Імовірна заборона діснеївських мультфільмів – ставлення

21.08.2012, 10:33
Українські греко-католики не мають жодного стосунку до релігійної групи, яка звернулась до Національної комісії з питань суспільної моралі з проханням – заборонити мультфільми «Лунтік», «Сімпсони», «Губка Боб» та інші. А експерт вважає таке звернення «недолугим».

Українські греко-католики не мають жодного стосунку до релігійної групи, яка звернулась до Національної комісії з питань суспільної моралі з проханням – заборонити мультфільми «Лунтік», «Сімпсони», «Губка Боб» та інші. А експерт вважає таке звернення «недолугим».

Національна комісія з питань захисту суспільної моралі вирішила розглянути звернення про заборону до показу в Україні кількох діснеївських мультфільмів. Серед тих, хто звернувся до членів комісії, – представники релігійної групи «Підгорецькі отці».

Як повідомив ЗМІ богослов, представник Української греко-католицької церкви отець Мирон (Бендик), група «Підгорецьких отців» відокремилась від УГКЦ, створивши власний сектантський рух у серпні 2009 року. 

Перед тим, у вересні 2009 року, їх було відлучено від УГКЦ – відповідне рішення ухвалила Римська Апостольська сигнатура. Нині ж, за словами отця Мирона, «Підгорецькі отці» позиціонують себе як «паралельна структура» до УГКЦ, хоча від моменту відлучення жодного стосунку до Церкви не мають і відтак не мають права від її імені звертатись до державних інституцій.

Владика Євстратій (Зоря), з Української православної церкви Київського Патріархату, у цілому підтримуючи діяльність Нацкомісії з питань захисту суспільної моралі, у розмові з кореспондентом Радіо Свобода підтримав Національну комісію з питань суспільної моралі.

«Я на боці цієї Комісії. Хоча вважаю, що тут (у цій ситуації) була зроблена недоречність: перш ніж приймати прохання до розгляду, треба було докладніше вивчити – а хто є заявниками? Тому що мені доводилося стикатися з людьми неадекватними», – зауважує Владика Євстратій (Зоря).

«Розслідування – нонсенс»

Теолог Андрій Юраш у коментарі Радіо Свобода ситуацію довкола розгляду Нацкомісією доцільності демонстрації мультфільмів в Україні назвав недолугою. На його думку, такі «розслідування» є нонсенсом для сучасного суспільства.

«Це звернення абсолютно маргінальних релігійних груп, які не впливають радикальним чином ані на перебіг релігійного життя в Україні, як і не визначають жодні тенденції релігійного і суспільного життя. Але це у черговий раз не що інше, як недолуга спроба нав’язати суспільству певні обмеження, які у нормальному суспільстві існувати не можуть», – каже теолог.

Тим часом, голова Нацкомісії з питань суспільної моралі Василь Костицький повідомив Радіо Свобода, що розгляд питання мультфільмів лише починають.
«На окремому засіданні ми будемо розглядати питання інформаційної безпеки дітей. Зараз ми це питання лише починаємо досліджувати: будемо звертатись до науково-дослідних інститутів і до батьківської громадськості», – розповів голова Нацкомісії.

Кілька років тому Нацкомісія уже розглядала питання показу однієї з серій мультфільму «Сімпсони», каже Костицький, тоді комісія звернулась до телеканалів з проханням показувати цю серію у вечірній час, коли діти здебільшого ідуть спати.

Чи спіткає подібна доля у телеефірі України інші кілька сотень серій «Сімпсонів», а також «Губку Боба» та «Лунтіка» – стане відомо у вересні.

Богдана КОСТЮК

Радіо "Свобода", 21 серпня 2012