• Головна
  • Моніторинг
  • Український Мусульманський Центр розвінчав фетву підросійських муфтіїв щодо Криму...

Український Мусульманський Центр розвінчав фетву підросійських муфтіїв щодо Криму

29.01.2016, 12:23

Нещодавно в анексованому Російською Федерацією Криму пройшла конференція, організована Духовним управлінням мусульман Криму, з гучною назвою "Нові виклики єдності мусульманської умми Криму", в якій взяли участь муфтій Татарстану Каміль Самигуллін та інші гості з РФ.

Нещодавно в анексованому Російською Федерацією Криму пройшла конференція, організована Духовним управлінням мусульман Криму, з гучною назвою "Нові виклики єдності мусульманської умми Криму", в якій взяли участь муфтій Татарстану Каміль Самигуллін та інші гості з РФ.

Як йдеться в заяві Українського Мусульманського Центру щодо фетви підросійських муфтіїв по Криму, підготовленій у четвер, 28 січня, татарською редакцією міжнародної волонтерської спільноти InformNapalm, приводом стала діяльність учасників блокади Криму й озвучені неодноразово плани зі створення кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана і окремого Духовного управління мусульман, покликаного займатися релігійним життям тих кримських мусульман, які не змирилися з окупацією й анексією Криму.

За результатами конференції і ДУМК, і Каміль Самигуллін дали свої фетви, в яких фактично засудили тих, хто не визнає нинішній окупований статус Криму і готовий усіма силами наближати його деокупацію.

Серед озвучених на конференції тез можна відзначити найголовнішу думку, яку намагалися нам донести муфтії, мовляв, "Республіка Крим, в якій мусульмани та їхні співгромадяни, що дотримуються інших переконань, живуть в умовах безпеки, користуються релігійною свободою і мають реальну можливість здійснювати всі обов'язкові релігійні приписи (фард), не є територією війни. Республіка Крим і Севастополь – територія миру".

У той же час у заяві Української Мусульманського Центру наголошується, що на практиці РФ - одна з найбільш ісламофобських держав на Землі, і це відомо "будь-якій людині, яка стежить за життям мусульман у Росії".

"Росія, як усяка імперія, завжди вміло використовувала і батіг, і пряник, і звичайно ж, не обходилася в придушенні мусульман Євразії одним лише насильством. Проте пряник у цій країні завжди був лише додатком до батога, і це особливо відчули на собі мусульмани Російської Федерації, більшість з яких належать до корінних народів Росії".

"Про яку релігійну свободу в Росії кажуть муфтії, якщо Федеральний список екстремістських матеріалів регулярно поповнюється мусульманськими книгами? Причому, не стільки сучасною писаниною екстремістських організацій, скільки класичною ісламською інтелектуальною спадщиною... Про яку релігійну свободу та мир можна говорити, якщо в країні регулярно влаштовуються облави в мечетях, коли людей просто під час молитви кладуть обличчям на підлогу? Де переслідують як "терористів" членів принципово аполітичних спільнот, таких як Нурджулар або Таблігі Джамаат - які спокійно діють у всьому світі, і вважаються лікарями від екстремізму? Що за безпека може бути в державі, де за останні роки зникло безвісти близько 8000 мусульман тільки на Північному Кавказі?" - йдеться в матеріалі.

В Українському Мусульманському Центрі (УМЦ) зазначають, що між кримськими татарами як етносом, тим більше корінним народом Криму, і державою (тобто, домайданівською Україною) "завжди були напружені стосунки, і кримським татарам в цілому є на що скаржитися. Однак, треба визнати, що мусульманська громада України ніколи не відчувала переслідувань і принижень, подібних тому, що відчувають мусульмани в Росії. Навіть при тому, що відносини українських мусульман і української держави були далекі від ідеальних, у нас не проводили масових арештів у мечетях і не забороняли книги з хадисами. І це незважаючи на те, що російські ЗМІ та їхні епігони в Україні, наполегливо намагалися роздмухати тему "ісламського екстремізму" в Криму, шукали бази ісламістів на плато Ай-Петрі, джихадистські осередки в кожній кримській мечеті тощо".

"Подібних переслідувань немає в Україні і тепер, і навіть якщо є якісь проблеми (а вони звичайно бувають у світській державі), у мусульман України є можливість відкрито це обговорювати. Натомість із Криму, про який муфтії нам розповідають як про територію миру, ми постійно чуємо новини в дусі упокорення Північного Кавказу. Обшуки й облави в мечетях і медресі, а також у будинках у кримських мусульман, постійні перевірки і пошуки забороненої літератури, кримські татари зникають серед білого дня, а деяких з них знаходять мертвими – все це ніяк не схоже на "мир", це справжнісінька окупація, і справжнісінькі репресії, які вже привели до від'їзду тисяч людей. І ніхто, ані муфтій Аблаєв, ані Самигуллін із Таджуддіном і Гайнутдіном, не можуть засуджувати цих людей", - передали в УМЦ.

