Греко-католики на Майдані муляють Мінкульту очі…

16.01.2014, 12:48
«Якщо влада починає воювати із Церквою, то цій владі прийде кінець. Своїм необдуманим кроком вона одномоментно здобула мільйони противників», – таку фразу ми почули минулого вівторка від жителя села Пісочної на Львівщині Романа Шимбри.

«Якщо влада починає воювати із Церквою, то цій владі прийде кінець. Своїм необдуманим кроком вона одномоментно здобула мільйони противників», – таку фразу ми почули минулого вівторка від жителя села Пісочної на Львівщині Романа Шимбри.

Рядовий трудяга (і не тільки він) не міг стримати обурення скандальною заявою Міністерства культури на адресу глави Української греко-католицької церкви Блаженнійшого Святослава.

 У цьому посланні перший заступник міністра Тимофій Кохан висловив незадоволення присутністю священиків УГКЦ на Майдані, проведенням богослужінь серед мітингувальників, встановленням наметів-капличок. Мінкульт попередив: якщо такі «незаконні» дії релігійних організацій продовжуватимуться, він звернеться до суду, щоб заборонити їх.

Коли Бог хоче когось покарати, то відбирає у нього розум. Схоже, не вистачило клепки і у чиновників Мінкульту, яким забракло не те що знань, державницького підходу – елементарної культури, не кажучи вже про християнську етику. Видать, хотіли переплюнути сумнозвісного Йосипа Віссаріоновича, за наказом якого у 1946 році було ліквідовано УГКЦ, а його священиків і тисячі вірних убито, заслано у Сибір.

Якщо в урядовій установі сподівалися, що налякають, поставлять керівництво УГКЦ і її вірних на коліна, то глибоко прорахувалися. Реакція була з точністю до навпаки. Погрози від влади ще більше згуртували греко-католиків. З іншого боку, вкотре підтвердили, як далеко ця влада від свого народу.

Ось що заявив з приводу заяви Мінкульту Блаженнійший Святослав:

«Церква не є учасником політичних процесів, але вона не може стояти осторонь, коли її вірні просять про духовну опіку. Наші вірні спільно з іншими громадянами України озвучили в мирний спосіб своє бачення європейського вибору України на основі християнських та загальнолюдських цінностей... Виходячи з принципу свободи віросповідання – основоположного права людини, душпастир може безперешкодно молитися там, де перебувають його вірні. Для реа­лізації цього права не потрібен окремий дозвіл держави. Церква визнає право вірних на молитву та заспокоєння своїх духовно-релігійних потреб в усі часи і в будь-яких обставинах. Тоді, коли бракує діалогу між владою і народом, віруючі громадяни відчувають особливу потребу посилити молитви за мир і спокій в нашій державі, припинення насилля та потоптання гідності й конституційних прав громадян України». Глава УГКЦ заявив про безпрецедентний тиск і запевнив, що, незважаючи на висловлені погрози, очолювана ним Церква продовжуватиме свою християнську місію.

Як на мене, основна причина появи скандального листа з Міністерства культури – невдоволення певних політичних кіл (у тому числі, із ближнього зарубіжжя) тією значимою роллю, яку відіграє УГКЦ у житті України, в її розбудові і мирних демократичних перетвореннях. Одним з інструментів тиску на майже 6-мільйонну паству цієї Церкви є незареєстрована «секта Догнала». Це вона ініціювала листи-доноси на ім’я нардепа-українофоба з Партії регіонів Вадима Колесніченка, в яких називала УГКЦ пособницею «путчистів», грубо ображала шанованих греко-католицьких владик, яких закономірно вважають суспільними авторитетами. І Колесніченко не забарився з «мудрою» пропозицією. На його переконання, священиків з Майдану треба… відлучити від Церкви.

Два слова про автора листа з погрозами на адресу УГКЦ. Ним є 49-річний Тимофій Кохан. Син відомого кінорежисера Григорія Кохана, вихідця зі села Борткова Золочівського району на Львівщині. Батько знімав фільми про Кармалюка, про УПА, а його син зазіхнув на Церкву, яка була жертвою комуністів, яка користується найбільшою популярністю на малій батьківщині. До речі, селяни Борткова не пам’ятають, коли Тимофій Кохан бував у них, не можуть згадати, чим добрим прислужився він батьківському селу.

Війт Борткова Володимир Потюк не приховував обурення вчинком «земляка». Сказав кореспондентові «ВЗ»:

- Якщо хтось замахнувся на Церкву (не має значення якої конфесії чи посади людина – заступник міністра чи рядовий християнин) – то це величезний гріх. Ніхто нікому не має вказувати, що і де говорити. У нас же, здається, в країні демократія! Те, що святі отці присутні на Євромайдані, зовсім не зле. Вони ж моляться за здоров’я наших громадян, за мудрість нашої влади, за мир, спокій, порозуміння…

Зрозумівши, що зробила велику дурницю, влада спробувала дати задню. Президент Віктор Янукович заявив, що «люди повинні мати право молитися там, де хочуть». Однак порадив вдосконалити, «пом’якшити», релігійне законодавство. Обурення продемонструвала радник президента Ганна Герман, яка донедавна займалася питаннями внутрішньої політики. Лист з Мінкульту назвала «непрофесійним підходом», а погрози – тиском. Міністр культури Леонід Новохатько зробив вигляд, що нічого не знає про такий лист. Розмови про ліквідацію УГКЦ назвав «абсурдом».

Думки з приводу

Ігор ЮХНОВСЬКИЙ, академік

Розмови про заборону Церкви є антиконституційними, цього взагалі не треба сприймати.

Греко-католицька церква в Україні – потужна і могутня церковна організація. А розмови влади про заборону – сміхотворна клоунада. Молитися можна всюди, тому ніхто не має права цього заборонити.

Борис ЗОЛОТНИК, депутат Золочівської райради

Поважаю Григорія Кохана, відомого кінорежисера, який своєю творчістю прославив наш край. А от його син Тимофій на подяку від нас не заслужив. Коли побачив по телевізору лист за його підписом на адресу УГКЦ, не хотів у це вірити. Погано батьки виховали свого сина…

Думаю, цією історією було розіграно дешевенький спектакль про поганого і доброго поліцейського: «поганий Мінкульт» наїхав на Церкву, а «добрий президент» і «добра пані Герман» захистили її.

Погрози влади на адресу УГКЦ мають зворотний ефект. У середу зранку у Штаб національного спротиву нашого району прийшли двоє хлопців зі села Бужка з пожертвами для Майдану. Передали 1980 грн. і просили зазначити, що ці кошти – від громади УГКЦ. На Майдан поїхав церковний хор села Вороняків – щоб колядувати для мітингувальників.

Іван ФАРІОН

"Високий замок", 15 січня 2014 року