В УГКЦ не мають наміру виселяти скульптури Пінзеля з музею

24.09.2013, 14:21

«Наше медичне капеланство у Львові наразі розпорошене. Священики-капелани служать у лікарнях, але якогось централізованого центру капеланства не маємо», – розповів у коментарі IA ZIK 20 вересня о. Володимир Мощич, голова комісії у справах душпастирства охорони здоров’я Львівської архієпархії УГКЦ.

У комісії у справах душпастирства охорони здоров’я Львівської архієпархії УГКЦ запевняють: створення центру медичного капеланства у храмі Непорочного зачаття (музей сакральної барокової скульптури Йоганна Пінзеля) не означає, що церква хоче створити тут якусь парафію чи має намір усунути музей. Йдеться про співіснування музею та церкви, їх співпрацю.

«Наше медичне капеланство у Львові наразі розпорошене. Священики-капелани служать у лікарнях, але якогось централізованого центру капеланства не маємо», – розповів у коментарі IA ZIK 20 вересня о. Володимир Мощич, голова комісії у справах душпастирства охорони здоров’я Львівської архієпархії УГКЦ.

На запитання, чому для створення такого центру церква пропонує саме музей Пінзеля, він зазначив, що дуже боляче сьогодні дивитись, як один із львівських храмів занепадає на очах у громади. Крім того, має місце стратегічне розміщення храму, який знаходиться між медуніверситетом та центром міста. Відтак, медикам сюди буде легко діставатись. І, зі слів о. Володимира Мощича, це практично єдиний храм, який ще не задіяний у Львові.

«Храми завжди є Божі, тут має бути також і молитва. Ми, як церква, маючи намір створити при цьому храмі центр медичного капеланства, ні в якому разі не претендуємо на те, щоб створювати тут якусь парафію, щоб нам передали цей храм у власність. Ми хочемо бути на правах орендаря, так, як Львівська галерея мистецтв, на правах співпраці з нею. Ми хочемо продовжувати працю Бориса Возницького, – запевнив голова комісії у справах душпастирства охорони здоров’я Львівської архієпархії УГКЦ. – Хочемо також докласти всіх зусиль, аби храм не занепадав. Ви ж бачите, що там робиться – зверху все тече, дерева ростуть».

О. Володимир Мощич розповів, що центр медичного капеланства має бути центром для людей, які мають проблеми зі здоров’ям, хворих, неповносправних, а також для медичної громади Львова.

«Тут ми хочемо сконцентрувати спільноту нечуючих. Це є специфічні люди, які не мають свого храму, а є їх дуже багато. Тому хочемо, аби була окрема літургія для них, мовою жестів. У нас є капела незрячих, для яких там теж може відбуватись літургія. Це буде центр для тих, хто має проблеми зі здоров’ям, для хворих та неповносправних. У храмі з ними працюватимуть медичні капелани, молитимуться над ними, проводитимуть різні заходи. Крім того, храм буде й для медичної громади Львова. Тут зустрічатимуться медики, проводитимемо різні конференції, День медика, реколекції для медиків, навчання…», – розповів він.

Голова комісії у справах душпастирства охорони здоров’я Львівської архиєпархії УГКЦ навів приклад співпраці музею та церкви у храмі св. Івана Хрестителя на вулиці Ужгородській, 1: «Там відправляється літургія. Я служив у цьому храмі три роки, співпрацював разом із працівниками галереї мистецтв. У храмі змінили дах, зробили ремонт».

У випадку з музеєм Пінзеля, з його слів, йдеться про співіснування музею та церкви. «Наголошую, на храм ми не претендуємо. Така позиція нашого митрополита Львівського», – підкреслив о. Володимир Мощич. – Можу пообіцяти від імені владики, що жодної парафії ми там не хочемо створювати, тільки відкрити цей храм для служінь».

Він додав, що представники УГКЦ зустрічались з начальником управління охорони здоров’я ЛМР, представниками Асоціації лікарів-католиків, українського лікарського товариства, лікарської профспілки, які підтримали, що це є добрий намір.

На запитання, чи зустрічались вони із гендиректором Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького Ларисою Разінковою-Возницькою і чи говорили про створення в музеї Пінзеля центру капеланства, о. Володимир Мощич розповів: «Представники нашої церкви зустрічалися з нею, розмовляли. Це було близько півроку тому. Вона сказала, що можемо про це говорити і щось вирішувати для кращого вирішення, бо це є добра справа. Але звичайно, хотіла почути думку Мінкультури, працівників колективу».

Щодо того, чи не витіснить центр капеланства музею, не применшить його значення, о. Володимир Мощич вважає: «Ми підсилимо одні одних. Думаю, з такої подвійної оренди буде лише користь храму… Люди, які зайдуть у храм, зможуть побачити скульптури. У нас немає мети змістити акценти, що є важливіше. Ми спричинятимемось до того, аби якнайбільше людей дізналися про скульптури Пінзеля».

Отримати коментар у самої Лариси Разінкової-Возницької наразі не вдалося. Як пояснили у прес-службі Львівської галереї мистецтв, вона перебуває у відрядженні.

Нагадаємо, учора, 19 вересня, на сесії Львівської міськради міському голові Львова запропонували посприяти у тому, аби в храмі Непорочного зачаття (костел кларисок), що на площі Митній, 2, де сьогодні діє музей Пінзеля, створити центр медичного капеланства. Депутат Андрій Мочарський звернувся з відповідним запитом до мера, наголосивши, що церква не прагне усунути музей. Водночас він додав: треба з мером обговорити питання пошуку для музею Пінзеля достойного приміщення.

"ZIK", 20 вересня 2013