Розслідування ТВі: Що поховав вибух церкви в Запоріжжі?

06.11.2013, 13:29
Журналісти "Знаку оклику!" – про справу запорізьких паламарів як яскравий приклад призначення винними за вказівкою згори швидко розкрити гучний злочин

Журналісти "Знаку оклику!" – про справу запорізьких паламарів як яскравий приклад призначення винними за вказівкою згори швидко розкрити гучний злочин

Подробиці резонансної справи – від журналіста "Знаку оклику!" Артема Шевченка. 

Запорізьке правосуддя – знову ньюсмейкер національного масштабу.

Апеляційний суд Запорізької області вирішив долю трьох підсудних у гучній так званій "справі паламарів". Як відомо, Антона Харитонова, його рідного брата Сергія Дьоміна та Євгена Федорченка звинуватили у підриві церкви – Свято-Покровського храму в Запоріжжі понад три роки тому. Внаслідок вибуху загинула випадкова жертва – жінка-черниця. І от тільки нещодавно апеляційна інстанція сказала своє слово іменем України і суворий вердикт набув законної сили.

Запорізьке правосуддя в апеляційній інстанції спробувало зробити добру міну за геть поганої гри: хоч трошки, але пом'якшило вироки трьом підсудним у гучній "справі паламарів" – Дьоміну, Федорченкові та Харитонову. Кожен із них отримав всього на один рік ув'язнення менше, ніж призначив їм суддя Мінасов у першій інстанції.    

ЮРІЙ БОЙКОВ, суддя Апеляційного суду Запорізької області:

- Окончательно назначить Харитонову и Федорченко наказание в виде 14 лет лишения свободы каждому, а Демину – в виде 13 лет лишения свободы. Исключить из приговора ссылку суда как отягчающее наказание обстоятельство непризнание вины и не возмещение ущерба потерпевшим.

Те, що апеляційний суд, хоч і дуже символічно, проте таки виправив помилки Жовтневого районного суду, – само собою непоганий знак. Адже в цьому процесі вистачало відвертих фальсифікацій.    

ВІКТОР ГОРОДОВЕНКО, голова Апеляційного суду Запорізької області:        

- Апеляційний суд, по-перше, не погодився із висновками суду першої інстанції стосовно строків призначення покарання, пом'якшив покарання і, по-друге, повністю виключив із переліку доказів ті докази, які отримано внаслідок порушення прав людини.

ОЛЬГА ДЬОМІНА, мати засуджених А. Харитонова та С. Дьоміна:  

- При всех нарушениях, выявленных в апелляционном суде, оставив практически срок наказания без изменения, судьи сами пошли на преступление. Следующим нашим шагом естественно будет кассация. Но для меня в очередной раз стало ясно, что более продажных судов, чем в Запорожье, наверное, нет нигде. Они совершили сегодня преступление.

Так звана кримінальна справа запорізьких паламарів – яскравий і ганебний приклад призначення винними за безглуздою вказівкою згори швидко розкрити гучний злочин. Вибух у Свято-Покровському храмі Запоріжжя пролунав 28 липня 2010 року – саме у День хрещення Русі, коли до Києва приїхав із другим своїм пастирським візитом патріарх Московський Кирило. Відтак цей випадковий часовий збіг був схожий на якийсь диявольський план – нібито зловмисники умисно приурочили свій злочин до священної дати і до дня візиту вельможного патріарха. І замість того, щоби ретельно, не поспішаючи, відпрацювати всі версії, правоохоронці наввипередки кинулися виконувати, по суті, злочинний наказ. Він пролунав уже у Криму: президент наказав найвищим силовикам: генпрокуророві, міністру внутрішніх справ та голові СБУ – швидко, за тиждень, розкрити злочин. 

ВІКТОР ЯНУКОВИЧ, президент України:

- Так, як я вам вчора казав, хочу ще раз повторити: ми повинні негайно розкрити цей злочин.

ВАЛЕРІЙ ХОРОШКОВСЬКИЙ, екс-голова СБУ:

- Вивчають усіх, хто міг бути причетний, і я впевнений, що за ті терміни, які вказав президент, цей злочин буде розкрито.

АНАТОЛІЙ МОГИЛЬОВ, екс-міністр внутрішніх справ України:

- Завдання, яке поставив президент, – за найкоротші строки цей злочин розкрити. Ми його виконаємо.

