Муфтій України: мусульманам бракує храмів та кладовищ

28.01.2013, 16:55
Мусульмани України відчувають значні незручності через відсутність ісламських кладовищ у багатьох містах - про це в інтерв'ю ВВС Україна сказав муфтій України Шейх Ахмед Тамим.

Мусульмани України відчувають значні незручності через відсутність ісламських кладовищ у багатьох містах - про це в інтерв'ю ВВС Україна сказав муфтій України Шейх Ахмед Тамим.

Відкриваючи Клацнути першу мусульманську виставку в Україні в "Українському домі" в Києві, він також розповів, що його громада, яка за приблизними підрахунками може налічувати до 2 мільйонів людей, має проблеми із отримання землі для будівництва мечетей.

Водночас, стверджує духовний лідер, мусульмани роблять все можливе для зміцнення та інтеграції українського суспільства і закликають спільно протистояти фанатизмові та екстремізму.

Шейх Ахмед Тамим: Мусульмани в Україні - це частина багатонаціонального українського суспільства, яка живе своїм життя, працює на користь усього соціуму і, водночас, намагається знайти можливості для забезпечення своїх духовних потреб. Мусульмани також ведуть здоровий діалог із представниками інших культур та намагаються спільно працювати на всіх рівнях для згуртованості суспільства.

Цей захід (виставка "Спадщина ісламської цивілізації" - ВВС Україна) якраз і демонструє приклад того, що Україна є багатонаціональною країною, і що українцям потрібно познайомитися із нашими культурами, нашою цивілізацією та розвивати наші взаємини, щоб Україна була справді представлена на вищому рівні, дружба та взаєморозуміння були розвиненими, а кожен відчував ціну своєму існуванню відповідно того вкладу, який він може робити в зміцнення суспільства.

ВВС Україна: Чим характерна ваша культура в Україні?

Шейх Ахмед Тамим: Основні ознаки - це моральність, скромність, побажання іншим того, що мусульманин бажає собі. Ми працюємо за цим принципом і, я думаю, таким чином людина завжди може збудувати добрі взаємини із тими, хто навколо, тому в такому випадку завжди приємно буде всім.

ВВС Україна: Більшість людей в Україні вважають себе християнами. Чи достатньо тут рахуються із мусульманами?

Шейх Ахмед Тамим: Ми не дивимося на те, хто більшість, а хто меншість. Ми намагаємося робити вклад мусульман на тому рівні, який був би відчутним для будь-якої людини. Можливо, зараз це непомітно для багатьох, але якщо розвивати взаєморозуміння, згуртованість громади і ширити високу культуру, то, на мою думку, наші діти і внуки звертатимуть більше уваги на всі цінності, які слід взяти у спадок від нас і продовжувати на їхній основі розвиток українського суспільства.

ВВС Україна: Скільки зараз мусульман живе в Україні?

Шейх Ахмед Тамим: Немає точної статистики, але виходячи із зв'язків з представниками різних національних земляцтв і громадських організацій, ми думаємо, що не менше, ніж 2 мільйони.

ВВС Україна: Чи достатньо враховані права і свободи цієї спільноти в Україні?

Шейх Ахмед Тамим: Ми не повинні забувати про те, що в Україні було дуже багато проблем. Цій державі лише 21 рік. І на тлі багатьох серйозних викликів проблеми мусульман можуть бути непомітними. Може тому, що чисельність мусульман - це приблизно 5% від населення країни.

Але ми з нашого боку намагаємося якимось чином вирішувати свої проблеми. Звичайно, є серйозні виклики і для нас.

ВВС Україна: Наприклад?

Шейх Ахмед Тамим: Наприклад, у багатьох містах ми не змогли домогтися отримання ділянки для побудови мусульманського молитовного приміщення, або мечеті. Досі є великі міста, у яких немає кладовища для мусульман (мусульман заборонено ховати на не мусульманських кладовищах, і навпаки - ВВС Україна).

Є також серйозні запитання щодо того, що під час навчання дітей не викладають мусульманську етику, і з нашого боку немає можливості відкривати школи для представників національних меншин.

Через це ми зверталися до президента, до органів влади, аби враховувалося бажання мусульман вивчати рідну мову, зберігати свою культуру і разом працювати над розвитком інтеграції представників різних національностей в українське суспільство.

ВВС Україна: Як вам вдається вирішувати проблему із відсутністю кладовищ?

Шейх Ахмед Тамим: Дехто возить померлих за кордон, або в інші області. Але я наголошую, що це серйозна проблема, і сподіваюся, що її вдасться вирішити.

ВВС Україна: Це свято, до якого ви намагалися привернути увагу виставкою в "Українському домі", що воно означає для мусульман?

Шейх Ахмед Тамим: Це означає, що ми вдячні Богу, який дарований нам через пророка Мухаммеда, до дня народження якого ми й організували цю виставку. Ми знали вчення і Ісуса, і Мойсея, всіх попередніх пророків і зрозуміли, що ми зобов'язані любити їх, ставитися із повагою до них, визнати, що вони всі виконали свої місії, і їх шлях - єдиний.

З іншого боку це демонструє, що мусульмани, попри те, що вони є представниками різних національностей і мають свої традиційні культури, мають одну мету - зберегти своє обличчя, працювати на розвиток здорової інтеграції і водночас ознайомити не мусульман із важливістю розвитку взаєморозуміння і взаємовідносин. Це в інтересах усього суспільства.

Таким чином ми разом будемо проти шкідливого фанатизму, крайнощів, екстремізму, і Україна стане гідним місцем для того, хто робить вклад в укріплення миру та спокою.

Розмовляв Роман Лебедь

"ВВС Україна", 24 січня 2013 року