• Головна
  • Моніторинг
  • Важко зламати народ, який береже генетичну пам’ять – муфтій Саїд Ісмагілов...

Важко зламати народ, який береже генетичну пам’ять – муфтій Саїд Ісмагілов

04.11.2015, 08:30
Важко зламати народ, який береже генетичну пам’ять – муфтій Саїд Ісмагілов - фото 1
Муфтій України Саїд Ісмагілов в інтерв’ю Радіо Свобода наголосив, що російська влада намагається підлаштувати кримських татар під стандарти взаємин між державою і вірними

Муфтій України Саїд Ісмагілов в інтерв’ю Радіо Свобода наголосив, що російська влада намагається підлаштувати кримських татар під стандарти взаємин між державою і вірними

Останнім часом чимало кримських татар повертаються з різних регіонів України у Крим попри те, що півострів окупований. Голова Духовного управління мусульман України шейх Саїд Ісмагілов в інтерв’ю Радіо Свобода пояснює це тим, що кримським татарам важко знайти роботу, складно орендувати житло, а у Криму у них залишились будинки, рідні. Однак він додає, що українські мусульмани люблять Україну, готові терпіти тимчасові незручності і чекають, коли закінчиться окупація.

Шейх Саїд Ісмагілов останній раз був у Криму торік. Бувати йому там як духовному лідеру небезпечно через його громадянську позицію, чіткі проукраїнські висловлювання щодо анексії Криму та військову ситуацію на Донбасі, звідки він родом.

Муфтій України, як і більшість мусульман у Криму, сподівався на рішучі кроки з боку європейської спільноти щодо анексії Криму, що міжнародна спільнота не дозволить чикрижити карту Європи. «Сподівання були на тиск з боку європейської спільноти, тому що після Другої Світової війни у Європі такого не було, щоб одна країна окупувала частину іншої країни. Було сподівання і на тиск з боку української влади, що вона зможе вплинути на ситуацію. Зараз є не те, що відчай серед людей, а розуміння, що потрібно далі жити. Тому деякі люди повертаються, навіть і зі Львова. У них у Криму залишились будинки, збудовані важкою працею. Потік з Криму зараз значно менший. Та все ж кримські татари очікують, що у довгостроковій перспективі, але Крим повернеться до складу України. А для цього потрібно терпіти, терпіти, терпіти», – зауважив муфтій Духовного управління мусульман України «Умма» Саїд Ісмагілов.

«Росія тисне на кримських татар»

На сьогодні, наголошує муфтій, мусульмани без перешкод відвідують мечеті в Криму, але російська влада закриває навчальні релігійні заклади – медресе, більшість з них не отримали російської ліцензії, відтак не можуть проводити заняття без відповідних документів. «Лише дві школи, а їх було десятки, отримали ліцензію і мають право працювати. Більшість тих, хто бажає отримати релігійну освіту в Криму, позбавлені такого права», – каже муфтій.

На початку анексії Криму до кримських татар приїжджали релігійні, культурні, наукові діячів з Росії, щоб вплинути на свідомість, щоб нав’язати їм проросійські симпатії, вмовити працювати і жити за правилами, встановленими у Росії, каже він.

«Російські окупанти дуже поверхнево ставились до розуміння, хто є кримськотатарський народ. Вони думали, що це – такі ж татари, як у Татарстані. А у Криму не розуміли, чому до них їде караван з Росії. У Росії не розуміють, що татари, які живуть у Росії, і в Криму – це два різні народи. Вони відрізняються мовою, релігійними традиціями, це різний етнос. Росія тисне на мусульман, щоб вони цілковито підкорились і підлаштувались під стандарти взаємин між державою і вірними, які існують в Росії», – говорить Саїд Ісмагілов.

Муфтій нагадує, що у Росії заборонені певні мусульманські ідеї і література. Відтак кримських татар арештовували за богословські книжки, підозрювали у причетності до політичних чи релігійних організацій.

«У Росії не може бути щось не під контролем. Це в Україні ми маємо свободу і цінуємо її, через те українські мусульмани люблять Україну, бо нам тут не нав’язують, які книжки вірні мають читати, нам не нав’язують релігійних лідерів, віруючі самі обирають собі керівника і це дуже демократично, – продовжує він. – Бо ніколи насильно не станеш люблячим».

«Окупація гуртує людей»

Попри те, що російські спецслужби у Криму громаду кримських татар намагаються розколоти, розсварити, більшість людей це розуміють. Бо жива генетична пам’ять про ті репресії, які були вчинені проти кримських татар, зокрема у 1944 році, коли до Середньої Азії з півострова депортували у жахливих товарних вагонах 180 тисяч кримських татар. І це не дозволяє людям полюбити тих, хто їх нищив, зауважує муфтій.

«Зараз – нове насильство над кримськими татарами. Це є народ невеликий, але дуже гуртований, має своїх національних лідерів, хоч вони змушені були покинути Крим, але до них дослухаються, існує у людей самосвідомість», – зауважує муфтій.

На запитання Радіо Свобода, чому на долю окремих народів випадає стільки нещасть, а народ продовжує терпіти, Саїд Ісмагілов відповів: «Я думаю, що це випробування від Бога. Кожен, хто стикався з випробуваннями Бога, має виявити великі духовні, людські чесноти, щоб стати вище. Ця окупація лише гуртує кримських татар, це відбувається, бо серед них були різні думки, розбіжності, а зовнішній ворог змусив згуртуватись. Кримські татари кажуть, щоб швидше вже повернули Крим, що потерплять незручності і блокаду, але швидше б закінчилась окупація», – наголосив муфтій.

Учасники «продовольчої блокади» Криму біля контрольного пункту в’їзду-виїзду «Чонгар». 20 вересня 2015 року
Учасники «продовольчої блокади» Криму біля контрольного пункту в’їзду-виїзду «Чонгар». 20 вересня 2015 року

Саїд Ісмагілов наголошує, що кримські татари відкрито позиціонували себе прихильниками незалежності України, зуміли зберегти свою ідентичність і генетичну пам’ять, а це не може подобатись Росії з її імперськими амбіціями.

З Криму після анексії півострова виїхали близько 20 тисяч осіб у різні регіони України і за кордон.

Галина ТЕРЕЩУК

"Радіо Свобода", 2 листопада 2015