Законопроект 5050 прийнято: чи реєструвати статути?

07.10.2016, 16:46
Довгоочікуваний законопроект № 5050 прийнято! Це справді чудова новина і результат багатьох молитов і кропіткої праці. Але що робити далі: в чому суть прийнятих змін і чи треба перереєстровувати статути неприбуткових організацій, зокрема релігійних?

Довгоочікуваний законопроект № 5050 прийнято! Це справді чудова новина і результат багатьох молитов і кропіткої праці.

Але що робити далі: в чому суть прийнятих змін і чи треба перереєстровувати статути неприбуткових організацій, зокрема релігійних?

Отже, суть змін законопроекту № 5050, прийнятого 6 жовтня, в наступному:

1. Всі неприбуткові організації можуть видихнути з полегшенням, адже тепер до підпункту 133.4.1 Податкового кодексу внесено уточнення щодо “розподілу доходів (прибутків)”.

Тепер у Кодексі буде така уточнююча норма:

Не вважається розподілом отриманих доходів (прибутків) фінансування видатків, визначених підпунктом 133.4.2.

Тобто кожна неприбуткова організація може спокійно, як і раніше, спрямовувати свої доходи (пожертви) на своє утримання, реалізацію її мети, завдань та напрямків діяльності, визначених статутом.

2. Для релігійних організацій у Податковий кодекс внесено окреме уточнення, яке розширює сферу їх неприбуткової діяльності не лише в межах статуту, але й передбаченими законом напрямками добродійної діяльності.

А саме – підпункт 133.4.2 Кодексу доповнено такою нормою:

Доходи релігійних організацій можуть використовуватися також для здійснення неприбуткової (добродійної) діяльності, передбаченої законом для релігійних організацій (в тому числі здійснення гуманітарної допомоги, благодійної діяльності, милосердя).

3. Вимога щодо перереєстрації статутів неприбуткових залишається, але релігійні організації отримали додатково ще рік – до 1 січня 2018 року для внесення необхідних змін.

У п. 35 підрозділу 4 розділу ХХ Перехідних положень Податкового кодексу внесена наступна норма:

Тимчасово – до 1 січня 2018 року – не може бути підставою для виключення неприбуткових релігійних організацій з Реєстру неприбуткових установ та організацій невиконання такими релігійними організаціями вимог до установчих документів, визначених підпунктом 133.4.1 пункту 133.4 статті 133 цього Кодексу.

Загальна перереєстрація статутів всіх релігійних організацій – це, звісно, не ідеальне рішення. Але надважливо те, що законопроект № 5050 усунув суттєву двозначність щодо “розподілу доходів (прибутків)”, яка до цього паралізувала будь-яку статутну діяльність на користь членів. Від цього виграли всі неприбуткові організації.

Водночас перереєстрація для релігійних організацій – це можливість доповнити свої статути законодавчими новаціями останніх років: у сфері освіти, капеланства, волонтерства, трудових відносин, бухгалтерського обліку. Тобто розширити джерела надходжень та сфери своєї статутної діяльності.

Максим ВАСІН

ІРС, 7 жовтня 2016