• Головна
  • Моніторинг
  • Московський патріархат побудований, як вертикальне бюро ритуальних послуг - експерт розкрив фінансові оборудки УПЦ МП...

Московський патріархат побудований, як вертикальне бюро ритуальних послуг - експерт розкрив фінансові оборудки УПЦ МП

10.12.2018, 11:07
Українське православна церква Московського патріархату виступає проти автокефалії, тому що не хоче втрачати фінансові потоки від парафій.

Українське православна церква Московського патріархату виступає проти автокефалії, тому що не хоче втрачати фінансові потоки від парафій.

Про це в ефірі ток-шоу "Ехо України" на "Прямому" розповів релігієзнавець, доктор філософських наук Юрій Чорноморець.

"Я хочу сказати дуже важливу річ, чому така істерика в Українській православній церкві Московського патріархату. Річ у тому, що Московський патріархат побудований як таке вертикальне бюро ритуальних послуг. Щоб ви всі знали, священики здають гроші нагору. Ці гроші збираються, конденсуються, і церковний олігархат користується цими грошима. Не один "Паша Мерседес" заробив, а відповідно це така розповсюджена практика", - пояснив релігієзнавець.

За його словами, після появи "канонічної, визнаної церкви, яка має своє місце в диптиху, яка побудована як громадянська організація, волонтерська організація, де дійсно є харизматичні лідери й де відповідно всіх цих потоків нагору немає. Відповідно, звичайний священик в селі, що він зробить перше, коли поруч з’явиться канонічна альтернатива? Він подумає: навіщо мені платити ці гроші? Він піде і скаже бабусям: "Ви знаєте, вони вже не розкольники, а це правильні хлопці. Перейдімо".

"І тут відповідно в ієрархів, починаючи від Онуфрія і закінчуючи останнім, хто там десь в Бердянську сидить, у них істерика. У них уходить земля з-під ніг. Тому що всі ці гроші, які несуть на вінчання, на хрещення, на свічку, які батюшки потім здають туди нагору, – все це уходить, все це не буде. Відповідно, люди втрачають власну таку ось, ну, скажімо, до чого вони присосалися за ці 27 років", - резюмував доктор наук.

Раніше в ефірі "Прямого", релегієзнавець, доктор філософських наук Юрій Чорноморець розповів, що Українська православна церква Московського патріархату завжди використовувала парафіян, як виборчий ресурс.

Нагадаємо,предстоятель Української православної церкви Московського патріархату Онуфрій відмовився благословити духовенство УПЦ МП на участь в Об'єднавчому соборі.

Нагадаємо, Служба безпеки України провела обшук у селі Вороньков - за місцем проживання предстоятеля Києво-Печерської лаври Павла, який належить до Української православної церкви Московського патріархату.

"Прямий", 7 грудня 2018