ORTHODOXIA.INFO: Діалог Варфоломія – Кирила з українського питання (повний текст)

28.09.2018, 15:24
Які аргументи, бурхливі діалоги та розбіжності у поглядах були під час зустрічі Константинополя та Москви? Вперше orthodoxia.info публікує частину розмови, яку мали Константинопольський та Московський патріархи 31 серпня на Фанарі.

Які аргументи, бурхливі діалоги та розбіжності у поглядах були під час зустрічі Константинополя та Москви? Вперше orthodoxia.info публікує частину розмови, яку мали Константинопольський та Московський патріархи 31 серпня на Фанарі.

Протягом трьох годин Варфоломій та Кирил обговорили питання, які розділяють дві Церкви: Україна, демарш РПЦ на Всеправославному Соборі та міжхристиянський діалог.

Як видно з діалогу, який мали два очільники церков, Вселенський Патріархат вважає, що Україна не входить в юрисдикцію Москви, в той час як РПЦ намагається будь-яким чином це заперечити.

«Нас ніколи не полишало усвідомлення, що ми – [одна] країна та [один] народ. Неможливо відокремити Київ від нашої країни, оскільки це початок нашої історії. Національна самосвідомість росіян і українців зберігає єдність з Російською Православною Церквою» - сказав патріарх Московський, який вважає, що джерелом усіх проблем в регіоні є Ферраро-Флорентійська Унія.

«Якби не унія, росіяни б не висвятили митрополита Іова [Іону - Cerkvarium] без згоди Константинополя. Автономія не була би проголошена і юрисдикція Константинополя в тих землях тривала ще довго» - патріарх Кирило підкреслив, що ідея окремої української нації розроблена в кінці XIX-го століття уніатами, для розширення сфери свого впливу та щоб позбутися Царя.

Повна незгода

З діалогів двох Предстоятелів очевидна повна протилежність у поглядах між патріархом Константинопольским та патріархом Московським. Останній не згодний не тільки з проголошенням Автокефальної Української Церкви, але і з самою державною незалежністю. Показовим є наступний діалог:

Вселенський патріарх: Однак українці відчувають себе не комфортно під владою Росії і прагнуть повної свободи - релігійної, так само, як вони мають її політично. Вони підносили свої прохання до Матері Церкви, яка вважає їх бажання справедливим і буде діяти в цьому напрямку відповідно до рішення, вже прийнятого на останній сесії Священого Синоду.

...За виключенням президента Януковича, якого я зустрів десять років тому, всі інші [президенти] приїздили до Вселенського Патріархату і благали про надання автокефалії. В останні роки не тільки президент Порошенко та прем'єр-міністр [Арсеній Яценюк – Cerkvarium], але і Парламент прийняв офіційне рішення...

Московський патріарх: Ваша Всесвятість,  ті, кого ви згадуєте, є однією і тією ж самою політичною силою.

Вселенський патріарх: Але вони представляють український народ.

Московський патріарх: Вони не представляють цих людей. Вони отримали владу внаслідок державного перевороту на «Майдані». Вони просять автокефалії для того, щоб зміцнити свою владу, бо їх влада незаконна. Люди повалять цю владу та виженуть її. Саме тому вони хочуть заручитись підтримкою та використати авторитет Вселенського Патріархату.

Незабаром вони продовжують:

Вселенський патріарх: Надання автокефалії Церкві в Україні - це справа Матері-Церкви.

Московський патріарх: Надання автокефалії Церкви в Україні є питанням не тільки Константинопольської Церкви, але справою, яке стосується всього православ’я, а отже, і нашої Церкви.

Вселенський Патріарх нагадав патріарху Московському та митрополиту Іларіону, що вони не можуть відвідати Україну, а священнослужителі не згадують ім’я Кирила на літургії. «Хіба це не викликає занепокоєння? Чи це не є чітким доказом того, що ви небажані в Україні?» - запитав Вселенський патріарх.

«Ви стверджуєте про відношення українського народу до мене або теперішньої політичної сили? Я вважаю, що це два різних аспекти. Політична сила, яка має підтримку 8% населення, сьогодні проти мене, а православний народ України молиться та підтримує мене», - відповів патріарх Московський. «Ті, хто не згадує ваше Блаженство – це церковні люди, а не політики», - відповів Вселенський патріарх.

Спроба принизити Матір-Церкву

У багатьох частинах обговорення двох Предстоятелів, які подає orthodoxia.info, присутня радикальна відмінність Церков щодо тлумачення історичних подій. Московський патріарх кілька разів просив організувати міжнародну наукову конференцію, яка аналізуватиме та пояснюватиме події, однак Вселенський патріарх зазначив, що «такий процес відкладе справу до грецьких календ».

«Я вважаю, що діалог – більш вигідний, а ніж помилка, яка зруйнує єдність православ'я» -  відповів Московський патріарх, продовжуючи наступний діалог:

Вселенський патріарх: Єдність та одностайність порушив не Вселенський Патріархат. А ті, хто підриває авторитет Константинопольської Церкви Матері та намагається принизити її.