В ісламському праві існує таке поняття як макасид, тобто основні принципи, що лежать в основі шаріатських рішень, нагадали в УМЦ. Цих макасид п'ять, точніше, це збереження п'яти речей: релігія, життя, родовід, розум, майно. Іноді до них додають ще шосту річ – гідність.

"Проукраїнський вибір кримських мусульман - це вибір заради збереження цих п'яти (шести) речей у першу чергу. Бо зберегти свою релігію в умовах тотально ісламофобської країни, та ще в регіоні, зарядженому шовінізмом "російської весни", стає все важче, і це відчув на собі вже багато хто з нас, щоб там не говорив Аблаєв або інші приручені муфтії. Теж саме стосується життя, майна або розуму.

І не варто думати, ніби те, що відбувається в Криму, - це тимчасова неприємність, або ж це стосується тільки тих, хто зайняв проукраїнську патріотичну позицію. Можна скільки завгодно принизитись і обізвати себе "магометанами", а свій Крим "Таврією". Але "російська весна" там не заради вас замишлялася, і вас нічого хорошого там не чекає. Крим не стане ще одним Татарстаном, коли і на той, казанський Татарстан, йде повномасштабний наступ", - йдеться в заяві.

Окремо в заяві згадали питання про створення свого Духовного управління.

"Жодної шаріатської підстави слідувати за ДУМК і особисто за Еміралі Аблаєвим, не існує. Сама по собі посада муфтія ніколи не мала на увазі обов'язковості проходження за ним, навіть в класичні часи Ісламу. Обов'язково дотримуватися вердикту кадія (судді), але не муфтія. Ба більше, Аблаєв не є муфтієм в шаріатському сенсі слова, у нього недостатньо для цього кваліфікації. Він по суті чиновник, який очолює бюрократичну структуру колоніального типу. Українські мусульмани, кримські татари або інші, не зобов'язані були слідувати за ним і раніше, то що вже казати про сьогодні, коли голова ДУМК став на бік антиісламських сил".

Як резюмують в УМЦ, в українських мусульман, і у кримських зокрема, "є безліч причин переселитися з окупованої землі, де їх піддають репресіям, туди, де цього не відбувається. І немає абсолютно ніяких підстав засудити створення військових підрозділів, що складаються з кримських татар – те, чого в російській армії не буде ніколи, хоча у жодного підросійського муфтія не вистачить духу засудити це".

Як повідомлялося раніше, окупаційна влада Криму підготувала для членів місії Ради Європи низку зустрічей тільки з лояльними представниками нацменшин. Програма візиту спецпредставника генсека РЄ Жерара Штудмана в окупований Крим розрахована на 6 днів: з 26 по 31 січня. МЗС Росії підготувало свою програму для місії, "і ретельно відібрало для зустрічі з ними більш як 20 особливо лояльних до окупантів осіб". Зокрема, кримських татар перед посланником генсека РЄ будуть представляти тільки лояльні до РФ люди.

Зазначимо, що тиждень тому командир міжнародного миротворчого батальйону імені Джохара Дудаєва Адам Осмаєв на прес-конференції в Києві заявив, що Російська Федерація готує теракти в окупованому Криму з метою дискредитації України та створення приводу для початку повномасштабного наступу. Так, у ході підготовки і здійснення широкомасштабних провокацій офіцерами ФСБ РФ будуть проведені обшуки і затримання кримських татар, які засуджують окупацію Криму, і буде інсценовано виявлення у них забороненої літератури та інших предметів (шевронів, контактних даних тощо), які повинні прямо або побічно демонструвати нібито "екстремістський український слід" у підготовці терактів. Також у ході провокацій для більшого впливу на світове співтовариство може бути розіграна карта "Україна - "ІДІЛ"".

Зауважимо, що ще в грудні минулого року українські мусульмани виступили із заявою, в якій вони закликають не піддаватися на дезінформацію та інформаційні спекуляції російської пропаганди, що мають на меті виставити українських мусульманських добровольців прихильниками "ІДІЛ", а Україну - її поплічницею. Як зазначалося в заяві, кремлівська пропаганда впродовж тривалого часу намагається дискредитувати Україну в очах міжнародної спільноти, зображуючи патріотів і борців за свободу як "нацистів" і "карателів". А зараз РФ намагається представити українських мусульман, особливо мусульман-добровольців АТО, як союзників терористичної організації "ІДІЛ" ("Ісламська держава").

Подібні заяви не нові, оскільки Кремль намагається таким чином виправдовувати свої незаконні дії, зокрема як було із силами поміркованої сунітської опозиції в Сирії, які РФ бомбить під приводом боротьби проти "ІД".

Додамо, що раніше перший заступник міністра внутрішніх справ РФ Олександр Горовий повідомляв, що в лавах "Ісламської держави" воюють кілька тисяч громадян Росії.

newsru.ua, 28 січня 2016