• Головна
  • Моніторинг
  • Митрополит Макарій: Собор маємо проводити так, як скаже Константинополь, бо ми вже підпорядковані йому...

Митрополит Макарій: Собор маємо проводити так, як скаже Константинополь, бо ми вже підпорядковані йому

11.12.2018, 11:29
Митрополит Макарій: Собор маємо проводити так, як скаже Константинополь, бо ми вже підпорядковані йому - фото 1
То який же Собор відбудеться найближчої суботи і як обиратиметься предстоятель нової церкви? Про це в інтерв’ю «Главкому» розповів учасник майбутнього Собору, предстоятель третьої за величиною православної церкви в Україні, митрополит УАПЦ Макарій.

«Хоч патріарх Філарет каже про відкрите голосування за предстоятеля нової церкви, але ніхто на це не піде»

Митрополит УАПЦ Макарій - Митрополит Макарій: Собор маємо проводити так, як скаже Константинополь, бо ми вже підпорядковані йому

Митрополит УАПЦ Макарій (Малетич). Фото: liga.net

Вже цієї суботи, 15 грудня, у Софії Київській має відбутися Об’єднавчий собор. Представники трьох православних церков України - УАПЦ, УПЦ КП і УПЦ МП - мають утворити нову помісну Православну автокефальну церкву, обрати її предстоятеля, який вирушить до Константинополя по Томос.

Але за 5 днів до важливої для всього православного світу події в середовищі українських церков немає єдиної думки з кількох ключових питань. Окрім кандидатури нового предстоятеля, яка в церковних колах ще обговорюється, впадає в очі різний підхід сторін і до самого Об’єднавчого собору.

Церква Київського патріархату вважає, що в суботу має відбутися Архієрейський собор, на якому кожен з архієреїв (42 від УПЦ КП, 15 від УАПЦ, декілька від УПЦ МП) матимуть один голос. Саме у такому форматі під час відкритого голосування мав би обиратися предстоятель нової церкви. В УПЦ КП пояснюють свою позицію тим, що у стислі терміни неможливо організувати Помісний собор. «Під час підготовки регламенту Собору має бути враховано, що це є Архієрейський собор єдиної помісної автокефальної Української православної церкви, тому право голосу повинні мати лише українські ієрархи – члени Собору. Участь делегатів від духовенства, чернецтва та мирян з правом вирішального голосу передбачає проведення помісного Собору, представництво на якому можливе лише на основі рівності та пропорційності (в залежності від кількості парафій), що ускладнює процедуру скликання Собору, особливо у визначений строк», ідеться у рішенні засідання синоду УПЦ КП від 6 грудня цього року. «Висунення кандидатур на Предстоятеля єдиної помісної автокефальної УПЦ повинно відбуватися за процедурою, що буде затверджена Собором і передбачатиме, що кожен кандидат повинен під час висунення отримати відкриту підтримку визначеного процедурою числа членів Собору. Один член Собору може висловити підтримку лише одному кандидату. Кількість кандидатур визначиться за підсумками процедури висунення», трактує ситуацію синод УПЦ КП. Патріарх Київський і всієї Руси Філарет заявляє, що церква Київського патріархату не прийматиме інших вимог щодо процедури обрання предстоятеля. «Київський патріархат є найбільшою церквою. І від нас залежить, чи приймемо ми те, що нам пропонуватимуть чи не приймемо. Якщо це буде корисно нам, ми приймемо», - пояснив предстоятель УПЦ КП.

Водночас у Вселенському патріархаті вважають, що Об’єднавчий собор 15 грудня має бути помісним. У персональному листі-запрошенні від імені Вселенського патріарха до українських архієреїв ідеться, що разом із архієреєм на Собор мають право приїхати клір і мирянин (або монах). «…запрошуємо Ваше Високопреосвященство взяти участь разом з одним кліриком і одним монахом чи мирянином, кожен з котрих матиме право голосу, для формування бюлетеня з трьох кандидатів в Об’єднавчому соборі в історичній церкві Премудрості Божої (Святої Софії) у Києві, 15 грудня 2018 року, для встановлення Статуту та канонічного обрання предстоятеля Автокефальної православної церкви в Україні, як попередньо було вирішено», ідеться в запрошенні, зокрема, отриманому митрополитом УПЦ МП Олександром (Драбинком).


