Тоді як, відповідно до світських законів, у нас є свобода совісті й якась релігійна організація не може визначати істинність іншої релігійної структури.

А тому Московський патріархат розпалюватиме міжконфесійну ненависть в Україні: заворушення будуть. Навіть на виборах вони працюватимуть на проросійські політичні сили.  Бо зрештою Московському патріархату начхати на державу Україну: якщо вона зникне, це буде лише їм на руку. А тому будуть протистояння.

Чи всі з РПЦ погодяться перейти до нової Українську церкву?

Олексій Голобуцький:

Перехід із Московського патріархату в нову Православну церкву України триватиме роками. З часом більшість парафій, на мій погляд, таки приєднаються до Української церкви. Наразі до президентських чи парламентських виборів це питання точно не буде вирішеним, оскільки й у МП очікують на реванш проросійських політиків.

Рада прийняла рішення про перейменування МП: яким чином відбуватиметься цей процес?

Дмитро Горєвой:

У Верховній Раді прописали, що МП — це релігійна організація з центром у державі-агресорі. На практиці це призвело до того, що цю структуру перейменували на РПЦ в Україні. Якщо вони відмовляться перейменовуватися, то по-суті, їм за це нічого не буде, оскільки у законопроекті не передбачене покарання.

Зрештою, проблема у тому, що парафії Московського патріархату в Україні — це не єдина офіційна юридична структура. Усі їхні локальні місцеві громади-парафії, загалом їх 12 тисяч, мають свій окремий юридичний статус. І саме усі вони повинні будуть внести зміни у свою назву. Буде дуже складно одразу змінити всі їхні статути.

Проте відомо, що буде створена спеціальна комісія, яка впродовж місця досліджуватиме структури, центр яких перебуває на території держави-агресора, потім процес перейменування займе два місяці. Цього часу ж може бути недостатньо для юридичних змін і терміни можуть навіть подовжити, бо ми всі розуміємо, що така робота потребує людського ресурсу та передбачає бюрократичну тяганину.

Що буде з Московським патріархатом?

 Олексій Голобуцький:

Російська православна церква навіть після створення Української церкви і надалі функціонуватиме в Україні, причому ще тривалий час.

 Юрій Сиротюк:

Московський патріархат із створенням Православної церкви України втратив, як вони самі заявляли, свою «канонічну територію». Тепер вони можуть існувати хіба у тих містах і селах, де є потужна російська нацменшина.

Дмитро Горєвой:

Вони і далі працюватимуть в Україні. Заяви про те, що не може бути двох митрополитів — це виключно з церковної точки зору. Насправді вони можуть існувати. От є канонічно визнаний митрополит Берлінський Російської православної церкви в Німеччині, а є місцевий митрополит і вони обоє функціонують. Не відомо, як після томосу Вселенський патріархат іменуватиме Онуфрія: чи то «розкольником» чи представником РПЦ в Україні? Бо Онуфрій до створення Православної церкви в Україні був справді визнаним митрополитом Київським. Тепер він може стати намісником російських єпархій в Україні.

Політики піаритимуться на «церковному питанні»?

Олексій Голобуцький:

Тема створення Православної церкви України вже вкрай політизована. Цією темою спекулюватимуть і так звані проросійські політики, як-от Вілкул, Бойко, Мураєв, Новинський. Так же само на цій темі активно піаритиметься Президент Порошенко.

Як ми можемо протистояти провокаціям із боку Москви?

Юрій Сиротюк:

Боротися потрібно не з наслідками, а з ймовірними причинами провокацій. Щоб убезпечитися від російських провокацій, потрібно зробити кілька простих кроків. Перше уже зроблено — назва Московського патріархату змінена. Надалі — РПЦ в Україні повинна мати такі ж права, які має Українська православна церква у Росії. А наша Церква у РФ не має жодних привілеїв чи податкових знижок. Тому Московський патріархат і у нас має бути позбавлений податкових пільг. Вони не повинні платити за газ, електроенергію, опалення за заниженими тарифами. Також такої дешевої оренди землі, приміщень у нас не мають навіть учасники Антитерористичної операції. Я ж вважаю, що РПЦ в Україні потрібно за все платити за ринковими цінами.

Також нарешті повинна бути вирішеною ситуація зі самозахопленням цією структурою земель та архітектурних об’єктів в Україні. Потрібно законними методами повернути Лаври й історично важливі храми у власність держави та місцевих громад. Я не кажу про самозахоплення чи ще щось, проте є закони, які потрібно виконувати усім.

«У Почаївській лаврі серед монахів немає жодного громадянина України»

Українські правоохоронці повинні перевірити режим перебування у монастирях отців із іноземним громадянством і ті, хто порушили міграційне законодавство, повинні бути висланими. Так, за відомою мені інформацією, у Почаївській лаврі, що на Тернопільщині, серед монахів немає жодного громадянина України. Тобто всі вони — громадяни іноземної держави, котрі у випадку чого можуть тут вчиняти різноманітні силові провокації.

СБУ також повинна зробити усе, щоб у випадку закликів московських попів до насильства чи повалення державного ладу, була адекватна та миттєва реакція. Бо ми бачимо, як наші спецслужби обшукують попів Московського патріархату (як це було з предстоятелем Києво-Печерської лаври): у його помешканні знайшли літературу антиукраїнського змісту, але жодних наслідків для нього не було.

Також нам потрібно врешті визначитись, що робити з громадянином Новинським і його бізнесом, який в Україні процвітає.

Тобто загалом маємо розуміти: чим менше в Україні московської церкви, мови, тим менше у Путіна буде аргументів, аби когось там «захищати».

Марія Бойко

ІА "Вголос", 21 грудня 2018