Забудова біля Святого Юра

29.05.2013, 16:39
Ніколи не думала, що у мене підніметься рука написати «криве слово» на адресу УГКЦ, як мінімум тому, що сама за віросповіданням є греко-католичкою. Проте події довкола запланованої забудови на Святоюрській горі біля святині українських греко-католиків сколихнули мою душу.

Ніколи не думала, що у мене підніметься рука написати «криве слово» на адресу УГКЦ, як мінімум тому, що сама за віросповіданням є греко-католичкою. Проте події довкола запланованої забудови на Святоюрській горі біля святині українських греко-католиків сколихнули мою душу.

Святе місце порожнім не буває…

Мабуть, саме так вирішило ТзОВ «Розвиток нерухомості», плануючи забудувати земельну ділянку на вулиці Озаркевича, 4а у Львові. Йдеться, зокрема, про територію невеличкого скверику поруч із Шпиталем ім. Андрея Шептицького. Підставою для будівництва багатоповерхового житлово-офісного центру практично навпроти Собору св. Юрія на Святоюрській горі (у буферній зоні ЮНЕСКО) фірма-забудовник вважає своє право власності на кілька нежитлових приміщень, загальною площею 341,8 кв. м (котельні, гаражу та стерилізаційної). У 2008 році ТзОВ «Розвиток нерухомості» придбало ці приміщення у приватного підприємства «Акватер» за приголомшливу суму – аж 75 тисяч 806 гривень (!).

Відомо, що на початку 90-х років Львівська міська рада передала шпиталь та прилеглу до нього земельну ділянку Львівській Архиєпархії УГКЦ. Відкритим залишається питання, яким чином і за які гроші ці приміщення опинилися у власності ПП «Акватер». Особливо, зважаючи на те, що на початку ХХ століття ділянка, про яку йдеться, разом із історичним приміщенням лічниці Шептицького (сьогодні – стерилізаційною) була куплена за власний кошт Митрополитом Андреєм. Митрополит подарував це майно «Народній Лічниці» та своїм коштом обладнав установу.

Позиція УГКЦ

Хай пробачать мені всечесні отці мою критику, але позиція УГКЦ у даному питанні просто-на-просто розбила мене вщент.

Якщо вірити словам міського голови Львова А. Садового та сайту zaxid.net, УГКЦ у Львові погоджується із забудовою житлового та офісного комплексу на вул. Озаркевича,4а поблизу собору Св. Юра. Більше того, таке погодження існує не лише на словах, але й на папері – за підписом Архиєпископа і Митрополита Львівського Ігоря (Возьняка).

«Усі проблемні питання між Курією Львівської Архиєпархії УГКЦ та приватним підприємством «Акватер», Товариством з обмеженою відповідальністю «Розвиток нерухомості» щодо реалізації проекту будівництва на земельній ділянці на вул. Озаркевича, 4а у м. Львові повністю вирішені. Курія Львівської Архиєпархії УГКЦ ознайомлена з проектними пропозиціями щодо будівництва ТзОВ «Розвиток нерухомості» об’єкта нерухомості на земельній ділянці по вул. Озарквича, 4а у м. Львові та повністю підтримує реалізацію цього проекту», – йдеться у листі Митрополита Львівського Ігоря до міського голови Львова.

Тішить, звичайно, що забудовник «вирішив» усі проблемні питання з Курією Львівської Архиєпархії УГКЦ. Але як же проблемні питання між забудовником та громадою Львова? І як вирішити проблемні питання щодо історичної пам’яті про Митрополита Андрея, який навряд чи підозрював, що територія створеної ним «Народної лічниці» буде забудована багатоповерхівкою не з ініціативи радянської влади, а в роки незалежності України.

Чому НІ

Підозрюю, що чимало легковажних чи байдужих читачів подумки скажуть собі: «А чому б не забудувати цю територію? Кому вона потрібна, якщо вона і так пустує?».

Насправді ж забудова неможлива з багатьох причин. По-перше, на даний час ця земельна ділянка перебуває у користуванні шпиталю ім. Шептицького. Відтак, у цьому дворику проводять час важкохворі пацієнти Шпиталю, серед яких десятки невиколіковнохворих пацієнтів з онкологічною патологією, а також пацієнти в інвалідних візках, можливість пересування яких на вулиці є обмеженою. Тож після забудови ділянки пацієнти медустанови, яка опікується соціально незахищеними людьми, будуть практично позбавлені можливості прогулюватися на свіжому повітрі у дворику шпиталю.

По-друге, будівництво офісно-житлового центру суттєво порушуватиме санітарні норми забудови, адже буде розміщене впритул до медичного закладу. Не кажучи вже про те, що на території шпиталю розміщена братська могила невинно загиблих невідомих людей, які загинули в роки Другої світової війни у червні 1944 року. Тобто де-факто, будівництво вестимуть на кістках.

