• Головна
  • Моніторинг
  • «Українське питання» основне у стосунках Москви та Константинополя, — Зоря...

«Українське питання» основне у стосунках Москви та Константинополя, — Зоря

10.06.2016, 13:16

«Запровадження автокефалії православної Української церкви могло би бути вирішенням напруження між Москвою та Константинополем. Тоді б Московський патріархат позбувся статусу такої собі церкви-імперії, бо, як відомо, понад 40% його структури зараз знаходиться в Україні», — каже Євстратій (Зоря).

Архієпископ, речник УПЦ (КП) Євстратій (Зоря) та магістр богослів'я, паламар УПЦ (МП) Олександр Хахалін розповідають деталі напруженої ситуації довкола можливого зриву Всеправославного Собору

«Запровадження автокефалії православної Української церкви могло би бути вирішенням напруження між Москвою та Константинополем. Тоді б Московський патріархат позбувся статусу такої собі церкви-імперії, бо, як відомо, понад 40% його структури зараз знаходиться в Україні», — каже Євстратій (Зоря).

Лариса Денисенко: Наскільки ситуація критична? Як реагують інші православні церкви, зокрема, українська? У якому стані підготовка зараз?

Євстратій (Зоря): Ситуація є, безперечно, доволі критичною. Підготовка до цієї події відбувалася майже півстоліття і раптом за 10 днів до початку Собору низка учасників заявляють про те, що вони не можуть взяти в ньому участі. Насправді, це відображення внутрішніх суперечностей між двома найбільшими центрами офіційного світового православ’я — між Константинопольським та Московським патріархатами.

Константинопольський патріархат традиційно, історично і згідно з церковними канонами є першим серед православних патріархатів та церков і відповідно саме він скликає Всеправославний Собор. Але Московський патріархат, користуючись тим, що  є формально найбільшою за своєю структурою церквою, вважає, що саме з його волі та від його рішень має залежати напрямок розвитку православ’я.

Константинополь не збирається поступатись своїм місцем першості. Відповідно конфлікт триває вже багато десятиліть. По суті, з того часу, як відбулася сталінська легалізація Московської патріархії в 1943 році і Радянський Союз почав підтримувати зовнішньополітичну діяльність цієї церкви та використовувати її, як зараз використовує Кремль.

Можна прогнозувати, що на Собор низка церков не з’явиться. Про те, що вони туди не поїдуть, вже оголосила Антіохійська церква. Можна прогнозувати, що ще одна чи дві церви не з’явиться, а церква Московського патріархату, можливо, надішле делегатів — це будуть представники нижчого рівня, тобто, особисто Патріарх Кирило не приїде.

Україна на цьому Соборі ніяким чином не представлена, тому що серед офіційно визнаних православних церков немає Української православної церкви. Ієрархи-українці за національністю будуть представлені в делегаціях цих двох найбільших церков.

Андрій Гарасим: Чи є можливість розгляду українського питання на Соборі?

Євстратій (Зоря): Формально всі теми, які мали б обговорюватися на соборі, вже затверджено. Питання української церкви та способу утвердження автокефалії виключене з порядку денного. Однак, враховуючи останню ситуацію, не можна стверджувати, що порядок денний буде саме таким, як його затвердили.

По-друге, якщо Україна і не входить у план офіційного обговорення, все ж залишається у думках основних учасників Собору. Адже українське питання є одним із ключових у взаєминах між Константинопольським та Московським патріархатом.

Запровадження автокефалії православної Української церкви могло би бути вирішенням цього напруження. Тоді б Московський патріархат позбувся статусу такої собі церкви-імперії, бо, як відомо, понад 40% його структури зараз знаходиться в Україні.

Андрій Гарасим: У Верховній Раді України зареєстровано постанову про звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія щодо надання автокефалії православній церків в Україні. Чи можна очікувати, що це звернення (якщо буде проголосоване) адресуватиметься під цей Собор?

Євстратій (Зоря): Звернення адресується особисто Вселенському Патріархові. Формального зв’язку із Православним Собором воно не має.

Андрій Гарасим: Пане Олександре, Ваша думка.

Олександр Хахалін: Автокефалія православної церкви в Україні може бути дана тільки Українській православній церкві через те, що євхаристична єдність з усіма помісними визнаними церквами.

Андрій Гарасим: Чи готова ваша церква до автокефалії?

Олександр Хахалін: Якщо автокефалія в Україні відбудеться, то ваги православного світу зміняться. Вона може грати і першу скрипку в світовому православ’ї. Тому це дійсно принесе користь українському православному духовенству. Але тоді єдності руської церкви вже не буде.

Андрій Гарасим: Пане Олександре, чи їде делегація від вашої церкви на собор? Які питання на порядку денному?

Олександр Хахалін: Звісно, це питання стосунків православної церкви з усім християнським світом та те, як їх можна вдосконалити. Також це питання єдності православного християнства.

"Громадське радіо", 9 червня 2016