"Автокефалія довершить утвердження незалежності"

17.08.2018, 15:18
"Автокефалія довершить утвердження незалежності" - фото 1

Сьогодні українське суспільство стоїть на порозі великих історичних змін. Уже восени в Україні може з'явитися єдина помісна православна церква — канонічна й визнана світом. Ініціатором ідеї був президент України Петро Порошенко. Її підтримують як ієрархи, так і прості віряни.
Президент Петро Порошенко переконав Вселенського Патріарха Варфоломія надати автокефалію українській православній церкві

Президент Петро Порошенко переконав Вселенського Патріарха Варфоломія надати автокефалію українській православній церкві

Автор: Михайло Палінчак

Сьогодні українське суспільство стоїть на порозі великих історичних змін. Уже восени в Україні може з'явитися єдина помісна православна церква — канонічна й визнана світом. Ініціатором ідеї був президент України Петро Порошенко. Її підтримують як ієрархи, так і прості віряни.

Нині в Україні існує три православні Церкви — Українська православна церква Київського патріархату, Українська автокефальна православна церква, Українська православна церква Московського патріархату. Остання підпорядковується Росії та вважає себе єдиною канонічною в Україні. Втім, це не так. Адже владу над українськими релігійними громадами московська церква отримала в XVII ст. незаконним шляхом. Тому створення Української автокефальної помісної церкви відновить історичну справедливість.

Упродовж останніх десяти років Московський патріархат поступово втрачав прихильність українців. А Київський, навпаки, набирав, свідчать соціологічні опитування. Особливо це було відчутно після початку російської агресії проти України. За перші два роки конфлікту на Донбасі до УПЦ КП добровільно перейшли 80 громад УПЦ МП. 29% українців вважають себе вірянами Київського патріархату, і лише 13% — Московського, згідно з дослідженням Центру Разумкова. Його провели в березні цьогоріч. Створення єдиної помісної церкви підтримують 44% православних українців.

Петро Порошенко не перший президент, який виступає за єдину українську церкву. Але перший, кому вдалося переконати Вселенського патріарха в необхідності автокефальної помісної церкви в Україні.

"Визнаючи високу відповідальність першопрестольної Константинопольської церкви, яка ніколи не переставала і не змирялася перед незаконними і неканонічними ситуаціями, які потрясали природне функціонування православної церкви, і в ці відповідальні часи вона взяла на себе ініціативу відновити єдність православних вірян України з кінцевою ціллю дарувати українській церкві автокефалію", — заявив 48-річний Патріарх Варфоломій у відповідь на спільне прохання президента, парламенту та українського духовенства.

Щоб створити єдину помісну церкву в Україні, потрібно отримати від Вселенського патріархату, який є матір'ю-церквою для всіх православних церков, спеціальний дозвіл — томос про автокефалію. Рішення ухвалює не одноосібно патріарх, а колегіально Святий синод Вселенської церкви. За цього згода Московського патріархату, який не підтримує створення помісної церкви в Україні, не потрібна.

Матір'ю-церквою для української буде Константинопольська. Тому єдина помісна церква визнаватиметься канонічною, а головне самостійною й самоврядною. Тому, окрім відновлення історичної справедливості, зазначають експерти, її поява забезпечить незалежність української церкви й держави від Росії.

"Томос про автокефалію довершить утвердження незалежності й самостійності нашої держави, укріпить релігійну свободу, міжконфесійний мир. Він посилить права й свободи громадян. Особливо тих, котрі зараз перебувають поза спілкуванням із вселенським православ'ям", — каже глава держави 52-річний Петро Порошенко на урочистостях з нагоди 1030-річчя хрещення Київської Русі-України.

За його словами, поява власної канонічної церкви викличе підйом національного духу й нарешті покладе край територіальним претензіям Москви, яка вважає Україну своєю канонічною територією. Більше того, це завершить самоідентифікацію українців, говорить релігієзнавець Людмила Филипович, 61 рік.

У Київському патріархаті очікують, що Святий синод розгляне питання про надання автокефалії Українській православній церкві вже на початку вересня.

"З 1 по 3 вересня в Константинопольській патріархії відбудеться загальне зібрання всього єпископату цієї Церкви. Про скликання такого зібрання оголосив патріарх Варфоломій", — повідомив речник УПЦ КП архієпископ 40-річний Євстратій Зоря.

Після отримання томоса від Вселенського патріарха українські єпископи проведуть архієрейський собор, на ньому оберуть предстоятеля помісної церкви. Більшість аналітиків прогнозує, що ним стане київський патріарх Філарет. Відтак УПЦ КП та УАПЦ об'єднаються в єдину Українську православну церкву, а УПЦ МП буде змушена перейменуватися в Російську православну церкву в Україні, зазначають експерти. Для цього Верховна Рада повинна ухвалити відповідні законодавчі зміни.

В УПЦ КП зауважують, що громади Московського патріархату за бажання зможуть пере­йти до помісної церкви. Насильного об'єднання не буде.

У разі надання томоса його визнають 12 із 15 православних церков — за винятком РПЦ, Антіохійської та Сербської, вважає патріарх Філарет. Після об'єднання українська церква стане найбільшою в Україні, а отже, найвпливовішою. Незалежна церква змінить ракурс відносин із Росією й підвищить статус України на міжнародній арені.

Тетяна Дяченко

"Газета по-українськи", 17 серпня 2018