• Головна
  • Моніторинг
  • "Терористи ДНР і ЛНР влаштовують полювання на пасторів по всій Україні" - священик...

"Терористи ДНР і ЛНР влаштовують полювання на пасторів по всій Україні" - священик

15.04.2015, 12:30
Лідери сепаратистів зрозуміли, що найбільшу допомогу український армії на Донбасі надають волонтери із релігійних громад, і це факт. Вирішили посилати своїх найманців на ліквідацію саме священиків.

- Лідери сепаратистів зрозуміли, що найбільшу допомогу український армії на Донбасі надають волонтери із релігійних громад, і це факт. Вирішили посилати своїх найманців на ліквідацію саме священиків. Тому я рекомендую всім священнослужителям України посили власну охорону і охорону своїх громад, - каже Сергій Токарєв, 54 роки, пастор протестантської Християнської церкви "Святе місто" у Харкові.

Це спроба залякати тих, хто допомагає українським військовим?

- Це не просто спроба налякати. Хочуть фізично знищити тих служителів церкви, які координують постачання в зону АТО, і цим порушити систему допомоги фронту. Ще влітку 2014-го бойовики систематично громили церкви протестантів, мотивуючи свої дії боротьбою з "сектами".19 червня озброєні активісти ДНР з шевронами "Козацька Гвардія" однією з перших захопили будівлю церкви "Слово життя" в Торезі. Ввірвалися через задні двері під час молитовного служіння, вигукуючи, що всіх неправославних вважають сектантами і будуть знищувати. Про цей епізод розповів пастор Сергій Косяк, якого взяли в полон і люто знущалися. Потім захопили ще кілька десятків церковних споруд. Релігійна нетерпимість у ДНР просто зашкалює. Я сам родом з Донеччини, і мені це дуже болить. Нічим не краща ситуація і в ЛНР. Один з випадків - у Краснодоні бойовики викрали і жорстоко закатували помічника пастора євангельської церкви Сергія Сайкова та його сина десятикласника.

Згідно з конституцією ДНР, "головною і пануючою вірою" в регіоні визнається Російська православна церква (Московського Патріархату)". Чому бойовики вбивають майже виключно протестантів?

- Відомо, що в Донецьку зник греко-католицький священик - отець Тихон, який регулярно брав участь у спільній молитві за Україну. Однак, в окупованій зоні дуже мало інших конфесій, окрім Московського Патріархату і протестантів, тому останнім перепадає найбільше. Хоча, про агресію з боку бойовиків не раз заявляли і служителі УПЦ Київського Патріархату, греко-католицької та римо-католицької церков. Ці напади стаються переважно в неділю, коли у церквах йде богослужіння. Приміром, у Горлівці терористи "ДНР" викрали пастора адвентистів просто під час причастя. Вони, з автоматами в руках, влетіли до Молитовного дому, перервали богослужіння, і змусили пастора Сергія Литовченка закрити приміщення й сісти з ними в машину. Ця церква, в рамках благодійного проекту "Східний ангел", надавала допомогу постраждалим жителям - віруючі роздавали продукти, одяг, товари першої необхідності. А пастора Церкви "Преображення Господнього" Олександра Павенкова і двох його синів спалили живцем, як у середні віки.

Як це сталося?

- Наводку керівництву ДНР дали парафіяни Московського патріархату. Повідомили, що протестанти годують солдатів Нацгвардії на блокпостах навколо Слов'янська. Російські терористи довго катували пастора і його синів, а потім запхали їх у машину і принародно спалили. Імена цих молодих мучеників - Альберт Павенков, 24 роки, Рувим Павенков, 30 років, та ще двоє волотерів Слов'янської церкви - Віктор Бродарський і Володимир Величко. Те, що залишилося від загиблих, терористи скинули до братської могили на території дитячої лікарні Слов'янська. Терорист Ігор Гіркін (Стрєлков) наказав розповсюдити інформацію, ніби вони потрапили під мінометний обстріл українців. Керівником цієї дикої страти був російський найманець "Дроворуб".

Чому, на вашу думку, терористи так жорстоко розправляються з людьми інших конфесій?

- Це нетерпимість, ненависть і зневага до всього неросійського. Це також і культура народу, на жаль. Згадайте, як міліціонери викрадали і катували поранених з лікарень під час революції в Києві. Садисти не мають жалю ні до кого. Чого тільки вартує захоплення в Донецьку бойовиками з батальйону "Восток" Християнського реабілітаційного центру "Вечірнє світло", із взяттям у заручники 29-ти ледь живих пацієнтів! До того ж, Рада церков і релігійних організацій Донецької області офіційно звинуватила прихильників ДНР ще й в антисемітизмі.

Єврейські громади теж потерпають від ДНРівців?

- Так, сепаратисти нападають і на синагоги. Вперше це сталося 15 квітня минулого року. Євреї Донецька святкували Песах, а група терористів із закритими обличчями ввірвалася до місцевої синагоги.

Яка ситуація нині?

- На початку цього року почалася нова фаза нетерпимості: погрози від терористів регулярно надходять до священнослужителів в інших областях України, особливо в суміжних з Донецькою. Наведу приклад зі свого життя. Трохи раніше, у Харкові, я написав книгу "Україна у Божому плані". Хотів підняти дух українців. Їздив з проповіддю про призначення України по багатьох церквах сходу. Невдовзі нашу релігійну громаду почали регулярно виганяти з орендованих приміщень, за мною почали стежити. Ні для кого не секрет, що в Харкові нині діють проросійські диверсійні групи, які вистежують і погрожують убивствами активним патріотам, постійно здійснюють теракти. У найближчий час вбивства священиків можливі по всій території країни.

Ігор КОЗЛОВСЬКИЙ

Gazeta.ua, 8 квітня 2015