Кінець УПЦ МП: Коли Константинополь ліквідує РПЦ

03.11.2018, 15:53
Кінець УПЦ МП: Коли Константинополь ліквідує РПЦ - фото 1
На істерику РПЦ з приводу автокефалії українського православ'я у Константинополі відповідають асиметрично. І це ще більше дратує росіян

На істерику РПЦ з приводу автокефалії українського православ'я у Константинополі відповідають асиметрично. І це ще більше дратує росіян

Кінець УПЦ МП: Коли Константинополь ліквідує РПЦ

Так, в інтерв'ю ВВС Україна архієпископ Тельміський Іов Геча (Вселенський патріархат) недвозначно вказав московській церкві на місце, яке вона має посісти в Україні з точки зору канонічного права. Він нагадав, що 11 жовтня Константинопольський патріархат скасував акт 1686 року про передачу території нашої країни під адміністрацію Російської церкви, і відтепер в Україні не існує УПЦ Московського патріархату.

"Скасуванням акту скасована адміністрація Московською церквою Київської митрополії і всіх єпархій в Україні, - сказав архієпископ. – З канонічної точки зору це означає, що в Україні УПЦ МП більше не існує. Всі архієреї тепер в Україні де-факто, згідно з цим рішенням синоду, є архієреями Вселенського престолу і повинні чекати директиву Вселенського патріархату щодо свого подальшого існування".

Це стосується також і архієреїв Київського патріархату й Української автокефальної православної церкви. Усі вони з 11 жовтня за рішенням Константинополя належать до Вселенської церкви. Іншими словами, в очах Фанара (район у Стамбулі, де розташована резиденція Вселенського патріарха) всі ієрархи українських церков мають рівний статус і право взяти участь у Об'єднавчому Соборі української церкви.

Цією заявою свого високопоставленого представника Вселенський патріархат, зокрема, послав чіткий сигнал священикам і єпископам Російської православної церкви в нашій країні, які досі вагаються щодо своєї участі у об'єднавчому соборі: "Ви або у єдиній легітимній православній церкві, яка діє на території України, або поза церковним законом".

Натомість в юридичній площині всі діючі нині православні конфесії існувати продовжують, наголосив у коментарі Depo.ua експерт з питань релігії Інституту світової політики Ярослав Коцюба. Наразі він не бачить шляхів припинення існування якоїсь із конфесій у межах чинного правового поля України.

Заява архієпископа Тельміського стосується виключно сфери церковного права. За його нормами дві православні церкви в Україні не можуть існувати. Іншими словами, для переважної більшості церков православного світу, які визнають традиційну першість Константинопольської церкви, Московський патріархат в Україні із середини жовтня опинився поза каноном.

І це не жарт, переконаний Ярослав Коцюба. Про серйозність намірів Константинополя свідчить факт заборони служіння російським священикам із Флоренції, які вирішили самовільно перейти із Константинопольського патріархату до Російської православної закордонної церкви.

Не менш рішучими обіцяють бути дії Фанара в разі подальшого опору автокефалії Української церкви. Якщо "ідеологічний відділ Кремля", як називають РПЦ, не припинить свою діяльність, то стосовно нього будуть застосовані "певні заходи". Арбітром у світовому православ'ї є Константинополь і ніхто інший. Вселенський патріарх має абсолютне право проголошувати автокефалію, це його привілей, сказав архієпископ Геча. Якщо ж РПЦ сумнівається щодо цього, то їй варто зректися власної автокефалії, наданої Константинополем у 16 столітті. Словом, хто статус дає – той здатен його і забрати.

Утім, дійти аж до цього може хіба за надзвичайних обставин. Поки Фанар не налаштований відповідати на провокації "скрєпоносців". На питання, чи вирішить в певний момент Константинополь скасувати автокефалію Російської церкви, владика Іов відповів: "Ми сподіваємося, що Православна церква Росії порозумнішає і повернеться до єдності зі Вселенським престолом, бо Вселенський престол не бажає рвати з нею відносин. Але якщо така ситуація триватиме довго, звичайно, Вселенський престол буде змушений ухвалювати певні рішення, щоб забезпечити єдність церкви".

Нарешті, щодо Об'єднавчого Собору. Константинополь, зауважує Ярослав Коцюба, чітко дав зрозуміти – рішення про дату скликання Об'єднавчого Собору належать до виключної компетенції Вселенської церкви. Важливі при цьому не конкретні дати проведення собору, а сам факт того, що він відбудеться. Тобто Іов Геча фактично спростував "зраду" щодо затягування з собором. Все йде своїм шляхом. І це ще один підтекст багатопланового інтерв'ю архієпископа Іова, яке уважно прочитали і в Києві, і в Москві.

Ігор Петренко

Depo, 2 листопада 2018