• Головна
  • Моніторинг
  • Фінішна пряма. УПЦ МП намагається "вигнати" екзархів Константинополя, а Ватикан підтримав автокефалію для Української православної церкви...

Фінішна пряма. УПЦ МП намагається "вигнати" екзархів Константинополя, а Ватикан підтримав автокефалію для Української православної церкви

26.09.2018, 21:09
Фінішна пряма. УПЦ МП намагається "вигнати" екзархів Константинополя, а Ватикан підтримав автокефалію для Української православної церкви - фото 1
Вселенський патріарх Варфоломій I ще раз підтвердив, що не має наміру відмовлятися від свого рішення надати автокефальний статус Українській православної церкви.

 Зустріч Порошенка та Клімкіна з екзархами Вселенського патріарха Варфоломія 17 вересня

Фото: @poroshenko

Зустріч Порошенка та Клімкіна з екзархами Вселенського патріарха Варфоломія 17 вересня

Вселенський патріарх Варфоломій I ще раз підтвердив, що не має наміру відмовлятися від свого рішення надати автокефальний статус Українській православної церкви. А президент України Петро Порошенко заявив, що процес надання Україні томосу про автокефалію вийшов на фінішну пряму.

Проте Москва не припиняє спроб перешкодити Константинополю в цьому питанні. Детальніше про це - у сюжеті НВ

Не боїмося погроз

Про незмінність рішення надати автокефалію Українській православній церкві Вселенський патріарх Варфоломій I згадав, вітаючи чеського богослова (найбільш новітня на сьогодні з автокефальних православних церков - Православна церква Чеських земель і Словаччини, автокефалію якої Вселенський патріархат проголосив у 1998 році). Про це сказано в публікації сайту православної інформації Orthodoxia.Info від 23 вересня

Варфоломій I заявив, що не боїться погроз через рішення надати автокефалію Українській православній церкві / Фото: EPA

"Тепер прийшла черга України, яка отримає статус автокефалії, як я сподіваюся вже довгий час, незважаючи на наявні реакції. І так буде, тому що це її право", - сказав під час цього вітання Вселенський патріарх.

Варфоломій чітко заявив, що, з одного боку, Україна має право отримати статус автокефалії, а з іншого, Вселенський патріархат має виключне право надавати автокефалію і надавав її всім новим православним церквам, починаючи з Російською в XVI-му столітті.

Коментуючи критику і погрози з боку Росії у зв'язку з наданням автокефального статусу Українській православній церкві, Варфоломій заявив: "Ми не боїмося погроз!".

"Вселенський патріархат не погрожує і не сприймає погроз, але послідовно йде вперед, виконуючи свою місію відповідно до священних канонів і здійснюючи і поважаючи свої привілеї, надані йому правилами Вселенських соборів. Від цих правил вселенських соборів та привілеїв, наданих вселенськими соборами першопрестольної Константинопольської церкви, ми не відступимо. ми поважаємо і дотримуємося їх, і ми також будемо застосовувати їх у випадку з Україною і в інших випадках, коли це буде необхідно", - наголосив Вселенський патріарх.

Спроба УПЦ МП "прогнати" з України екзархів Вселенського патріарха

Хоча питання надання автокефалії Українській православній церкві вже вирішене, УПЦ МП продовжує чинити опір Константинополю, побоюючись скорочення свого впливу в Україні та світі.Засідання Священного Синоду УПЦ МП 25 вересня

25 вересня УПЦ МП заявила, що вважає "антиканонічною" діяльність екзархів, призначених Вселенським Патріархом для підготовки до надання автокефалії Українській церкві, і закликала їх покинути територію України.

Засідання Священного Синоду УПЦ МП, яке відбулося в резиденції предстоятеля УПЦ МП на території Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, вирішило, що діяльність Константинопольських екзархів нібито порушує міжконфесійний мир в Україні і є "грубим втручанням у внутрішні справи УПЦ і порушенням її канонічної території".

"Екзарх Константинопольського Патріархату архієпископ Памфілійського Данило і єпископ Едмонтонський Іларіон повинні покинути канонічну територію Української православної церкви", - сказано в рішенні синоду УПЦ МП.

Після цього доктор богослов'я, ієрарх Константинопольського патріархату архієпископ Тельміський Іов (Геча) заявив ЗМІ, що УПЦ МП не є самостійною одиницею у веденні діалогу і не має права вказувати екзархам, призначеним Вселенським патріархом.

УПЦ МП не є самостійною одиницею у веденні діалогу, вона не є суб'єктом, не веде листування, в якому бере участь виключно РПЦ

"За яким правом УПЦ МП засуджує Вселенський патріархат, якщо в міжцерковних відносинах УПЦ МП не є самостійною одиницею у веденні діалогу, вона не є суб'єктом, не веде листування, в якому бере участь виключно РПЦ", - сказав він.

А Міністерство культури України назвало вимогу УПЦ МП "вигнати" екзархів Константинополя потуранням російському агресору в його спробах перешкодити створенню Української церкви.

У Мінкульті заявили, що Константинопольська церква є церквою-матір'ю для всіх християн України.

"У цьому контексті категоричні, нетолерантні заяви Синоду УПЦ (у єдності з МП), які суперечать українським традиціям шанобливого діалогу між Церквами, виглядають спробою штучного розпалювання конфлікту ... і потурання відчайдушним спробам російського агресора перешкодити створенню Єдиної Помісної Православної Церкви в Україні", - сказано в заяві відомства.

Відомство звернуло увагу членів Синоду УПЦ МП на неприпустимість спроб перешкоджання діяльності представників інших церков, і зокрема екзархів Вселенського патріархату, в рамках правового поля України, а також наполегливо застерегло від використання мови ненависті, ворожнечі і перенесення на український ґрунт позицій, які сповідує російський агресор.

У Мінкульті додали, що Російська православна церква є відгалуженням Київської митрополії.

Підтримка Ватикану і Держдепу США

Поки РПЦ та УПЦ МП відчайдушно чинять опір наданню Українській православній церкві автокефалії, це рішення підтримав Ватикан.

Про це заявив секретар з міждержавних відносин Святого престолу Пол Річард Галлахер під час зустрічі з головою МЗС України Павлом Клімкіним.

Про підтримку надання Українській православній церкві автокефалії заявила також представниця Держдепартаменту США Хізер Нойерт. Вона наголосила, що США поважають право православних релігійних лідерів та вірян України на автокефалію відповідно до їхніх переконань.

Анастасія Одінцова

"Новое время", 26 вересня 2018