• Головна
  • Моніторинг
  • «Є канали, які шкодять психіці людей. Їхні програми не можна показувати людям...»...

«Є канали, які шкодять психіці людей. Їхні програми не можна показувати людям...»

27.01.2018, 23:32
«Є канали, які шкодять психіці людей. Їхні програми не можна показувати людям...» - фото 1
Чому Нацрада з питань телебачення і радіомовлення не заборонила скандальний телеканал «Відродження»?

Чому Нацрада з питань телебачення і радіомовлення не заборонила скандальний телеканал «Відродження»?

Такий біґборд встановили біля Привокзального ринку.

Такий біґборд встановили біля Привокзального ринку.

Навпроти Привокзального ринку, що на вул.Городоцькій, з’явився біґборд з рекламою каналу «Відродження». На ньому напис: «Явлення духу та сили в кожен дім».

Львівська обласна рада ще 2016 року заборонила трансляцію цього телеканалу. Таке рішення депутати прийняли під час сесії. «Ці відеосюжети завдають шкоди фізичному, психічному та моральному розвитку глядачів. А канал «Відродження» створено з метою маніпулювання свідомістю громадян, підміни понять і видачі бажаного за дійсне», – йшлося у зверненні львівських депутатів до ВР і Нацради з питань телебачення і радіомовлення. Однак віз і нині там...

Організація «Відродження» нагадує секту.

Очолює організацію «Духовний центр «Відродження» Володимир Мунтян (на фото), який називає себе апостолом. У ЗМІ не раз писали, що Мунтян – колишній засуджений, шахрай, який вводить в оману людей, прикриваючись релігією. А організація «Відродження» нагадує секту... Його проповіді  вдень і вночі можна побачити на каналі «Відродження». Транслює канал кабельний оператор «Воля». Сам Мунтян стверджує, що є протестантом. Будь-які звинувачення відкидає.

Начальник управління у справах національностей, релігій та фінансово-планової роботи департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА Леся Корнат розповіла журналісту «ВЗ»:  «У Львівській області релігійних громад, які належать до церкви «Відродження», немає. Вони не подавали документів на реєстрацію. Але на всеукраїнському рівні вони існують. Питання щодо їхньої діяльності виносили на Всеукраїнську раду церков і релігійних організацій. З одного боку, Всеукраїнська рада церков обурена діяльністю церкви «Відродження», з іншого – жодного звернення до суду, аби, скажімо, заборонити їхню діяльність, не було».

За словами Лесі Корнат, у Міністерстві культури перебуває статут церкви «Відродження». «Якщо документ пройде юридичну експертизу, то ця організація буде зареєстрована на всеукраїнському рівні, – каже чиновниця. – Знаю, що ви будете питати мене про рішення сесії обласної ради за листопад 2016 р. Так, було таке рішення сесії, але питання про діяльність того чи іншого телеканалу вирішує Нацрада з питань телебачення і радіо­мовлення. Я спілкувалася з Нацрадою, заборони трансляції цього телеканалу не було. Тому рішення ЛОР має рекомендаційний характер».

Зауважую, що ця релігійна організація декларує свій стосунок до протестантів. «Рада Євангельських Протестантських церков відмежувалася від «Відродження». Вони не спілкуються.  Щоправда, протестанти дуже обережно з цього приводу висловлюються», – каже пані Корнат. (У неофіційних розмовах протестанти кажуть, у цих проповідях Євангелієм і не пахне. – Авт.)».

«Деякі священики кажуть, що люди йдуть на ці проповіді як за черговою дозою. Підозрюють, що там використовують гіпноз. Вам про це відомо?» – запитую. «Читала про це у ЗМІ, користуюся свідченнями інших людей, але особисто на цих проповідях не була», – каже Леся Корнат.

Задля журналістського експерименту я подивилася канал «Відродження».  Від цих проповідей, чесно кажучи, волосся стає дибки. Оператори постійно показують ущент заповнений зал. Час від часу, за наказом ведучого, люди щось записують у свої блокноти. На сцені влаштовують костюмовані дійства, співають. Люди, які туди приходять, сподіваються на якесь диво, обіцяне проповідником. А ще шукають швидкого зцілення, збагачення і... «халяви».

Протоієрей Ігор Шабан, голова Комісії УГКЦ Сприяння Єдності Християн, підтвердив інформацію про те, що більшість протестантських церков «застерегли своїх віруючих людей від контактів з релігійною організацією «Відродження», щоб не бути обдуреними та духовно зруйнованими».

