Церква наведе лад в історичному монастирі. Влада - проти?

04.09.2013, 11:24
Релігійна громада не може належно доглядати за монастирем отців василіян в с. Краснопущі Бережанського району, – адже влада всупереч обіцянкам досі не передала в користування релігійній громаді приміщення монастиря

Релігійна громада не може належно доглядати за монастирем отців василіян в с. Краснопущі Бережанського району, – адже влада всупереч обіцянкам досі не передала в користування релігійній громаді приміщення монастиря

Наразі в колишніх келіях проживають пацієнти Бережанського обласного комунального психоневрологічного будинку-інтернату", яких досі не перевели до спеціалізованого медичного закладу.

Парафія Провінції Найсвятішого Спасителя Української греко-католицької церкви в Україні звернулася до мене як до голови підкомітету з питань охорони та популяризації культурної спадщини з проханням вплинути на ситуацію і сприяти прискоренню процесу передання приміщень монастиря у користування релігійній громаді.

Як на мене, хворі повинні перебувати в лікарнях, пам’ятки слід охороняти, вони мають бути в належному стані, а приміщення, де могли б жити ченці, слід використовувати саме для монастиря, якщо проти цього не заперечують місцева громада і заклади культури.

На звернення релігійної громади до тернопільської влади Тернопільська державна адміністрація пообіцяла, що передасть комплекс монастиря релігійникам, щойно буде реорганізовано медичний заклад, пацієнти якого наразі проживають у келіях монастиря. Держадміністрація звернулася з відповідним проханням до Тернопільської облради, яка пообіцяла провести вказану реорганізацію за умови позитивного рішення ради і навіть окреслила план переселення пацієнтів. Але далі слів діло не рушає.

Дивно, що таке просте і необхідне для багатьох сторін питання, як переселення лікарні до спеціалізованої медичної установи, передання церкві монастирських приміщень і збереження культурної спадщини не можуть бути реалізовані через повільні дії місцевої влади.

Зараз релігійна громада володіє лише однією спорудою колись великого монастиря – церквою св. Івана Хрестителя, яку парафії передали у 1993 році за розпорядженням представника президента в Тернопільській області. Відтоді процес передання комплексу монастиря релігійникам припинився всупереч рекомендаціям Управління містобудування та архітектури Тернопільської ОДА передати монастирські приміщення у власність монастиря для їх збереження як унікального архітектурного комплексу.

Наскільки я розумію, питання тільки у відсутності волі влади почати ці зміни. Тому закликаю голів Тернопільської обласної ради та адміністрації активніше почати процес і сподіваюся, що релігійна громада, отримавши в користування приміщення історичного об’єкта, буде утримувати їх в належному стані. А місцева влада в угоді між релігійною громадою й адміністрацією пропише такі умови, які будуть виключно на користь пам’ятці.

Довідка: Відомий у Галичині Краснопущанський монастир започаткували ченці Варлам і Теодозій у 1664 році. У монастирі була дерев’яна церква, яка згоріла у 1899 році, а нову було вимуровано в 1960 році. Іконописцем іконостасу, виготовленого ще 1780 року, був о. Теодор Січинський. У цьому монастирі свого часу, використовуючи його багату бібліотеку, плідно працювали І.Франко, Б.Лепкий та інші. У монастирі зберігається плачуча чудотворна ікона Матері Божої (копія Іверської ікони, оригінал якої зберігається на горі Афон).

Згідно з матеріалами натуральних обстежень, проведених працівниками Державного історико-архітектурного заповідника у м. Бережанах, та відповідними висновками, комплекс монастиря оо. василіян, 1664 р. – ХХ ст. у с. Краснопущі Бережанського району зараз перебуває у статусі нововиявленої пам’ятки архітектури. 

Олександр БРИГИНЕЦЬ

"ТВі", 2 вересня 2013 року