По-третє, після появи чергової висотки навряд чи Львів «погладять по голівці» представники ЮНЕСКО, адже місто отримає чергову сумнівну новобудову в центрі.

За словами голови ініціативної групи проти забудови території шпиталю Шептицького Віктора Леонтьєва, який мешкає поруч із ділянкою, забудовник повністю відкинув думку громади. Пан Леонтьєв стверджує, що має документи, які засвідчують, що у результаті буде забудовано не лише двір шпиталю, але й територію фруктового саду ім. А. Шептицького. Відтак загальна площа забудови становитиме майже пів гектара.

Проти будівництва виступила і адміністратор шпиталю Дзвенислава Чайківська. «Це заклад з глибокою історичною минувшиною, і цей заклад не є просто медична установа. Це наша історія, наша пам’ять і наше минуле. І якщо ми будемо так поступати з нашим минулим зневажливо – то в нас немає майбутнього», – переконана вона.

Натомість директор фірми-забудовника Микола Дмух запевняє, що майбутня забудова матиме максимум 6 поверхів (висотність будівлі знизили одразу ж після того, як у пресу виринула інформація про плани на 12-16-поверхову забудову). Щоправда, плюс мансарда і підземний паркінг. Він запевняє, що, відповідно до рішення Галицького районного суду, Львівська міська рада зобов’язана розглянути проект землеустрою та надати земельну ділянку на Озарквича, 4а в оренду під забудову.

До речі, про суд

Окремої уваги заслуговує судова тяганина у справі і причетні до неї особи. Згідно з інформацією сайту «Наші гроші», офісний центр біля Собору Св. Юра хоче збудувати фірма, яка причетна до народного депутата Володимира Зубика. Депутат не надто приховує свою причетність до фірми «Інтергал-Буд», співзасновником якої є ТОВ «Компанія з управління активами «Крістал ессет менеджмент». В свою чергу саме «Крістал ессет менеджмент» заснував ТОВ «Розвиток нерухомості».

Цікаво, що, згідно з інформацією сайту «Четверта влада», помічником згаданого нардепа та одночасно працівником багатьох його підприємств є молодий львівський адвокат Назар Городецький. А тепер спробуйте вгадати прізвище судді, яка прийняла рішення не на користь Львова та його громади, а на користь фірми-забудовника. Правильно – Городецька Людмила Миколаївна. Просто збіг?

А тим часом

ТзОВ «Розвиток нерухомості» активно намагається узаконити своє право на забудову ділянки біля Собору св. Юра. Після скандалу у пресі у 2010 році міська рада, яка особливо не виступає проти будівництва, «дала задній хід» і справу тимчасово «зам’яли». Проте рішення судді Городецької у квітні 2013 року дало новий потужний поштовх для початку будівництва.

Виглядає на те, що цього разу «галасу у пресі» буде недостатньо, щоб зупинити забудовників, які змогли «знайти порозуміння» не те що з міськими урядниками, а навіть з людьми божими. Відтак забудовники, попри відсутність у них наразі відповідних дозволів та документів, помалу переходять до агресивних дій.

Минулого тижня до шпиталю Шептицького прибула важка техніка, з допомогою якої мали б почати земельні роботи. Проте мешканці прилеглих будинків та працівники шпиталю не допустили робітників та техніку на територію. Останні ж пообіцяли повернутися у недалекому майбутньому.

Тим часом прийнято рішення про «тимчасове закриття» шпиталю Шептицького, який, нагадаємо, опікується важкохворими бідними людьми. Шпиталь нібито мають закрити на два місяці для планових санітарних робіт. Проте, де-факто, виглядає на те, що бунтівний шпиталь Шептицького просто ліквідовують. Якому ж офісному центру вигідне сусідство з лічницею для бідних?

Підтверджує такі підозри й інформація про те, що багаторічного адміністратора Благодійної установи Шпиталь ім. Митрополита Андрея Шептицького, доктора Дзвениславу Чайківську звільняють із займаної посади. Дивним чином звільнення співпало з її критичними виступами проти забудови.

Члени ініціативної групи проти забудови на вул. Озаркевича заявляють, що не допустять будівництва і при потребі захищатимуть сад Шептицького та історичне приміщення «Народної лічниці» власними тілами. На переконання громади, найдоцільніше створити на базі цього приміщення Музей «Народної лічниці», який би одночасно слугував і навчальною базою для студентів медичних навчальних установ та духовної семінарії. Для цього ініціативна група проводить збір благодійних коштів і готова відшкодувати ТзОВ «Розвиток нерухомості» 75 тисяч 806 гривень, витрачених на купівлю приміщень. 

Уляна Копцюх

"www.zik.com.ua", 27 травня 2013 року