Мусульмани помолилися за мир в Україні

22.08.2018, 14:03
Мусульмани помолилися за мир в Україні - фото 1
Найбільше ісламське свято Курбан-Байрам (‘Ід Аль-Адха), що відзначається на 10 день місяця Зуль-Хіджа, відсвяткували сьогодні у мечеті - «Ар-Рахма», на Подолі.

Мусульмани помолилися за мир в Україні

Найбільше ісламське свято Курбан-Байрам (‘Ід Аль-Адха), що відзначається на 10 день місяця Зуль-Хіджа, відсвяткували сьогодні у мечеті - «Ар-Рахма», на Подолі. Тут зібралось понад три тисячі вірян. Це і кримські татари, і представники азербайджанської спільноти, і вихідці з Бангладеш, і темношкірі африканці – їх всіх сьогодні незалежно від національності поєднало релігійне свято.

- Курбан-Байрам – свято, яке лишилось нам від пророка Авраама (Ібрахіма). Він для нас був прикладом терпіння та смиренності. Він отримав повеління від Бога принести у жертву свого сина Ісмаїла, якого він дуже сильно любив. І він був готовий це зробити, але був  посланий баранець, якого він й зарізав. Така традиція залишилась до наших днів. М’ясо у цей день ділимо на три частини: одну третину роздаємо нужденним, одну – даруємо, ще третину залишаємо родині. Продавати таке м’ясо не можна, тільки роздавати, - розповів імам Хасан Ахатов.

Імам зазначив, що мусульмани молитимуться за мир в Україні.

Гостей свята пригощали бараниною, пловом та іншими східними стравами.

Сьогодні сюди приходили цілими родинами – з дружинами та дітьми. Для малечі були також розваги – надувний батут, ігровий майданчик та аніматор.

Жінки у яскравих різнокольорових сукнях «у підлогу» та хіджабах.

Єльвіні 22 роки і нещодавно вона закінчила Національний університет ім.Т. Шевченка за спеціальністю «хімія». Все життя вона прожила у Києві проте є мусульманкою. На свято вона прийшла з двома братами.

До речі, Єльвіна розвіює популярний міф, що жінкам не можна ходити до мечеті.

- Жінка має право ходити до мечеті, але вона має бути на жіночій половині та брати релігійні уроки у жінки.

Темношкіра Фідоуз, вихідка з Нігерії, міста Абуджа, яке є столицею країни. Вона проживає у Києві вже не перший рік, але ані української, ані російської не знає, тому ми спілкуємося англійською. Жінка розповідає, що на свято Курбан-Байрам обов’язково влаштовують родинний обід.

Не всі мусульмани народжуються в мусульманських родинах. Деякі свідомо приймають іслам будучи вже дорослими. Прес-секретар Духовного управління мусульман виглядає як звичайна східна жінка – червона довга сукня та хіджаб на голові. Проте мене здивувало її українське ім’я та прізвище – Катерина Юрченко. Запитую, як вона опинилася у мусульманській спільноті, вийшла заміж за мусульманина?

- Ні, я не заміжня. Я прийняла іслам 5 років тому. Це було моє особисте рішення – я узнала більше про іслам і зрозуміла, що він мені близький. Лише з прийняттям ісламу я дізналась про Бога правду, - зазначає дівчина.

Ярослава Золотько

"Вечірній Київ", 21 серпня 2018