• Головна
  • Моніторинг
  • Про що спілкувалася делегація УПЦ МП з Вселенським Патріархом Варфоломієм у Константинополі?...

Про що спілкувалася делегація УПЦ МП з Вселенським Патріархом Варфоломієм у Константинополі?

27.06.2018, 18:20
Цей візит був досить цікавою і знаковою подією, абсолютно невипадковою. Всім зрозуміло, що повернення до нульового рівня вже неможливе.

Гість ефіру – директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури Андрій Юраш.

Сергій Стуканов: Поговоримо про процес можливого надання автокефалії Українській православній церкві. До часу «х» залишається трохи більше місяця. Два дні тому відбулася зустріч з Вселенським Патріархом Варфоломієм делегації УПЦ МП.

Андрій Юраш: На мій погляд, цей візит був досить цікавою і знаковою подією, абсолютно невипадковою. Всім зрозуміло, що повернення до нульового рівня вже неможливе. Вселенський Патріарх зробив багато важливих кроків, зокрема кілька заяв, які не можна тлумачити багатозначно. Були зроблені такі речі, які переконали навіть священноначалля Української православної церкви в єдності з Московським патріархатом, що зміни є невідворотні, і це була, так би мовити, їхня остання спроба, крик душі, щоб дізнатися, коли це станеться. Навіть в рамках тих офіційних меседжів, які прозвучали, не йшлося про те, що томосу не буде. Відчуття отримання томосу є загальним.

Для мене ця подія виглядала, як знаходження цими ієрархами місця у майбутній конфігурації в українській церкві після томосу, тобто для того, щоб в передчутті невідворотності отримання томосу знайти місце для себе особисто як головних чільних ієрархів цієї церкви і для своїх єпархій у конфігурації, яка буде переформатовуватися в контексті отримання томосу.

Сергій Стуканов: Ви переконані на 100%, що це невідворотно?

Андрій Юраш: Я впевнений, що Вселенський Патріарх прийняв для себе важливе рішення, яке він задекларував у такій формі. Ми повинні розуміти, що церковна дипломатія не менш складна і глибока, ніж світська. Коли ми чуємо певні фрази від церковних ієрархів, ми повинні їх тлумачити системно. Зокрема, Вселенський Патріарх сказав, що це зобов’язання матері-церкви щодо церков Македонії і України унормувати свій канонічний статус.

Повну версію розмови слухайте у доданому звуковому файлі.

"Громадське радіо", 25 червня 2018