У Польщі більше знатимуть про православ’я, незалежне від Москви

17.10.2013, 12:55

У Польщі тепер більше знатимуть про українське православ’я, незалежне від Москви. Такі сподівання висловлюють польські політики та експерти у зв’язку з візитом до Варшави представників Київського патріархату. Упродовж трьох днів православні єпископи зустрічалися з польськими високопосадовцями й розмовляли з ними про церкву та політику.

У Польщі тепер більше знатимуть про українське православ’я, незалежне від Москви. Такі сподівання висловлюють польські політики та експерти у зв’язку з візитом до Варшави представників  Київського патріархату. Упродовж трьох днів православні єпископи зустрічалися з польськими високопосадовцями й розмовляли з ними про церкву та політику.

Архієпископ Євстратій Зоря, секретар Священного Синоду УПЦ КП та Архієпископ Рівненський Іларіон  Процик провели два десятки зустрічей у польському уряді та в парламенті. Церковні ієрархи розповідали польським політикам про українське православ’я й пояснювали, чому потрібно підтримати процес євроінтеграції України. Вони зустрічалися з представниками польської влади та самоврядування, з католицькими єпископами, засобами масової інформації, а також з діячами української меншини.

Мирон Сич, депутат польського Сейму, який супроводжував українських єпископів під час їхнього візиту до Польщі перелічує з ким саме вони зустрічалися.

«Зустрічались з Міхалом Боні, міністром адміністрації і оцифровування, Цезарієм Ґрабарчиком, віце-маршалом Сейму, який є одночасно керівником польської делегації міжпарламентської асамблеї Польщі і України, з Катажиною Пелчинською-Наленч, яка є віце-міністром закордоних справ, з головою комітету міжнародних відносин Сейму Речі Поспилитої Ґжеґожем Схетиною», – каже польський депутат.

Не дивіться на Київ крізь московські окуляри – архієпископ Зоря

За словами, архієпископа Євстратія Зорі, візит до Польщі – це продовження вересневої ініціативи 10 українських церков, спрямованої на підтримку євроінтеграційного курсу України. Як каже архієпископ, нещодавно преставники різних конфесій розмовляли з європейським політиками у Брюсселі, а тепер православні єпископи спілкувалися з польськими міністрами й депутатами.  Про мету візиту до Польщі архієпископ Євстратій сказав:

«Сповістити правду про реальний стан речей в Україні і показати, що з Варшави на Київ найкраще дивитися не через московські окуляри», – зауважує архієпископ.

За словами архієпископа, однією з головних тем, які виникали під час зустрічей з польськими політиками було підписання угоди про асоціацію України з ЄС. Українські єпископи наголошували на тому, що всі найбільші конфесії в Україні хочуть, щоб цю угоду підписали на листопадовому саміті Східного партнерства у Вільнюсі.

У ході розмов виникали складні теми трагічних сторінок в історії польсько-українських відносин. Архієпископ Зоря звертаючись до польських політиків, порівнював процес польсько-українського примирення з тим, що відбулося у відносинах між Польщею та Німеччиною. Він говорив політикам, що в історії взаємовідносин Польщі і Німеччини були сторінки не менш драматичні, ніж ті, які були в історії відносин українсько-польських. Та це, наголошував архієпископ, не завадило Польщі і Німеччині знайти порозуміння.

Крім цього, каже Євстратій Зоря, єпископи з України розповідали полякам про ситуацію в українському православ’ї.

«Багато є тих, для яких інформація про те, що в Україні існує Київський патріархат як окрема православна церква, яка не є філіалом Московського патріархату, чи російської церкви, то це для них щось нове», – каже отець Євстратій.

Візит стане переломним моментом?

За словами депутата Сейму Мирона Сича, це перший візит ієрархів Української православної церкви Київського патріархату, організований на такому високому рівні. Депутат також впевнений, що тепер у Польщі більше знатимуть про українське православ’я.

Натомість Олександр Колянчук, український історик з Польщі сподівається, що візит єпископів УПЦ КП змінить ставлення до цієї церкви з боку польського православного духовенства. Історик нагадує, що в Польщі діє Польська автокефальна православна церква, яка перебуває в канонічному зв’язку з Російською православною церквою Москвовського патріархату. Значна частина вірних цієї церкви – це етнічні українці, наголошує Колянчук. Утім, каже він, польські православні єпископи і священики уникають контактів з представниками українських православних церкв, що спричиняє незручні ситуації для віруючих. Колянчук пояснює, що це особливо відчутне, коли до східної Польщі приїжджають українці, виселенні зі своїх рідних земель у повоєні роки.

«Багато на різні церковні свята приїжджає тих переселенців, які живуть на території Волинської, Рівненської, Львівської області, вони приїжджають на церковні свята. І на жаль, якщо з ними приїжджали представники Київського патріархату чи автокефальної церкви, то вони були, як то кажуть, персонами нон-ґрата», – говорить Колянчук.

Олександр Колянчук висловив сподівання, що візит єпископів до Польщі стане переломним моментом у ставленні як світської польської влади, так і церковної до українських православних церков незалежних від Москви.

Юрій САВИЦЬКИЙ

"Радіо свободи", 14 жовтня 2013 року