Місія Ющенка-Кравчука: все заради помісної церкви

08.09.2016, 12:04
Місія Ющенка-Кравчука: все заради помісної церкви - фото 1
Колишні президенти України Леонід Кравчук та Віктор Ющенко стали переговірниками з Вселенським Патріархом щодо українських церковних питань, зокрема, і можливого надання автокефалії.

Леонід Кравчук та Віктор Ющенко сприяють створенню в Україні помісної православної церкви
Леонід Кравчук та Віктор Ющенко сприяють створенню в Україні помісної православної церкви

Колишні президенти України Леонід Кравчук та Віктор Ющенко стали переговірниками з Вселенським Патріархом щодо українських церковних питань, зокрема, і можливого надання автокефалії.

Днями українські ЗМІ повідомили, що перший та третій президенти України відвідали Константинополь та зустрілись з вселенським патріархом Варфоломієм для обговорення церковних питань.

У прес-службі Леоніда Кравчука підтвердили ВВС Україна інформацію про візит, але відмовилися розкривати його подробиці.

Припускають, що президенти могли передати патріарху тисячі підписів української інтелігенції під проханням про автокефалію.

Це вже не перший візит екс-президентів до Варфоломія для вирішення церковного питання, а експерти навіть порівнюють їхню роль з екс-президентом Леонідом Кучмою, який представляє Україну на мирних перемовинах у Мінську.

Церковна автокефалія

За останні півтора роки питання автокефалії української православної церкви стало одним із важливих у політичному житті країни та діях керівництва держави.

Наразі найбільшою церквою України є УПЦ Московського патріархату, яка має більше 12 тисяч приходів. Ця церква підпорядкована РПЦ та має обмежену самостійність у межах цієї церкви.

Глава УПЦ МП Онуфрій (ліворуч) та УПЦ КП - Філарет
Глава УПЦ МП Онуфрій (ліворуч) та УПЦ КП - Філарет

За нею йде УПЦ Київського патріархату, яка має близько 5 тисяч приходів. Вона не визнана жодною православною церквою світу та вважається неканонічною. З іншого боку, соцопитування показують, що саме УПЦ КП підтримують більшість вірян.

Особливо це актуалізувалось на фоні анексії Росією Криму та війни на Донбасі, коли УПЦ МП опинилась у своєрідному "шпагаті" між позицією керівництва РПЦ та своїх вірян, які у конфлікті на Сході стають на бік України.

Про підтримку РПЦ російської влади у конфлікті на Донбасі згадала Верховна Рада у своєму нещодавньому зверненні до Вселенського Патріарха. Це був один із аргументів просити надати українській церкві автокефалію.

Рада закликала відмінити томос від кінця ХVII століття про передачу київської митрополії з підпорядкування Константинополя до Москви.

Це рішення Ради було першим офіційним зверненням до патріарха про автокефалію і зустріло гостру реакцію РПЦ.

В УПЦ МП наголосили, що тільки вони можуть бути єдиною канонічною церквою України.

Ще у березні 2016 року Петро Порошенко зустрівся з Вселенським Патріархом. Тоді він ледь не вперше на такому високому рівні офіційно заговорив про створення єдиної помісної православної церкви в Україні.

Ця ідея обговорюється в Україні вже не одне десятиліття, і переважно зводиться до можливого визнання Вселенським Патріархатом УПЦ КП.

У такому разі, на думку експертів, значна частина духовенства, ієрархів та вірян перейшли б до цієї церкви від УПЦ МП, адже, мовляв, зараз їх стримує неканонічний статус УПЦ КП.

Петро Порошенко та Патріарх Варфоломій на зустрічі навесні 2016 року
Петро Порошенко та Патріарх Варфоломій на зустрічі навесні 2016 року

Вперше церква була близькою до автокефалії у 2008 році під час візиту Варфоломія до Києва за президента Віктора Ющенка, але спроба провалилась.

Подача президента

Після скандальної хресної ходи УПЦ Московського патріархату у кінці липня 2016 року, яка викликала значне політичне напруження в Україні, Петро Порошенко виступив з дуже критичною промовою на річницю хрещенні Київської Русі.

"Ми не будемо байдуже спостерігати за втручанням іншої держави в наші церковні справи, за її спробами використати в своїх інтересах почуття частини українських православних", - заявив Петро Порошенко.

