• Головна
  • Моніторинг
  • «Я завжди був прихильником церковної автокефалії», - командувач ООС генерал-лейтенант Сергій Наєв...

«Я завжди був прихильником церковної автокефалії», - командувач ООС генерал-лейтенант Сергій Наєв

04.10.2018, 10:26
«Я завжди був прихильником церковної автокефалії», - командувач ООС генерал-лейтенант Сергій Наєв - фото 1
Командувач об’єднаних сил генерал-лейтенант Сергій Наєв розповів прес-центру Синодального управління військового духовенства про духовну складову ООС та важливість об’єднання українських православних в Єдину Помісну Церкву.

Командувач об’єднаних сил генерал-лейтенант Сергій Наєв розповів прес-центру Синодального управління військового духовенства про духовну складову ООС та важливість об’єднання українських православних в Єдину Помісну Церкву. 

- Після подій на столичному майдані у березні 2014 року військові священики разом з першими добровольцями відправилися на схід України відбивати натиск російських військ. За ці чотири роки війни багато чого помінялося. Тепер багато капеланів перебувають на посадах у різних військових частинах. Чи побачила українська військова машина доцільність введення інституту військового духовенства в силових структурах України?

- Абсолютно доцільне і правильне рішення, тому що духовне зростання і духовна перемога має бути також щоденною разом з військовою перемогою. Те, що боєць Об’єднаних сил є духом з Україною, є духом з Українською церквою - це дуже великий аспект у його діяльності. Він виховується правильно, він знає, хто його ворог і він знає, хто його брат.

- Питання, пов’язане з переформатуванням АТО в ООС. Чи є якісь зміни у відношенні держави до ветеранів тепер уже ООС?

- Жодних змін у державі немає до ветеранів Об’єднаних сил. Вони наділені тими ж правами, якими наділені ветерани Антитерористичної операції. Щодо зміни законодавства – це процес, який на даний час ще повністю не завершився. І не тільки законодавчий процес, а й нормативний, тобто постанови Кабінету Міністрів України. Але всі документи, які наразі не закінчені, будуть незабаром завершені з термінами, що збігатимуться з початком проведення Операції Обʾєднаних сил. Нічиї права не будуть зменшені, нічиї привілеї не будуть забуті. 

- Нещодавно українські війська розширили кільце безпеки навколо населених пунктів "сірої зони". Що потрібно зробити, щоб у звільнених населених пунктах почалося нормалізація життя людей? Адже не секрет, що багато населення сходу співчувають сепаратистам. Навіть до війни багато років колишня влада культивувала там особливий анклав. Можливо зараз потрібно задіяти всі небойові моменти: інформатизацію, психологів, вчителів, священиків, щоб люди, котрі стали розмінною монетою у руках бандитів, відчули опіку з боку великої України?  

- З цього приводу в Об’єднаних силах в населених пунктах, які взяті під контроль, на даний час проводиться цілеспрямована робота, до якої ми залучаємо органи державної влади, міського самоврядування, відповідних керівників за медичним забезпеченням, гуманітарним, соціальним і інформаційним. Ми радо запрошуємо представників Української Православної Церкви Київського Патріархату до цієї роботи і завжди сприятимемо їм у роботі над духовним зростанням того населення, яке довгий час було під окупацією. 

- Ви говорите, що війна завершиться нашою перемогою і ми усі в це віримо. Чи готова українська армія до дій післявоєнних, так би мовити миротворчих?

- Українська армія, яка входить до складу Обʾєднаних сил, і я, як командувач Обʾєднаних сил, готові до виконання завдань, передбачених планами організації Операції об’єднаних сил. 

- І насамкінець не можу не запитати про перспективу надання Українській Православній Церкві Томосу про автокефалію, тобто незалежність. Багато верств населення уже висловили свою позицію з цього питання. Яке ставлення військових до розвʾязання церковного питання?

- Особисто моє ставлення до цього позитивне. Я завжди був прихильником церковної автокефалії, тому що молода Українська держава відродилася від розколотого колишнього Радянського Союзу і наше прагнення йти до світлого майбутнього ніяким чином не може йти в розріз з питанням духовності. Тому надання Томосу Україні – це велика подія, яку я насамперед очікую і буду дуже, дуже, дуже радий цьому.

Розмовляв Олександр Єфременко

Прес-центр СУВД, 1 жовтня 2018