• Головна
  • Моніторинг
  • Патріарх Філарет пояснив, чому Москва протистоїть отриманню автокефалії Українською церквою...

Патріарх Філарет пояснив, чому Москва протистоїть отриманню автокефалії Українською церквою

21.09.2018, 20:32
Після отриманню автокефалії Українською церквою Московський патріархат скоротиться наполовину і в нього не буде підстав боротись за перше місце серед православних церков, - вважає патріарх Філарет (Денисенко).

Після отриманню автокефалії Українською церквою Московський патріархат скоротиться наполовину і в нього не буде підстав боротись за перше місце серед православних церков, - вважає патріарх Філарет (Денисенко).

"Московський патріархат з українською церквою є найбільшою церквою в православ’ї. Коли українська церква стане автокефальною церквою і Московський патріархат скоротиться наполовину – в нього не буде підстав боротись за перше місце серед православних церков", - розповідає патріарх Філарет журналісту української служби Голоса Америки Тетяні Ворожко. На його думку, саме через це Москва робить все можливе, щоб протистояти визнанню автокефалії Української церкви.

Патріарх Філарет наполягає, що не хоче, щоб процес об'єднання української православної церкви був пов'язаний з насиллям.

"Релігійна боротьба - це привід для Путіна втручатися у внутрішні українські справи, тобто захищати православну церкву. Ми навпаки не хочемо щоб цей процес об’єднання був пов'язаний з насиллям. Не хочуть вони в українську церкву переходити, хай залишаються в російській церкві", - розповідає патріарх.

На думку патріарха Філарета, Москва хочу розділити православ'я на дві частини.

"Представники Московського патріархату заявляли, що якщо Вселенський патріарх надасть томос Українській церкві – це призведе до такого ж розділення, яке відбулось в ХІ столітті між східною і західною церквами",- говорить патріарх.

Він додає, що "навіть якщо вони (Московський патріархат) розірвуть [євхаристійне єднання] – то ненадовго, тому що вони опиняться в ізоляції. Московський патріарх вже не буде найбільшою церквою православ'я, бо є така ж українська церква". Йдеться про ризики того, що Московський патріархат може не піти на молитовне єднання із українською церквою та із константинопольським патріархом.

Також, за словами патріарха Філарета, Московський патріархат часто говорить неправду. Хоча Московський патріархат заявляє, що в 1991 році він надав Українській церкві томос, яким він нібито відзначав незалежність УПЦ, за словами патріарха, це напівправда.

"Ніякого томосу Московський патріарх не давав українській церкві. А давав грамоту мені як предстоятелю української православної церкви. В цій грамоті говориться, що українській православній церкві надається право самостійності і незалежності в управлінні, але в складі Московського патріархату. Але те, що там говориться, що ми незалежні від Москви – це неправда", пояснює патріарх.

Нагадаємо, що на думку патріарха Філарета, єдина українська помісна церква безперечно отримає томос про автокефалію, тому що Україна – канонічна територія Константинополя, а не Москви.

"Голос Америки", 20 вересня 2018