Могильов відрядив до Запоріжжя розслідувати вибух свого тодішнього заступника генерал-майора міліції Леоніда Зиму. Саме ця людина відповідальна за досудове слідство, якість якого виявилася нижчою за плінтус. Міліція вирішила приплести до справи як організатора Антона Харитонова, паламаря, який служив у підірваному храмі, та був покараний відлученням від служіння за дрібну провину – освячення обручок без дозволу церковного начальства. Нібито за це Харитонов хотів помститися. Його рідного брата, мирянина Сергія Дьоміна, звинуватили у придбанні вибухівки у невстановленої слідством особи. А ще одного паламаря – Євгена Федорченка, який, за версію слідства, потрапив під злочинний вплив братів, призначили на роль співучасника – нібито він заніс до храму вибухівку із годинниковим механізмом. 

ОЛЕКСАНДР ШАЦЬКИЙ, екс-прокурор Запорізької області:  

- Как рассуждали оперативные сотрудники и следствие? Антона выгнали со служения – у него есть мотив, брат пошёл мстить за брата, а там ещё есть один пономарь. Там высшее руководство приняло решение раскрыть в семидневный срок, поэтому ставилась задача не найти истинных преступников, а доложить, что они выполнили команду президента.

Натомість слідству варто було би ретельно придивитися до фінансових оборудок Свято-Покровської релігійної громади навколо ділянки землі у центрі Запоріжжя. Її церковники продали мережі супермаркетів "Амстор" за вісім мільйонів гривень. Як і годиться, отримали завдаток розміром один мільйон. Потім через господарський суд розірвали угоду із супермаркетом – нібито передумали продавати землю. А коли "Амстор" так само через суд захотів забрати назад свій уже сплачений мільйон гривень, церква заявила, що грошей немає – нібито їх витратили на ремонт … Чого би ви думали? Вірно, саме цієї згодом підірваної Свято-Покровської церкви. 

ОЛЬГА ДЬОМІНА, мати засуджених А. Харитонова та С. Дьоміна:

- Продали за 8 миллионов, церковь получила за эту землю задаток в сумме один миллион. Я считаю, что из-за этой земли всё и разгорелось. "Амстор" потребовал вернуть, суд обязал вернуть, но церковь заявила, что этот миллион потратила на реконструкцию.

Вчасний, гучний і руйнівний вибух саме в день Хрещення Русі та приїзду патріарха Кирила і суворий наказ президента розкрити злочин швидко геть відбив у слідства бажання з'ясовувати, чи була реконструкція підірваної церкви із ремонтом за мільйон гривень, чи просто за вибухом хтось вирішив приховати розтрату грошей?

ОЛЬГА ДЬОМІНА, мати засуджених А. Харитонова та С. Дьоміна:

- Вот эта церковь построена на крови моих детей и третьего мальчика Жени. Потому что, в общем-то, и взрыв был произведён, и всё происходящее было с целью, чтобы разрушить эту церковь и скрыть там кое-какие следы, и заработать денег на новую. Буквально за 2-3 месяца после взрыва она выросла на глазах.

БОГДАН  ВАСИЛЕНКО, редактор газети "Субота-плюс" (Запоріжжя):

- Как-то странно быстро выросла вторая церковь, это, додумывайте сами эту версию, церковь, построенная на деньги господина Анисимова, он этого не скрывает.

Справді, затриманий нещодавно за підозрою у вимаганні запорізький тіньовий бізнесмен Євген Анісімов був найщедрішим меценатом запорізької єпархії. Після його арешту церковники навіть виступили із заявою на захист благодійника, який не шкодував грошей на пожертви.

ЛУКА (А. Коваленко), архієпископ Запорізький і Мелітопольський, УПЦ (МП) (з фільму "Надзвичайна тема"):

- Он первый, кто откликнулся и на месте разрушенного храма построил новый храм… И это всё стараниями одного человека.

Справді, якби правосуддя хотіло дізнатися правду про вибух у Свято-Покровському храмі, варто було би допитати щедрого церковного мецената, а тепер і рекетира Євгена Анісімова про його фінансові стосунки із Запорізькою єпархією до та після вибуху в церкві. Так само, як незайвим був би допит і колишнього єпископа Запорізького та Мелітопольського Йосипа (в миру Олексія Масленнікова). Його за півроку після вибуху відіслали служити подалі від Запоріжжя – на Сумщину. Але чи дійдуть руки до цього у правосуддя? Адже безпрецедентно зухвалий підрив запорізького храму вже увійшов у новітню кримінальну історію саме як "справа паламарів", а не єпископів чи церковних меценатів.