• Головна
  • Моніторинг
  • Нацполіція розслідує незаконну передачу нерухомості Почаївської лаври УПЦ МП...

Нацполіція розслідує незаконну передачу нерухомості Почаївської лаври УПЦ МП

23.11.2018, 10:52
Нацполіція розслідує незаконну передачу нерухомості Почаївської лаври УПЦ МП - фото 1
Слідчим управлінням Головного управління Національної поліції у Тернопільській області проводиться досудове розслідування

Нацполіція розслідує незаконну передачу нерухомості Почаївської лаври УПЦ МП

Комплекс будівель Свято-Успенської Почаївської лаври. (Фото з офіційного сайта лаври)

Слідчим управлінням Головного управління Національної поліції у Тернопільській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом неправомірних дій дер­жавного реєстратора, який, зловживаючи своїми повноваженнями, здійснив державну реєстрацію права користування нерухомим майном комплексу Почаївської лаври (це — собори, монастирські келії, дзвіниця та архієрейський будинок загальною площею понад 7 тисяч квадратних метрів) за УПЦ Московського патріархату.

Про це «УМ»  повідомили у прес-службі прокуратури Тернопільської області.

А також про те, що відповідно до матеріалів досудового розслідування встановлено, що представник Міністерства культури України, права та інтереси якого порушено, оскаржив до Міністерства юстиції України зазначені дії державного реєстратора з вимогою скасувати рішення про державну реєстрацію права користування нерухомим майном комплексу Почаївської лаври та притягнути реєстратора до відповідальності.

Досудове розслідування наразі триває. Процесуальне керівництво здійснюється прокуратурою області, яка контролює хід розслідування у цьому кримінальному провадженні.

Тим часом кілька днів тому представники націоналістичних сил Тернопільщини – «Свободи», «Національного корпусу» та «Правого сектору» — провели спільну прес-конференцію, на якій заявили про спроби підкупу депутатів Почаївської міськ­ради задля вирішення земельного питання на користь лаври.

Як відомо, Львівський апеляційний суд нещодавно постановив, що міська рада Почаєва зобов’язана переглянути своє рішення щодо надання Почаївській лаврі земельних ділянок загальним обсягом близько 2,5 гектара.

Якраз напередодні сесії, де мало розглядатися це питання, і виступили націоналісти зi своєю заявою, підкріпивши її відеофактом того, як монах Почаївської лаври пропонує депутатові міськради гроші в обмін на «правильне» голосування.

Відтак повідомили, що контролюватимуть процес голосування задля запобігання реалізації корупційних схем та звертаються до керівництва Служби безпеки України та поліції з рекомендацією перевірити даний факт на наявність складу злочину. В цілому ж «мають твердий намір і стійку позицію захистити  території лаври від загарбання проросійськими монахами». 

Про результати відповідного голосування на сесії детально повідомив на своїй сторінці у «Фейсбуці» один із депутатів Почаївської міської ради Тарас Паляниця.

Цитуємо: «Після оголошення пропозицій до порядку денного Почаївським міським головою я очікував, що хтось із промосковських депутатів поставить питання про виділення землі монахам із голосу, оскільки, як випливає з опублікованого нами прихованого відеозапису пропозиції депутату «поддєржать вопрос по Лаврє» за 500 євро, це питання було фактично вирішене. Проте в порядку денному, який публікується за 10 днів до сесії, його не було. Законодавство дозволяє депутатам місцевих рад вносити питання «з голосу», тобто не готувати проект рішення і не оприлюднювати його попередньо.

Однак після проведення прес-конференції та надання розголосу, вочевидь, «рупор Москви» в Почаєві (той, хто мав оголосити питання з голосу), на сесію міської ради або не прийшов, або побоявся оголосити проект рішення. Тому це було зроблено особисто мною, оскільки ми мали програне рішення суду, про яке «чомусь не повідомив» міський голова, і яке зобов’язує розглянути питання на сесії знову. Назва стояла прямо і зрозуміло — «Про відмову в затвердженні документації...». Всі три рішення щодо трьох земельних ділянок підтримало 15 депутатів iз 20 присутніх. Близько 2,5 га землі в місті Почаєві залишаються «землями міської ради», тобто у власності громади».

Світлана Мичко

"Україна молода", 23 листопада 2018