Окрім цього, він чи не вперше публічно розкритикував УПЦ МП за відсутність підтримки України у протистоянні з Росією.

Тоді ж президент повідомив, що священний синод у Константинополі доручив розглянути звернення парламенту щодо української автокефалії спеціальній комісії.

Це стало першим офіційним та публічним кроком Константинополя у бік розгляду української автокефалії.

У кінці червня патріарх Варфоломій зумів провести вперше за сотні років Всеправославний собор, від участі в якому в останній момент відмовилась Російська православна церква.

Після цього українські експерти заговорили, що в умовах протистояння Константинополя та Москви з’являється шанс на вирішення українського православного питання.

Віктор Ющенко в 2008 році під час візиту до Києва Варфоломія намагався просунути ідею автокефалії
Віктор Ющенко в 2008 році під час візиту до Києва Варфоломія намагався просунути ідею автокефалії

Місія Ющенка-Кравчука

Віктор Ющенко завжди відкрито підтримував створення української помісної православної церкви й за свого президентства домагався надання такого статусу УПЦ КП. Леонід Кравчук також прихильно ставився до цієї ідеї.

За день до звернення президента Порошенка до парламенту, в якому він знову значну увагу приділив церкві, у ЗМІ повідомили про церковний візит Ющенка та Кравчука до Вселенського Патріарха.

Проте це був вже не перший подібний їхній візит.

Вперше про церковну місію двох президентів стало відомо ще у серпні 2015 року, коли про це написала грецька релігійна інформаційна агенція Romfea, яка висвітлює життя церков у підпорядкуванні Вселенського Патріарха.

Тоді екс-президенти та патріарх Варфоломій дві години спілкувались "про політичну ситуацію та церковну кризу в Україні".

2015 року Леонід Кравчук та Віктор Ющенко заявили патріарху, що бачать "роль Церкви-матері у вирішенні церковного розколу в Україні".

Наприкінці серпня 2016 року відбулась ще одна подібна місія Ющенка-Кравчука.

"Дійсно, факт візиту був, я це підтверджую", - заявила ВВС Україна помічниця Леоніда Кравчука Оксана Сибірцева.

Проте вона заявила, що Леонід Кравчук не може дати жодних коментарів щодо поїздки, адже перебуває у відпустці.

Фото із сустрічі президентів з Варфоломієм 2015 року
Фото із сустрічі президентів з Варфоломієм 2015 року

Вона наголосила, що візит мав "приватний характер".

Речник УПЦ КП єпископ Євстратій у розмові з ВВС Україна назвав "правильною" стратегією учасників перемовин не розкривати деталей, щоб "не підігрувати Росії і не давати їй зайвої інформації".

Він запевнив, що обізнаний з певними деталями візиту Ющенка-Кравчука.

"Я знаю, що президенти передали патріарху п’ять тисяч підписів від української інтелігенції під зверненням щодо автокефалії православної церкви в України", - розповів пан Зоря.

Він нагадав, що президенти їздили до Туреччини рік тому, але цього разу обставини змінились через офіційне звернення Верховної Ради щодо автокефалії.

"Це робиться, щоб Вселенський Патріарх бачив, що це ініціатива не президента чи Ради, а всіх верств населення", - додав єпископ.

Релігійний експерт та член комітету Ради з питань культури та духовності Віктор Єленський наголошує, що в Україні церква відділена від держави, а тому логічно, що цей візити приватний.

"Це нормально, коли громадські діячі без офіційного статусу цим займаються. Але в них поважна громадсько-політична вага", - вважає експерт.

На відміну від формального статусу Леоніда Кучми, якого на перемовини у Мінську президент уповноважував.

"Естонський прецедент"

Експерт втім зауважує, що, швидкого рішення від Варфоломія чекати, адже він побоюється розколу з Москвою.

"Вселенський Патріарх у важкій ситуацій, він не може швидко ухвалити рішення щодо України. Він боїться розколу у православ’ї та демаршу РПЦ", - вважає експерт.

Пан Єленський нагадує, що 1996 року естонська церква отримала автокефалію через відновлення Константинополем томоса від 1926 року. Після цього на півроку у стосунках між Константинополем та Москвою стався розрив.

Згодом досягли компромісу, що в Естонії співіснують дві православні канонічні церкви – у підпорядкуванні Константинополя та Москви, а приходи обирають до кого належати.

Віталій Червоненко

"ВВС Україна", 7 вересня 2016 року