То який же Собор відбудеться найближчої суботи і як обиратиметься предстоятель нової церкви? Про це в інтерв’ю «Главкому» розповів учасник майбутнього Собору, предстоятель третьої за величиною православної церкви в Україні, митрополит УАПЦ Макарій.

Владико, яка кількість єпископів від вашої церкви братиме участь у Соборі?

Як і повідомлялося раніше про 15, так і буде. Все без змін.

До якого собору готуєтеся, Помісного чи Архієрейського?

Оскільки є священики, є миряни (у персональних запрошеннях, надісланих кожному архієрею від імені Вселенського патріарха), то Собор – помісний.

Натомість ваші партнери з УПЦ КП на своєму синоді 6 грудня заявили про те, що Об’єднавчий собор буде архієрейським, тому право голосу повинні мати лише українські ієрархи – члени Собору…

То як може бути Собор архієрейським, якщо запрошуються по одному священику і по одному мирянину з архієреєм? Знаєте, я не буду нікого судити. Ми підпорядковуємося Вселенській патріархії, тимчасово. Було зрозуміло сказано, що кожен архієрей із собою бере одного священика та одного мирянина.

Чи визначилися ви, хто саме з вами приїде на Собор, який священик і мирянин?

Ні, ще не визначилися. Я списки маю подати до 14 грудня.

Чи ви спілкуєтеся з представниками Київського патріархату з цього приводу?

Ні, ніякого спілкування у нас немає. Вони ухвалюють рішення, з нами не радяться.

Чи може щось завадити проведенню Собору, зважаючи на розбіжності, які є у різних церквах?

(посміхається) У мене ні до кого претензій не буде. Зі свого боку відповім просто: ми прийдемо на Собор на запрошення Вселенського патріарха.

Церква Київського патріархату скликає свій Архієрейський собор на 13 грудня. Чи збиратимуться єпископи вашої церкви на подібне зібрання напередодні Об’єднавчого собору?

Щоби провести Архієрейський собор, потрібно брати благословення Вселенського патріарха. У нас буде просто зустріч єпископів 14 грудня.

Якою буде процедура голосування за предстоятеля нової церкви?

Буде перший тур, в якому візьмуть участь кандидати, яких висунуть. У другий тур вийдуть три кандидати, які наберуть найбільше голосів. Голосування буде закритим. Хоча патріарх Філарет каже, що відкрите, але ніхто не піде на відкрите голосування. І в нашому статуті, і у статуті церкви Київського патріархату ідеться про те, що предстоятеля обирає Помісний собор шляхом таємного голосування.

З одного боку, Київський патріархат наполягає на проведенні Архієрейського собору, з іншого боку, і про це говорить Статут церков, предстоятеля вибирати може лише Помісний собор. Як бути?

Онуфрія (митрополита, очільника УПЦ МП) ж свого часу обрав не Помісний собор, а Архієрейський. Тоді, коли обирали, говорили, що потім скличуть Помісний собор, аби затвердити те рішення, але так і не провели. У нашому випадку є запрошення від Вселенського патріарха, у якому не сказано яким буде Собор. Але оскільки у ньому йдеться про те, що будуть миряни і священики, то це означає, що буде Помісний собор. Думаю, напередодні Собору ще будуть надані консультації з боку Вселенського патріарха.

Чи визначилася УАПЦ, кого підтримуватиме на предстоятеля нової церкви?

Ще невідомо, хто кандидуватиме. Скажу лише, що від нас, напевно, ніхто не висуватиметься. Досі невідомо, скільки архієреїв від УПЦ МП прийде, може вони висуватимуть когось також. Тому поки тут немає чого обговорювати.

Михайло Глуховський

"Главком", 11 грудня 2018