Московський патріарх: Ви маєте на увазі нас, Ваша Всесвятосте?

Вселенський патріарх: Саме так.

Московський патріарх: Тому ми тут, Ваша Всесвятосте, щоб обговорити з Вами це питання.

Вселенський патріарх: Ви говорите, Блаженнійший, що у Вас є мільйони ваших вірних, що дає Вам політичну владу. Але скільки  цих мільйонів були хрещені? Скільки з них ходять на богослужіння? Для Православ'я ніколи чисельність не була критерієм. Але критерієм були священні правила, традиція та канонічний порядок.

Великі розбіжності

Серед речей, які обговорювалися на зустрічі в Стамбулі, окрім відомого права Константинопольського патріархату на територію України, Російська Церква заперечує його як вищу апеляційну інстанцію, так і право Константинополя надавати автокефалію.

Щодо апеляції, Вселенський патріарх попросив Московського патріарха надіслати «справу Філарета», який неодноразово просив розглянути його справу.

Патріарх Варфоломій посилався на правила 9 та 17 Халкідонського Собору, який дав архієпископу Нового Риму право приймати та розглядати такі апеляції. Проте патріарх Московський оскаржує це право.

«У нашому розумінні правила 9 та 17 Вселенського Халкідонського собору надають право архієпископу Нового Риму приймати звернення єпископів, які перебувають під його юрисдикцією. Якщо я правильно пам'ятаю, Педаліон саме так інтерпретує ці правила. І ми повинні разом обговорити це питання», - відповів патріарх Кирил.

Що стосується автокефалії, то патріарх Кирил висловив позицію Російської Церкви: «Ми розглядаємо цю практику інакше. Привілей Вселенського Патріархату надавати автокефалію здійснюється не тому, що він має цю владу, а тому, що помісні православні церкви були створені в межах юрисдикції Вселенського патріархату. Україна є частиною території Російської Церкви».

Брехня митрополита Волоколамського

Особливо жорстким був Вселенський патріарх щодо митрополита Іларіона, якого звинуватив перед патріархом Кирилом у ворожості по відношенню до Вселенського патріархату та систематичній брехні проти нього.

Патріарх Варфоломій був дуже суворим, особливо з приводу нещодавнього інтерв'ю митрополита, в якому той натякав на підкуп Вселенського патріархату.

«Ви заявили, що Президент Порошенко підкупив Вселенський Патріархат. Я Вас прямо запитую: чи можете ви це довести? Якщо ви не можете довести це – ви хулите Матір-Церкву, і будете під її прокляттям» -  сказав патріарх митрополиту, продовжуючи, що «Це не можна вибачати, коли Ви навмисно брешете...».

Митрополит відповів, що в своєму інтерв'ю він не згадав ім'я Порошенко. «Я сказав, що розкольники, які відвідують Вселенську патріархію, як нам в Росії відомо, приїжджають не з порожніми руками». Тоді Вселенський Патріарх йому відповів: «Все з Вами зрозуміло».

Цей інтенсивний діалог було перервано Патріархом Московським, який попросив Патріарха Варфоломя оточити єпископа Іларіона любов'ю, але відповідь Вселенського Патріарха була остаточною. «Його Преосвященство зробив це не один раз, а постійно був агресивний та ворожий до Матері-Церкви Константинопольської. Я прошу вас покарати його, щоб він поводився відповідно до свого сану, тому що він заподіює вам шкоду».

Ми повинні розвивати відносини з Ватиканом і підтримати його в питанні щодо педофілії

Особливо цікавою є заява Патріарха Кирила з питання міжхристиянського діалогу. Російський предстоятель зазначив у розмові з Вселенським патріархом, що у його Церкви немає ніяких питань щодо діалогу з Римо-католицькою церквою, підкреслюючи, що ці відносини «повинні розвиватися і розширюватися», і додав, що немає такого зустрічного бажання з боку протестантів, і висловив свої застереження з приводу подій у них, особливо рукоположення жінок і гомосексуалістів.

Треба відзначити, що Московський патріарх роз'яснив свою позицію щодо скандалів з педофілією, які є одними з найбільш серйозних питань для Римсько-католицької Церкви.

«Криза, яку переживає сьогодні Римо-католицька Церква, і зусилля, спрямовані на її знищення, всі ці фантазії про педофілію турбують і нас», сказав Патріарх Кирил та додав, що «різні твердження, згідно яких нібито тридцять років тому якийсь єпископ щось таке робив, без жодних доказів, завдає шкоди Церкві і створює дуже хворобливу атмосферу. Ці претензії, ці звинувачення є катастрофічними, і ми повинні підтримувати братів католиків і заявити про нашу з ними солідарність».

 Уточнений та адаптований переклад з грецької Cerkvarium

Андреас Лударос

ORTHODOXIA.INFO, 28 вересня 2018 /"Церкваріум"