- Коли слухаєш ці проповіді, виникають змішані відчуття. Мунтян використовує жаргон. Як ви ставитеся до таких проповідників?» – запитую отця.

- На початку слід зазначити, що у світі існує одна і єдина Церква, з єдиною вірою, єдиним таїнственним життям, єдиним апостольським спадкоємством, єдиним видимим главою – Єпископом Рима. Усі ми в «Символі віри» стверджуємо: «Вірую в Одну, Святу, Соборну і Апостольську Церкву», тобто сповідуємо, що Церква є одною і єдиною. Виходячи з цього, нам важко назвати Церквою релігійну організацію «Відродження», у якої немає ані Святих тайн, ані традиції. Звичайно, у демократичній державі забороняти людям приходити на зустрічі з лідерами цих організацій ми не можемо, а добрі християни туди і так не підуть – каже отець Ігор Шабан. – Крім того, ми намагаємось звертати увагу людей на те, чи у цій спільноті можна відкрито запитувати, чи вчення лідера цієї спільноти вважається єдино правильним, вічним, істинним знанням, чи ваші нові друзі з цієї організації намагаються повністю контролювати ваше особисте життя – усе це елементи, притаманні тоталітарній релігійній спільноті.

- Я слухала одну з проповідей, Мунтян казав: «Якщо у вас було важке дитинство, ви повин­ні його переписати. Тоді будете щасливим». А мені у цьому вбачається подвійний зміст. Чи не йдеться про те, що людина має переписати квартиру, скажімо, на цього так званого апостола?

- Використовуючи психологічні маніпуляції, такі лідери намагаються переконати своїх послідовників, що кровні зв’язки є тільки випадковістю, що усе своє попереднє життя слід забути, що єдині, хто і кого слід слухати, це ваші нові друзі, які контролюють повністю ваше теперішнє життя, а усе, що належить вам, має бути добровільно віддане лідеру нової «сім’ї».

- А недавно він розповідав людям, що його друг Вова сказав: «Хочу бути мільйонером». Крім боргів, Вова нічого не мав. Але через три місяці Вова став мільйонером. Зал йому аплодував. Це також маніпуляція?

- Важко визначити правду, коли не наводиться жодних фактів, а запитання ставити незручно або ж взагалі заборонено. На чому ґрунтується така сліпа довіра, можна лише припускати, – каже священик.  

- Мунтян називає себе апостолом. Чи має на це моральне право?

- Тільки той може назвати себе апостолом, кого покликав стати його учнем Господь наш Ісус Христос дві тисячі років тому. Апостоли залишили по собі єпископів та пресвітерів, на яких накладали руки, уділяючи Святого Духа, – це сьогодні називаємо Апостольським спадкоємством, яке має духовенство Католицької та Православних церков. З боку п. Мунтяна це виглядає як вербальна маніпуляція, – каже отець. – Думаю, що, перш за все, слід його спитати, що він має на увазі, коли називає себе апостолом?  

Геннадій ХАЗАН, керівник кабельної мережі «Центуріон»

Вважаю, що є канали, які шкодять психіці людей. Їх не можна показувати. Я відмовився від трансляції каналу «Відродження». Також відмовився від каналів, які нон-стоп транслюють новини про вбивства, знущання з людей. Від такої інформації у глядача виникає відчуття безнадійності. Вони вважають, що нічого кращого у їхньому житті вже не буде. А люди мають бачити світло у кінці тунелю…

Львівська ж влада зробила все, щоб оператори кабельного телебачення продали бізнес «Волі-кабель». 90% території Львова під одним кабельним оператором, який не є власником своєї мережі. І на того оператора вплинути ніхто не може…

Крім «Волі», у Львові є ще два невеликі оператори, які того лайна, вибачте мене за брудні слова, на своїх каналах не тримають. Коли під час Майдану перекривали телевізійні канали, місцеві оператори кабельного телебачення, наприклад, робили все, щоб надати пряму трансляцію з Майдану. «Воля» цього не робила. Їм було байдуже, яку картинку люди отримують по телевізору. Це бізнес. І нічого, крім бізнесу.

Я проти тих каналів, які завдають шкоди нашій державі, негативно впливають на свідомість людей. Ми отримуємо мільйон дзвінків від каналів, які хочуть увійти до нас у мережу. Але маю принципову позицію. Тому багатьом відмовляю.

Кажуть, гроші не пахнуть. Але ті, хто це говорить, не знають, що потім за це треба розраховуватися життям, здоров’ям. По сьоме коліно. Не хочу у такі ігри бавитися.

Сюзанна Бобкова

"Високий замок", 26 січня 2018