"Русский мир" Путіна: манія Перемоги

13.05.2018, 21:14
Український журналіст Павло Казарін говорить, що Росія перетворила «Велику Вітчизняну війну» (1941-1945) на релігію. Як і у всіх релігіях, в ній існують канонічні переконання, від яких не можна відмовлятися – інакше тебе вважатимуть єретиком.

В окупованому Криму і Росії мілітарізірують дитинство

Діти, одягнені у військову форму, разом з «Молодіжної армією» Міністерства оборони Росії, брали участь у військових та інших парадах, присвячених Дню Перемоги. Частина школярів і студентів – з примусу. Це лише один зворотний бік «манії Перемоги», які стали проявлятися після вторгнення Росії до Криму і початку військової агресії на сході України. Ці події сталися через кілька днів після протестів проти четвертої інавгурації Володимира Путіна, внаслідок яких було затримано близько двох тисяч демонстрантів. Багато – дітей і підлітків.

Український журналіст Павло Казарін говорить, що Росія перетворила «Велику Вітчизняну війну» (1941-1945) на релігію. Як і у всіх релігіях, в ній існують канонічні переконання, від яких не можна відмовлятися – інакше тебе вважатимуть єретиком. Старі міфи обговоренню або змінам не підлягають. Однак, на його думку, це рано чи пізно мине: у всіх міфів є термін придатності.

Найімовірніше, так і буде. Тільки те, що зараз відбувається в окупованому Криму та Росії, навіть віддалено не нагадує колишнє святкування Дня Перемоги. І справа не тільки в зростанні кількості «підроблених ветеранів», багато хто з яких в 1945 ще не народилися. У кількох містах окупованого Криму проводилися паради російської військової техніки, паралельно з урочистою ходою з маленькими дітьми у військових костюмах і «Молодіжною армією» Міністерства оборони (Юнармія). Міністр оборони Росії Сергій Шойгу відкрито заявив, що головною метою руху Юнармія є популяризація військової ідеології і створення особливого зв'язку «між молодими росіянами і армією». Нині Росія незаконно мобілізує молодих кримчан в російську армію, а також докладає багато зусиль, щоб просунути членство в «Молодіжній армії» серед молодих кримчан. Організацію вже порівнюють з Гітлерюгендом і іншими «формуваннями, в яких молоді люди були знаряддями тоталітарних режимів у Європі".

Те, що зараз відбувається в окупованому Криму та Росії, навіть віддалено не нагадує колишнє святкування Дня Перемоги

Один з жителів Севастополя повідомив, що 27 квітня, забираючи дитину з дитячого садка, бачив трьох маленьких дітей, одягнених у військову форму і камуфляж. Тоді до святкування Дня Перемоги залишалося більше тижня. «Вони вчать своїх дітей воювати», - говорить він.

Найчастіше, це прищеплюють в школах і дитячих садах, – напевно, за вказівкою вищих чинів. Скарги на те, що дітей змушують брати участь в ходах «Безсмертного полку», надходять. Але в більшості випадків школярам не дають вибору, а студенти університетів не сумніваються, що їх чекають проблеми, якщо вони не послухаються.

У цьому році кількість дітей у військовій формі частково може бути даниною моді, якій піддалися заможніші батьки. В іншому, поза сумнівами, це заохочували інститути, що організовують «дитячі військові паради» тощо.

У 2017 році під час Кримських подій, дітей використовували в цілях пропаганди: використовували для прославлення російських солдатів, що вторглися на територію півострова, і війни в цілому. На концерті в Севастополі, присвяченому триріччю анексії, молоді дівчата танцювали на сцені, наспівуючи «Моя страна, моя судьба, моя мечта, моя война». У цей момент інші діти увірвалися на сцену, розмахуючи макетами кулеметів або російськими прапорами.

Під час іншої акції маленькі діти танцюють навколо пам'ятника російським солдатам, що вторглися до Криму, голосно і в унісон вигукуючи «спасибо».

Росія почала реалізовувати свою Стратегію освіти і виховання дітей ще в 2014 році. Одна з її завдань: «виховання у дітей патріотизму, почуття гордості за свою Батьківщину, готовності захищати інтереси Вітчизни, відповідальність за майбутнє Росії на основі програм патріотичного і військово-патріотичного виховання». В рамках «Уроків мужності і патріотизму» дітей з однієї сімферопольської школи відвезли в російську військову частину.

Існують також табори і «військово-спортивні» ігри для вивчення затвердженої державою версії «патріотичної свідомості» з навчанням стрільби з автомата Калашникова.

Все це проводиться відкрито і публічно. Чого не можна сказати про протести в російських містах, які російські державні ЗМІ не показували взагалі. Те, що в Криму, схоже, не було ніяких хвилювань, ймовірно, є віддзеркаленням ще більших репресій. В умовах російської окупації, протести роз'єднані між собою, їх мало, і зазвичай вони закінчуються арештами.

У Москві 5 травня козачі частини, підготовлені Московською мерією, напали на антипутінський протест: деякі протестувальники були затримані ОМОНом, часто із застосуванням невиправданої жорстокості.

Шокуючою особливістю арештів того дня була кількість дітей, затриманих за вихід на вулицю на знак протесту проти президента, який правив Росією ще до їх народження.

Галя Койнаш

Член Харківської правозахисної групи

"Новое время", 12 травня 2018