• Головна
  • Моніторинг
  • Заміж за мусульманина: Жінки з України відверто розповіли, як змінили віру та стиль життя...

Заміж за мусульманина: Жінки з України відверто розповіли, як змінили віру та стиль життя

13.10.2016, 09:25
Чимало дівчат і жінок з України обирають сімейне щастя, нехай і за чужими, а подекуди дуже суворими, традиціями. Їх не лякає навіть те, що вони надалі без дозволу чоловіка не зможуть і кроку ступити з дому, а слово дружини в родині зовсім не матиме ваги

Чимало дівчат і жінок з України обирають сімейне щастя, нехай і за чужими, а подекуди дуже суворими, традиціями. Їх не лякає навіть те, що вони надалі без дозволу чоловіка не зможуть і кроку ступити з дому, а слово дружини в родині зовсім не матиме ваги, пише газета Експрес.

Тож як сучасним українкам вдається поєднувати вишиванку та хіджаб, український менталітет і мечеть, патріотизм і віру в Аллаха?

На побачення -- у рукавичках

"Іслам не забороняє побачення, але є певні правила пристойності -- не усамітнюватися і не торкатися одне одного, -- розповідає 24-річна Вікторія Радченко з Кременчука. Дівчина заміжня вже майже рік за мусульманином. -- З моїм майбутнім чоловіком ми могли зустрічатися лише у присутності сторонніх осіб. Щоб триматися за руки, хтось один із нас мав одягнути рукавички. Коли укладали шлюб, я була одягнена у просту довгу сукню та чорну хустку. Аби шлюб (або ж арабською "нікях") вважався дійсним, на церемонії мають бути імам, щонайменше двоє свідків і батько або родич по батьківській лінії, який видає заміж наречену".

Майбутній чоловік зобов’язаний заплатити магр -- зробити весільний подарунок своїй обраниці. А що це буде -- вирішує наречена.

"Головне -- аби шлюбна церемонія пройшла за законами шаріату, а весільні традиції в кожного народу свої, -- пояснює Вікторія. -- Хоча є спільні правила: наприклад, нареченим не можна цілуватися привселюдно. Та й загалом публічні вияви ніжності вважаються непристойними. На весілля більшість накривають стіл: меню, звісно, безалкогольне. Хто не може собі цього дозволити -- роздає гостинці".

На праве вухо -- Азан

Щоб прийняти іслам у свідомому віці, треба за присутності двох свідків промовити вголос: "Немає іншого Бога, окрім Аллаха, і Магомет -- пророк його".

21-річна киянка Марина переконана, що в Україні можна поєднувати у своєму графіку університет, походи в кіно з подругами і мечеть. Головне -- встигнути зробити всі п'ять намазів -- ісламських щоденних молитов.

"Я сповідую іслам уже третій рік, -- розповідає Марина. --  Позбутися упередженого ставлення до ісламу допомогло знайомство зі студентом-мусульманином, який приїхав до Києва навчатися. Він справив враження освіченого, вихованого молодого чоловіка. У нас немає обрядів, на кшталт хрещення. Хіба що новонародженим читають на праве вухо Азан і на ліве -- Ікамат. Це особливі молитви у мусульманстві".

Коран назубок

29-річна Тетяна Євлоєва з Києва одружена з мусульманином уже чотири роки. Тепер вона не уявляє свого побуту без Корану та їх з чоловіком маленьких килимків для моління.

"Спершу важко було прокидатися на перший намаз (молитву), -- розповідає Тетяна, -- а загалом їх п’ять. Першу молитву читають від вранішньої зорі і до світанку, полуденну -- після того, як сонце пройшло зеніт. Далі йде передвечірній намаз, коли тіні від предметів становлять певний відсоток від їх висоти. Вечірню молитву читають після заходу сонця, і потім останню -- нічну. Часовий проміжок між намазами щораз змінюється: ближче до літнього сонцестояння він більшає, а зараз саме скорочується. Зараз перша молитва починається десь о 2.30 ранку. Під час молитви Коран цитують мовою оригіналу. Процес вивчення займає від року до трьох".

Марина каже, що, окрім цих п’яти молитов, побут у її мусульманській сім'ї такий самий, як і в кожної української родини. "Хіба що фото на стіни не вішаємо -- не можна розміщувати на видному місці зображення живих істот", -- зазначає Марина.

Красива -- лише для чоловіка

Іслам повчає, що чоловік повинен карати жінку, б’ючи її або відмовляючи їй у співжитті: "Якщо жінки виявляють брак послуху, карайте їх, не діліть із ними ложа і бийте їх". Але в Україні для ісламу характерна гуманність та гнучкість, порівняно, наприклад, із деякими арабськими країнами. Невірній і непорядній дружині загрожує розлучення.

Щоб розірвати мусульманський шлюб, чоловікові достатньо тричі промовити: "Ти мені не дружина". А щоб такого не сталося, треба чітко дотримуватися всіх вимог мусульманства.

"Не можна наносити яскравий макіяж і фарбувати нігті. Брови також повинні бути природними, тож їх, як правило, не вискубують, -- ділиться власним досвідом 31-річна Оксана Рудик із Херсона. -- Ще заборонено носити накладне волосся і накладні вії. Очі можна підводити лише сурмою -- це така чорна фарба у порошку, або ж у вигляді олівця".

Так, мусульманка повинна виглядати скромно і жіночно. "Деякі речі купую у звичайних магазинах: навіть джинси можна носити, але з довгою тунікою, -- каже дівчина. -- До речі, зараз модно вбирати довгі сукні і спіднички до кісточок -- їх нам також можна носити. Зрештою, деякі дівчата дозволяють собі спідниці до середини гомілки. Головне -- приховати зону від пупа до колін, бо цю частину може бачити тільки чоловік. Удома більше свободи в одязі -- можна не носити хустку, хіба якщо прийдуть гості. Дехто дозволяє собі майки, але тільки не в присутності старших людей і тим паче гостей. Зате в прикрасах мусульманських жінок не обмежують. Є один важливий принцип стилю мусульманок: будь красивою лише для свого коханого. До речі, надто сильний запах парфумів вважається викликом, ба навіть фліртом. Користуємося лише олійними парфумами, бо релігія забороняє намащувати шкіру спиртом".

При цьому варто зазначити, що жінки, які прийняли мусульманство, можуть працювати лише в тому разі, якщо їй це дозволить чоловік. Бо ж головне завдання жінки -- займатися хатніми справами, дітьми і старими родичами.

Євгенія КОЛЯДА

"Експрес", 12 жовтня 2016