Патріарх РПЦ: «російська культура» охоплює і Україну

30.07.2018, 13:55
Патріарх РПЦ: «російська культура» охоплює і Україну - фото 1
1030-ліття хрещення Русі-України святкували і в Росії – бучно, на державному рівні. Адже сусідка України, яка виникла далеко пізніше від часу хрещення мешканців давніх українських земель, сама претендує на спадщину цієї події, як і загалом на спадщину Русі.

1030-ліття хрещення Русі-України святкували і в Росії – бучно, на державному рівні. Адже сусідка України, яка виникла далеко пізніше від часу хрещення мешканців давніх українських земель, сама претендує на спадщину цієї події, як і загалом на спадщину Русі. Це знову вкотре підтвердили своїми заявами чільники сучасної Російської православної церкви, які звично говорили про «єдиний народ» трьох східнослов’янських держав – України, Білорусі і Росії, – і російські керівники, що заявляли про хрещення Русі-України як про російську подію.

Російська культура є вирішальним чинником, який «забезпечує вплив народу, що вийшов із київської купелі хрещення, на весь світ», заявив глава Російської православної церкви, патріарх Московський Кирило. При цьому, виступаючи 28 липня у Кремлі під час заходів на вшанування 1030-річчя хрещення Русі-України, він особливо наголосив: «Коли я кажу «російська» (рос. «русская»), я маю на увазі і Україну, і Білорусь, і Росію, бо все це і є Свята Русь».

За його словами, «народ наш, як іменували нас візантійці в часи святого князя Володимира, називався «россами» – «русскімі», і «саме в цьому сенсі ми і вживаємо це слово».

У своєму виступі Кирило не раз говорив про «наш народ» в однині, даючи зрозуміти, що йдеться саме про «єдиний народ» трьох східнослов’янських держав.

«Сьогодні цілком особливий день для всього нашого народу, православного народу, предки якого прийняли хрещення в київській купелі», – сказав, наприклад, російський патріарх і продовжив про «1030 років історії» – таким чином приписавши сучасній Росії історію Русі-України.

Чи «народ», чи «народи», але «Русь – це Росія»

І російські засоби інформації особливо звернули увагу на слова одного з присутніх на урочистостях гостей, глави Александрійської православної церкви, патріарха Александрійського і всієї Африки Феодора II, в миру Ніколаоса Хорефтакіса. Патріарх, давно відомий своєю прихильністю до Росії і Російської православної церкви, носій низки російських державних і церковних нагород, за повідомленнями російських ЗМІ, заявив на урочистостях у Кремлі, звертаючись до присутніх: «Ми молимося, щоб мир прийшов до українського народу, тому що ви єдиний народ, вийшли з єдиної купелі».

Президент Росії Володимир Путін натомість використав множину від слова «народ», але так само говорив про єдність східного слов’янства – і уник звичного останнім часом і до 2014 року визначення «Київська Русь».

За його словами, релігійний вибір князя Київського Володимира став основою «для зміцнення згуртованості, спільності народів, що населяли Давню Русь» – саме так називали київську державу за радянських часів, але після агресії Росії проти України Москва знову почала повертатися до назви без слова «Київ».

Далі в його виступі та «Давня Русь» непомітно перетворилася на сучасну Росію. Путін говорив про те, що «колосальний досвід єднання» народів Русі «не раз рятував, зміцнював і підтримував на найбільших історичних зламах нашу Вітчизну».

Довершенням цієї теми стала заява Путіна, що хрещення України-Русі було «вихідною точкою становлення і розвитку російської державності» – яка почала виникати далеко пізніше від часу хрещення мешканців давніх українських земель.

Святий Володимир і Володимир Путін: «не буває випадковостей»

Згадували під час урочистостей у Москві і церковне становище в Україні, де, за численними повідомленнями, у відносно близький час має канонічним чином, через грамоту-томос Вселенського патріарха, бути встановлена помісна автокефальна православна церква. РПЦ і її нинішній український підрозділ, Українська православна церква, що в єднанні з Московським патріархатом, виступають різко проти такої очікуваної втрати Москвою значного важеля впливу на суспільне життя в Україні.

У посланні з нагоди річниці хрещення Русі-України патріарха Кирила і Священного синоду РПЦ стверджується, що «сьогодні в братній нам Україні, у країні, де розташована священна Дніпровська купіль хрещення народів Русі (у множині – ред.), стихії світу сього повстають на церкву святого князя Володимира (тобто РПЦ – яка виникла неканонічним чином 1448 року, через 460 років після традиційної дати Володимирового хрещення, і ще 141 рік існувала як неканонічна – ред.), намагаючись зруйнувати єдність цієї святої церкви».

А з окремим зверненням патріарх Кирило виступив на адресу Путіна: адже 28 липня є у православному церковному календарі днем святого Володимира – який, як написали російські ЗМІ, «є небесним покровителем Володимира Путіна». І, вітаючи російського президента з «днем ангела» під час одного з публічних виступів того дня, Кирило заявив із приводу збігу імен нинішнього президента Росії і київського князя: «Я думаю, що не буває випадковостей, особливо коли йдеться про людей, діяльність яких дійсно змінює світ»…

У який бік змінює, патріарх не уточнив. І вжив у своєму вітанні слово «тезоіменитство» – це застаріле слово стосується в російській мові в першу чергу іменин осіб царського роду.

Книжка Лонгина Цегельського «Русь – Україна, а Московщина – Росія: історично-політична розвідка: з картою України», виданої в Царгороді в 1916 році. Лонгин Цегельський (1875–1950) – український громадсько-політичний діяч, дипломат, адвокат, журналіст, видавець
Книжка Лонгина Цегельського «Русь – Україна, а Московщина – Росія: історично-політична розвідка: з картою України», виданої в Царгороді в 1916 році. Лонгин Цегельський (1875–1950) – український громадсько-політичний діяч, дипломат, адвокат, журналіст, видавець

"Радіо Свобода", 29 липня 2018