• Головна
  • Моніторинг
  • Рабин Дніпропетровська Шмуель Камінецький: "Я б ніколи не подумав, що стільки євреїв будуть підтримувати Україну"...

Рабин Дніпропетровська Шмуель Камінецький: "Я б ніколи не подумав, що стільки євреїв будуть підтримувати Україну"

23.12.2014, 14:49
Рабин Дніпропетровська Шмуель Камінецький: "Я б ніколи не подумав, що стільки євреїв будуть підтримувати Україну" - фото 1

Рабин Дніпропетровська та Дніпропетровської області Шмуель Камінецький, в деякому сенсі, найавторитетніша людина в цих краях. Про його здібності вирішувати заплутані ситуації і нерозв'язні суперечки ходять легенди. При особистому спілкуванні рабин Шмуель виявився дуже відкритою і доброзичливою людиною, з величезним запасом мудрості і здорового глузду

Рабин Дніпропетровська та Дніпропетровської області Шмуель Камінецький, в деякому сенсі, найавторитетніша людина в цих краях. Про його здібності вирішувати заплутані ситуації і нерозв'язні суперечки ходять легенди. При особистому спілкуванні рабин Шмуель виявився дуже відкритою і доброзичливою людиною, з величезним запасом мудрості і здорового глузду.

Шмуель Камінецький

РБК-Україна: Рабин Шмуель, як юдеї Дніпропетровська, по суті - прифронтового міста, святкують Хануку?

Рабин Шмуель Камінецький: Тут спокійно, немає ні найменшого натяку на паніку або поганих настроїв. Фронт не відчувається. Всі святкують Хануку і відпочивають.

РБК-Україна: В армії Ізраїлю, наскільки відомо, є військові рабини. Як Ви вважаєте, може варто запозичити цей досвід нашій армії і нашим ополченцям? Навіть в армії РФ є головний військовий рабин Росії.

Рабин Шмуель Камінецький: Повинен розвіяти цю оману - в ізраїльській армії немає військових-рабинів, як їх немає і в російській армії. Це рабини, які надають військовим духовну підтримку і допомогу, яку солдати дуже потребують.
Думаю, що цей досвід треба використовувати і нам - у нашій армії, серед українських добровольців дуже багато євреїв. Я б ніколи не подумав, що стільки євреїв будуть підтримувати Україну - справою, грошима, молитвою!

РБК-Україна: В ізраїльській армії також існує розвинена програма психологічної підтримки солдатів.

Рабин Шмуель Камінецький: Справа в тому, що в ізраїльській армії такий же відсоток людей, які потребують психологічної підтримки, як і серед мирного населення. Коли суспільство єдине, то і проблеми у нього єдині. Це ж я зараз спостерігаю і в Україні - суспільство стає більш здоровим, патріотичним. А коли суспільство єдине, коли є підтримка народу - перемога неминуча.

РБК-Україна: Як Ви думаєте, чи є сенс зібратися духовним лідерам усіх конфесій і спільно докласти максимум зусиль для якнайшвидшого припинення війни?

Рабин Шмуель Камінецький: Це гарна ідея, Всі духовні лідери підтримують Україну, але ми можемо допомогти лише зверненням зі словами миру. Наша зброя - молитва і віра. Багато питань можуть вирішити тільки політики. Треба молитися, щоб у них була мудрість і сила зробити це.

І ми бачимо, як ситуація поліпшується. Всі втомилися від війни - і ми, і Росія. Скоро ця війна закінчиться.

Спілкувався Антон Подлуцький

РБК, 23 грудня 2014