Єпископ Широкорадюк про візит українських єпископів до Риму

19.02.2015, 12:05
Під час візиту до Риму єпископ Станіслав Широкорадюк розповів Католицькому Медіа-Центру про основні питання щодо проблем в Україні, які піднімалися 17 лютого під час засідання Папської ради «Справедливість та мир».

Під час візиту до Риму єпископ Станіслав Широкорадюк розповів Католицькому Медіа-Центру про основні питання щодо проблем в Україні, які піднімалися 17 лютого під час засідання Папської ради «Справедливість та мир».

Передовсім, на зустрічі йшлося про шляхи досягнення миру, капеланство, екологічні проблеми та харитативну допомогу.

Аудіозапис коментаря єпископа Станіслава Широкорадюка Католицькому Медіа-Центру

"Проблема України дуже актуальна сьогодні, і перше, що було сказано нам – ми з вами солідарні, співчуваємо і молимося за вас. Ми знаємо, що у вас бракує сьогодні миру, отже, бракує справедливості.

І там, де точиться війна, де проливається кров, там, звичайно, немає жодної справедливості.

Це найбільше, що болить зараз християнам усього світу. І це було найбільш важливим для нас, щоб ми відчували ту солідарну підтримку з боку Ватикану.

А з іншого боку, порушувалися питання, що може зробити церква. Церква, звичайно, робить що може. Ми молимося, ми намагаємося об’єднати всіх, намагаємося не тільки молитвою, але й своїм служінням, гуманітарною й харитативною діяльністю, щоб допомогти тим, хто став жертвами цієї війни, цієї несправедливості, яка сьогодні відбувається в Україні.

Це було, звичайно, дуже актуальним питанням, наскільки можемо так відкрито постійно говорити про цю війну.

Ми хочемо говорити про мир – це дуже важливо для нас. Але ми мусимо говорити ту правду, що несе ця війна насправді, що це не просто війна якась братовбивча. Нам говорять: «Братовбивча війна – українець вбиває українця». Це не так. Це йде війна України з Росією. І жертвою цією війни стають також українці з двох боків. І про це треба говорити.

Звичайно, Папа молиться за Україну. І Папа також говорив, що рано говорити про перемогу, а треба говорити лише про мир – як можна говорити про перемогу, коли ще йде війна. Про мир треба говорити.

Я думаю, що Папа в цьому випадку мав рацію, що так сказав, тому що ми не хочемо нічиєї смерті, нас не тішить інформація скільки вбито, скільки знищено. Нас засмучує інформація, скільки загинуло людей. І це є важливим для нас. Тому Папа саме так і говорив, що треба молитися про мир.

І це найголовніше, що церква сьогодні повинна робити. І, звичайно, Папа, як Голова церкви, є для нас великим авторитетом у цьому питанні.

Папська рада «Справедливість та мир» підкреслила важливість служіння церкви у питаннях екології і збереження довкілля. Навіть були питання, як зберегти розподіл шахт на Донбасі, чи дійсно дотримуються всі норми міжнародного права, і питання про екологію. Я б сказав, що на цю тему нам дуже важко сьогодні говорити, коли руйнується все - не тільки побудоване, а й живе.

Капеланство – дуже важлива справа, капелани повинні служити на всіх рівнях – і у в’язницях вони повинні служити і серед військових.

Кожен, хто відчуває покликання до цього служіння, повинен максимально використати свої можливості. Служіння, тільки служіння. Коли хтось йде служити до армії капеланом, то він йде не для того, щоб брати у руки зброю, а для того, щоб, навіть, помирати разом з тими скривдженими, з тими пораненими, які помирають від куль. Капелан служить на будь-якому рівні – чи він у війську, чи він у в’язниці – він бачить перед собою людину, яка потребує його духовної опіки".

Католицький медіа-центр, 18 лютого 2015